Haberler

Adalar'a müze geldi

Tarih: 9 Temmuz 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Ayhan Hülagü
Hazırlıkları bir yıldır devam eden Büyükada'daki Adalar Müzesi, 31 Temmuz'da açılıyor. Müzede Adalıların fotoğraf albümleri başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan toplanan 20 binin üzerinde arşiv belgesi sergilenecek.

İstanbul'un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi'nin açılmasına sayılı günler kaldı. Artık son hazırlıklar yapılıyor. Herkeste tatlı bir telaş hakim. İstanbulluların müzeye kavuşacağı 31 Temmuz'da şenlik ateşi yakılacak ne de olsa. Tıpkı masallardaki gibi Büyükada'da 40 gün 40 gece konserler, yarışmalar, belgesel film gösterileri, söyleşiler yapılacak. Güzelliğiyle göz dolduran Adalar kültür ve sanat merkezi haline dönüşecek.

Kuruluş çalışmaları 2009 yılı şubat ayında Adalar Vakfı koordinasyonunda başlayan Adalar Müzesi, 50'den fazla uzmanın çalışmasıyla inşa edildi. İstanbul adalarının sosyal tarihini, bugününü ve geleceğini anlatan müze, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın finansal desteği ile hayata geçirildi. Müzenin açılmasını dört gözle bekleyenler var. Çünkü müze başta Adalıların fotoğraf albümleri, anıları, sandıklarında sakladıkları şarkıları ve filmleri olmak üzere çeşitli kaynaklardan 20 binin üzerinde arşiv belgesine sahip. Sayılı günler bittikten sonra anılar gün ışığına çıkacak, müze ziyaretçileri adaların yakın tarihine doğru kısa bir yolculuk yapacak.

'Ada Sahillerinde Bekliyorum' ve 'Adalılar' müzenin ilk sergisi olarak ziyaretçilerin karşısına çıkacak. Küratörlüğünü Gökhan Akçura'nın yaptığı 'İstanbul Adalarında Günübirlik Bir Gezi Sergisi'nde gündelik yaşamın izleri sunulacak. 'Adalar'a nasıl gelinir, nasıl gezilir, nerelerde kalınır, nerelerde denize girilir, ne yenir ne içilir?' sorularına cevap aranacak. Korhan Atay küratörlüğündeki Adalılar Sergisi'nde ise adaların tarihi, Roma döneminden başlanılarak anlatılacak.

800 metrekarelik geniş bir alana yayılan sergileri ücretsiz olarak gezebilir, müzenin ilk iskele sergisini aynı gün Büyükada Vapur İskelesi'nde ziyaret edebilirsiniz.

Adaların mimari yapısına ilişkin bilgiler içeren dokunmatik ekranlı bilgisayarların da müzede yer alacağını hatırlatalım. Bu vakti uzun bulanlar 20 Temmuz'da açılacak olan müzenin web sitesinden gerekli bilgilere ulaşabilir. Sergiler, etkinlikler, kütüphane, arşiv, koleksiyon ve sözlü tarih video kliplerini buradan takip edebilir.


Müzede sergilenecek objeler arasında 400 milyon yıl öncesine ait trilobit fosili ile Bizans dönemine ait gravürler de yer alıyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.