Haberler

Gelişen ekonomilerin modern mimariyle sınavı

Tarih: 9 Temmuz 2010 Kaynak: Sabah Emlak Yazan: Dilek Taş
İşte baş döndüren projeler: Çin'de Büyük Kanal'da bir yaşam alanı oluşturulurken, Hindistan taştan yapılan ilginç bir kültür evine, Rusya ise dünyanın en sosyal spor alanına ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın kendinden en çok söz ettiren projeleri artık sadece gelişmiş ülkelerden değil. Fransa, Amerika gibi her yıl kendinden söz ettiren ilginç projeler yapan ülkelere artık Hindistan, Çin, Rusya gibi gelişmekte olan ülkeler de katıldı. Çin'de Büyük Kanal ile farklı bir sosyal yaşam alanı oluşturulurken Hindistan'daki ‘Akışkan alanlar" temasına uygun olarak sanat evi Rusya'da ise eski bir park alanının ülkenin en büyük sportif yatırıma dönüştürüldüğü projeler de artık çok konuşulan tasarımlar arasında.

Moskova'nın kalbinde spor parkı
Moskova'da Erick van Egeraat tarafından tasarlanan VTB Arena Park projesi Rusya'nın son dönemde en ilgi çeken tasarım projelerinden biri olma niteliği taşıyor. 300 bin metrekare alanda inşa edilen 500 milyon euro yatırımla yapılan proje Moskova'nın kalbindeki Petrovsky Park içinde yapılıyor. Moskova'nın en büyük spor komplekslerinden biri olan proje 116 bin metrekare alan ve 45 bin kişilik oturma kapasitesine sahip.

Tasarım, projenin bulunduğu mevcut park alanını korurken yer altında ise otel restoran ve kafelerden oluşan bir bölüm yer alıyor. Projenin ortaklarından Rus işadamı Mikhail Posokhin projenin dünyanın en çok konuşulan spor komplekslerinden biri yapmak için mühendislikte en ünlü firmalardan Bollinger + Grohmann, danışmanlıkta ise Amsterdamlı Arena Advisory ve Artec Acoustic şirketleri ile ışıklandırmada Illuminator markaları ile çalıştı.

Marjinal, hippi ve ütopik bir yaşam
Fransız mimarlar son dönemin en renkli ve ilginç projelerinden birine imza atıyor. Fransız Kültür Bakanlığı'nın genç mimarları teşvik etmek amacıyla hazırladığı AJAP organizasyonu için çizilen projelerdan en beğenileni Stephane Malka'nın çizimi oldu. Şu ada çizim aşamasında olan ancak yakın zamanda hayata geçirilmeyi bekleyen bu proje adeta kocaman bir kutu içinde birbiri üstüne dizilmiş rengarenk kibrit kutularını andırıyor. Malka'nın projeyi çizerken motivasyonu marjinal, hippi ve ütopik bir yaşam alanı yaratma istediği olmuş.

Büyük Kanal'da sosyal yaşam
İçinden su geçen projeler her zaman en sosyal projeler olmaya aday. İçinden kanal geçen projeler ise son dönemde Avrupa'da moda olmaya başlamıştı. Şimdi ise bu modaya Çin de uymaya başladı. Allen Jack+Cottier Mimarlık tarafından tasarlanan Çin'in Suqian şehrindeki Büüyk Kanal projesi 5 yıldızlı otel, perakende alanları, ve golf merkezinden oluşuyor. 1776 kilometre ile dünyanın en uzun kanalı olan Büyük Kanal çevresinde bulunan kanal Pekin yakınlarındaki Hangzhou'dan da geçiyor. Projenin bazı bölümlerinde ise ek olarak yapay kanallarla hareketlendirildi. Örneğin 5 yıldızlı otelin bulunduğu alan bu yapay kanallardan birinin üzerinde bulunuyor.

Hindistan'ın ‘akışkan' kültür merkezi
Dünyanın adından en çok söz ettirecek kültürel projelerinden biri. Şu aralar Hindistan'ın Mumbai şehrinde hayata geçiriliyor. Bin 300 metrekare alan üzerinde kurulu karma kullanımlı proje galeri alanları, kafeteryalar ve sanatçıların çalışmalarını yaptıkları odalardan oluşuyor. ‘Akışkan alanlar" temasına uygun olarak yapılan proje her alan bir diğeri ile iletişim sağlıyor. Galeri, sanatçı odaları ya da kafelerin her birine farklı giriş alanlarından giriş yapılıyor. Her birinin lobisi de bulunuyor. Tamamıyla taştan yapılan binanın galeri alanlarında ışığın içeri girebileceği camlar kullanıldı. Alt katlardaki kafeler ve çalışma odaları ise ışığın girmesine imkan vermeyen özel taşlardan yapıldı.

Santiago'nun tapınağı gönül çeliyor
Hariri Pontarini Mimarlık'ın Santiago'da tasarladığı hem göze hem de gönle hitap eden bir tapınak projesi gerçekleştirdi. Işığı kristalize ederek gözde kaybolan bir görüntü oluşturan tapınak geceleri lambayı andırıyor. Dış mimarisinde beyaz su mermerinin kullanıldığı yapı, gün ışığını toplayarak hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de gece aydınlatması için kendine kaynak yaratıyor. 9 adet kanadın kıvrımlarıyla dikkat çektiği tasarım, kuş yuvası benzeri bir form oluşturuyor.

Geri Dönüşüm Adası
Hollanda merkezli mimarlık şirketi WHIM, Pasifik Okyanusu'nda yarım milyon insanın yaşayabileceği bir yapay ada tasarlıyor. Denizlerimiz üzerinde gezen 44 bin ton atık plastikten yapılacak "Geri Dönüşüm Adası" BRİ Hawaii büyüklüğünde olacak. Karmaşık bir tasarım sürecinden sonra, plastikleri tiplerine göre ayırıp, içindeki materyallerden temizledikten sonra adayı geri dönüştürülen plastiklerden inşa edecekler. Plastik evler denilen bu yeni yaşam biçiminde evler de ‘yapboz'u andırıyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.