Haberler

Santrale hayır diyen köylüler iptal davası açtı

Tarih: 26 Temmuz 2010 Kaynak: Zaman Yazan: Salih Hamurcu
Düzce'nin güneyindeki dağlardan çıkan, Sakarya'nın Hendek ilçesine bağlı köyleri dolaşarak yine Düzce'nin Gölyaka ilçesindeki Efteni Gölü'ne dökülen Aksu Deresi'nin üzerine yapılması düşünülen hidroelektrik santrale (HES) karşı çıkan köylüler, Orman Bakanlığı'nın hazırlanan ÇED Raporu hakkında aldığı kararın iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne, avukatları aracılığıyla dava açtı.

Aksu Deresi'nin geçtiği 28 köyden yaklaşık 150 kişilik grup, Sakarya Adliyesi önünde toplandı. Grup adına konuşan Tayfun Habicoğlu, enerji nakil hatlarındaki kayıplar başta olmak üzere, daha rasyonel ve bilinçli enerji kullanımına dönük politikaların yapılmasının, projelendirilen ve başlanan HES'lerden elde edilecek enerjiden 10 kat daha fazla olduğunu uzmanların söylediğini belirtti.

Türkiye'nin yeni enerji kaynaklarına duyduğu ihtiyacı bildiklerini belirterek, hayat, doğa ve enerji ikilemine itiraz ettiklerini kaydeden Habicoğlu; "Yıllardır yaşadığımız coğrafyaların hayat damarları olan derelerimize sahip çıkarken, ormanlarımıza, bitkilerimize, çiçeklerimize, içme ve kullanma suyumuza, toprağımıza ve geleceğimize sahip çıktığımız için bölgemizde yapımına başlanan Aksu HES'e karşı çıkıyoruz. Projede yörenin geleceği hesaba katılmadan, ilgili kurumlarca yerinde ve yeterli araştırmanın yapılmadığına inanıyoruz. Gelecek 10 ya da 20 yılda bölgede yaşayacak insan sayısının ne olacağı, ne kadar içme suyuna, ne kadar sulama suyuna ihtiyaç duyulacağı, ekolojik yapının bu tür tesislerden dolayı nasıl ve ne kadar etkileneceğinin analizi yapılmadan projenin hayata geçirilmeye çalışılması bilimi ve hayatlarımızı yok saymaktadır." diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.