Haberler

Yok Olan Cami

Tarih: 9 Temmuz 2010


New York'lu mimarlık ofisi RUX, Birleşik Arap Emirlikleri'nde uluslararası düzeyde gerçekleştirilen cami tasarımı yarışmasını kazandı.

Proje Hakkında
Cami ya bir bina değilse? Ya bir kentin içinde yok olduysa?

Cami, kusursuz sokaklarıyla doğrudan kentin nabzının attığı yere bağlanıyor ve her zaman herkese açık. Yok olan cami, en göze çarpan, en sembolik, duvarları ve kapısı olan hiçbir binanın yapamadığı, cemaatin dini ve kültürel işlerini tamamlayan bir proje.

Caminin tasarım stratejisi, dini mekanı Orta Doğu'daki yeni kentsel gelişmelere entegre etmek olmak üzerine. Kentsel alan içine cami işlevinin eklenmesi kamusal alanların değerini, yakın özelliklerin değerini arttırıyor ve toplumun güçlü hislerini büyütüyor.

Yok olan caminin şekli yeni ve görünüşe bakılırsa alışılmış bir tarz değil fakat tasarım prensipleri yüzyıllardır süregelen cami inşası kurallarından ilham alıyor.

Kıble: Caminin etrafındaki kent sistemi, Mekke yönünde yer düzlemini bozan, cepheleri çarpıklaştıran ve güçlü bir perspektif açısıyla alt üst oldu.

Sonsuzluk: Yok olan cami göz yanılsamalarıyla sonsuzluğu gösteriyor. Azalan kolon boyutları ve ustaca yükseltilen mermer fayanslar sınırlı bir alanda sonsuzluğun daha geniş bir perspektiften görünmesini sağlıyor.

Aydınlatma: Beyaz mermerle kaplı testere dişi görünümündeki cepheler ve derin arkadlarla zıtlık oluşturan zemin doğal ve yapay aydınlatmada gölge geçişlerini yaratıyor.

Cemaat: Caminin içi aynı zamanda dışı. Ortak mülkiyet hissi, ortak kimlik yaratan ve manevi hayatı modern kentsel yaşama bağlayarak kök salan yapı cemaati kentin bütününe entegre ediyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.