Haberler

Fethiye, beklentiler ötesinde bir tatil sunuyor

Tarih: 26 Temmuz 2010 Kaynak: Yeni Asır
Deniz, kum, güneş üçgenin dışına çıkabileceğiniz Fethiye, çılgın eğlenceler ve farklı alternatifler yanında doğa sporlarının adrenalini en yüksek olanlarını yapma fırsatı sunar.

Sizlere Ege'nin kokusunu Akdeniz'in sıcaklığını sunan Fethiye'de yemyeşil ormanların masmavi deniz ile buluştuğu çok ince bir çizgide denize girmenin keyfine varırsınız. Tropikal adaları aratmayacak güzellikte adalarında gezerken Fethiye'nin cennet gibi yer sözümüzü aklınıza getirebilir bizlere hak verebilirsiniz.

Deniz, kum, güneş, tarih, çılgınca eğlence ve de sınırsız aktiviteleriyle Fethiye'nin ne kadar farklı bir yer olduğunu anlayabilirsiniz. Mutlaka kendinize göre bir tatil seçeneği bulabileceğiniz Fethiye'de her keseye hitap eden konaklama tesisleri bir çok farklı kategoride tatilcilerin hizmetindedir.

Ege'nin leziz zeytin yağlılarının yanında Akdeniz'in balık çeşitlerinden oluşan çok zengin bir yemek menüsü bulunur yine uluslararası mutfaktan çok çeşitli yemekleri konaklamak için tercih ettiğiniz tesiste bulabilirsiniz.

Haftanın iki günü kurulan (salı- cuma) halk pazarında ekonomik alışveriş yapmanın keyfine varabilir yakınlarınıza Fethiye'ye özgü hediyeler satın alabilirsiniz.

Fethiye kış turizmi açısından da hızlı ataklar yapmaktadır. Seki yaylası civarında kurulan kayak merkezi ile çok yakında kış aylarında da tatilcilerin göz bebeği bir yer olma yolunda hızlı adımlarla ilerlemektedir.

Ölüdeniz

Fethiye'den yola çıktığınızda inişli yokuşlu on dört kilometrelik bir yol götürür sizi Ölüdeniz'e. Yolun sonunda bir de bakarsınız ki müthiş bir maviyle göz göze gelivermişsiniz. Yüreğinizle aklınız uyum içinde oluverir bu manzara karşısında. Size her ikisinden de gelen mesaj tek kelimeyle şudur: "Harika"...

Belcekız'dır bu mavinin sahibi olan koyun adı. Belcekız'ın boylu boyunca uzanan kumsalında yürüdüğünüz zaman bir derin ruh coşkusu daha selamlar sizi. Eşsiz Ölüdeniz.

Ölüdeniz gizemli bir büyü gibidir, hiç kıpırdamadan sizi izler öylece. Dibinde yosun aramayın boşuna. Bembeyaz bir kumla bezenmiştir denizin dibi. Suyun dibinde kumun kırdığı güneş ışıkları mavinin en can alıcısına, turkuaz rengine uçuşur. Çamların gölgesi de bu şahane tabloya katılınca türkuazın rengi bambaşka bir zenginliğe bürünüverir.

Ölüdeniz demek sadece turkuaz mavisi deniz suyu demek değildir asında eğer yazımızı sonuna kadar okursanız belki bize hak verebilirsiniz. Ölüdeniz ismi altında aslında birçok aktivite ve güzellikler yatar. Aracınızla Ölüdeniz'e giderken aniden karşınızda mavi bir belirir biran gözleriniz kamaşır sol ve sağ tarafınızda Babadağ'ın yeşili tam karşınızdadır.

Aracınızı park edip Kumburnu plajına doğru yürüdükçe yeşilin ve mavinin işlediği nakışı görebileceksiniz. Bir tarafta Akdeniz'in dalgaları sahili döverken bir tarafta çarşaf gibi koy çıkacak karşınıza. Aslında Ölüdeniz adını da buradan alır.

Ölüdeniz'de konaklama için oldukça fazla seçeneğe sahipsiniz. Ölüdeniz eğlence, gece hayatı oldukça canlı geçen Ölüdeniz'de farklı alternatif ararsanız Ölüdeniz merkezine 4 km mesafede bulunan Hisarönü de oldukça canlı ve çılgın gecelere ev sahipliği yapar. Her zevke göre bar ve diskoların bulunduğu Ölüdeniz ve Hisarönü sizlere unutamayacağınız bir tatil keyfi sunar.

Babadağ ve Yamaç paraşütü

Babadağ, Fethiye Ölüdeniz'de yamaç paraşütü için çok ideal 1965 metre yüksekliğinde bir dağımızdır. Muhteşem Ölüdeniz manzarası eşliğinde Yamaç paraşütü yapmak tatilcilere büyük keyif vermektedir.

Yamaç paraşütü Ölüdeniz ile bütünleşen bir spor dalı demek sanırım yanlış olmayacaktır. Babadağ'da yamaç paraşütü yapmak isteyenlerin Ölüdeniz, Fethiye, Hisarönü gibi yerlerde bulunan acentelere başvurmaları yada konakladığınız otelin resepsiyonuna bildirmeniz yeterlidir. Görevliler sizi otelinizden alır ve Ölüdeniz'e 45 dakika mesafede bulunan Babadağ pistine çıkarırlar size verilecek eğitimin ardından atlayış gerçekleşir.

Babadağ'da güvenli uçuşlar Nisan ve Ekim ayları arasında yapılmaktadır. Diğer zamanlarda fırtına olabilir endişesi olduğu için tehlike arz edebilir. Atlayışın yapılacak olduğu pistin yüksekliği 1700 metredir.

Kalkış pistleri: Babadağ da toplam üç pist vardır. 1700 metre güney pisti kalkış için çok müsaittir. 1800 metrelik kuzey pisti biraz küçük ve diktir. 1900 Metre kuzey zirve pistinin kalkış alanı oldukça rahattır. Genelde 1700 metrelik pist günün büyük bölümünde tam karşıdan güney rüzgarı aldığı için genelde buradan uçulur. Oldukça geniş olan piste aynı anda 20 civarında kanat serilebilir.

İniş pisti: Ölüdeniz kıyısındaki Belcekız plajı, uzun ve genişliği ile oldukça rahat ve güvenli bir iniş alanıdır.

Meteorolojik özellikler

Yaz sezonu boyunca hava tutarlılık gösterir. Bazen sabah saatlerinde kuzey rüzgarı eser ve kuzey pistlerinden vadi içine kalkış yapılır. Güney pisti günün büyük bölümünde 5-20 km arasında güneyden esen rüzgarı karşılar.

Dikkat edilmesi gerekenler

Özellikle sezonun başı ve sonu olan mevsim değişikliği aylarında havada hızlı değişimler olabilmekte ve kalkış alanına bulut inebilmektedir. Güney pistinde, öğleye kadar geçen sürede dağın batı ucundan gelen batı rüzgarı, sahte güney rüzgarı yaratarak yanıltabilmektedir.

Saklıkent

Akdağ'ın eteklerinde bulunan ve kelimenin tam anlamı ile doğa harikası olan saklıket kanyonuna Fethiye-Antalya karayolu üzerinde bulunan Kemer Beldesi'nden sağa dönüp 21 km ilerlerseniz ulaşmış olursunuz. Saklıkent'in en önemli özelliği binlerce yıl evvel jeolojik bir çatlama ile oluştuğu tahmin edilen kanyonun burada bulunmasıdır. Jeolojik çatlama sonucunda Saklıkent'i kanatları altına alan dağ, ikiye ayrılmış ve bugünkü saklıkent vadisini oluşturmuştur. Ortalama 200 metre yükseklikte olan bu vadinin genişlği 20 ila 30 metre arasında değişir, tabanı normal dere yatağından farklı olarak sarp kayalarla ve büyük taşlarla kaplı olduğu için kanyon içinde yürümek oldukça güçtür. Saklıkent kanyonuna girdikten sonra müthiş bir çağıltı ile akan Karaçay'ın sesini duyarsınız. Kayalara tutturulmuş demir iskele üzerine döşenen tahta korkuluk üzerinde yürüyerek kayaların altından fışkıran temiz su kaynağına ulaşırsınız. İsteyenler buradan karşıya geçip kanyonun derinliklerine kadar ilerleyebilirler.

Güneş ışınlarının giremiyeceği kadar dar ve yüksek olan kanyon, 18 km kadar ileri doğru devam eder. Suyun dibi çakıllı ve taşlı olduğu için, kanyonu yürümek isteyenlerin yanlarında lastik yada bez ayakkabı bulundurmaları gerekir. Tatlı bir çığıltı ile dökülen suları burada bulunan restoranlarda gözleme yada balık yiyerek izleyebileceğiniz gibi, köprüyü geçip ileriye gittiğiniz zaman, gizli cennetlerle de kaşılaşabilirsiniz. Gizli cennet denilen bu yerde suların içinde bulunan ördeklere yiyecek atabilir, çoşkun suların üzerine kurulmuş olan ve üzerlerinde yörenin kilim ve yastıkları serili olan divanlarda oturabilir, bir demli çay yada Türk kahvesi içerek günün yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz.

Ayaklarınız buz gibi suyun içinde serinlerken, karnınızı ızgara veya tavalarda kızaran balıklarla doyurabilirsiniz. Saklıket yolu üzerinde birçok gözleme ve ayran servisi yapan yerler ve restoranlar ile nar ekşisi, zeytinyağı ve mevsimine göre meyve satan yerler de vardır.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.