Haberler

"Ayvalık balıkçısıyla zeytincisiyle güzel"

Tarih: 30 Temmuz 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Suat Salgın
Ayvalık Ticaret odası Başkanı Rahmi Gencel: Bir kentin yerleşik yaşam biçimi değiştirilmeye kalkışılırsa o kentin özelliği kalmaz. Yani, bugün Ayvalık'ta balıkçı tekneleri sahilde durmazsa ilçe en önemli görselini yitirir. Zeytincileri, balıkçıları çıkartır, başka bir yere götürürseniz Ayvalık, Ayvalık olma.

Ayvalık denilince akla ilk gelenlerden iki unsur, zeytin ve turizmdir. İlçe halkının ekonomik anlamda bu iki sektörden geçimini sağlamasının bilinciyle, Ayvalık'ın ekonomik yapısının geleceği hakkında, ilçedeki ticaret ve sanayicileriyle yatırımcılarının çatı örgütü konumunda olan Ayvalık Ticaret Odası yetkililerinin de söyleyeceklerini olabileceğini düşünerek, ATO'nun genç ve dinamik başkanı Rahmi Gencel'in kapısını çaldık. ATO'nun güler yüzü Gencel, yoğun temposuna rağmen bizi kırmadı ve ilçenin yükselen değeri turizm konusundaki düşüncelerini bizlerle paylaştı.

Ayvalık'ta geleceğe dair nasıl bir turizm olmalı?

Zeytin ve zeytinyağı sektörü Ayvalık'ın ekonomik anlamda lokomotifiydi ama artık bu lokomotif turizm oldu. Olmalı da zaten. Çünkü ilçenin geleceği turizmden geçiyor. Ama biz burada çok büyük otel ve tesislerin olmasını hayal etmiyoruz. Zaten bunun için ne mevcut imar planı ne de ilçenin bakir tarihi dokusu uygun değil. Balıkesir'in en büyük turizm bölgesi Ayvalık'tır. Özelikle ilçeye bağlı Sarımsaklı bölgesi, il geneline ait yatak kapasitesinin yüzde 85'ini oluşturuyor.

Butik Oteller

Bunların dışında Ayvalık'ın merkezi ile Cunda adasına butik dediğimiz, küçük oteller yapılıyor ve bu otellerin sayısı her geçen gün artıyor. Hem de hizmet kalitesi artarak bu artış sağlanıyor.

Ayvalık, deniz turizmi, gurme turizmi, ekoturizm, su altı turizmi gibi pek çok seçeneklerin bir arada olduğu bir cennet.

Kamunun elinde bulunan tarihi binalar restore edilip, kimi müze olarak, kimi kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılabilecek şekilde restore edilip sunulabilirse turizme, işte o zaman bu, beklediğimiz hayal ettiğimiz turizmin başlangıcı olur. Diğer özel sektörde buna uyarak, Ayvalık'ın içine girerek, sindirilmesi lazım. Çünkü insanların turizm alanında Ayvalık'tan istedikleri pek çok şey Ayvalık'ta var.

Sizce Ayvalık turizminde ne gibi sorunlar var?

Ayvalık'ta çevre sorunlarını halletmemiz lazım. Çevre sorunlarının en başında da bana göre öncelikli konu, iç denizin kirlenmesinin önüne geçebilmektir. Bunun için de yeterli alt yapı, arıtma ve kanalizasyon sistemlerinin bir an önce devreye girmesinin gerektiğini düşünüyorum.

Ayvaık'ta çöp sorunumuz var. Belki, Ayvalık merkez ve belde belediyeler bir araya gelerek bir çöp entegre tesisinin kurulmasını sağlayabilirler.

Turizmde nasıl bir Ayvalık'ın hayalini kuruyorsunuz?

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı olarak ben, Ayvalık'ın turizm geleceğini restore edilmiş binalar ve tarihi sokaklar içinde hayal ediyorum. Ayvalık merkezdeki çarşının gece geç saatlere kadar açık olup, ışıl ışıl ve hareketli bir halde olduğunu hayal ediyorum. Deniz kıyısında rahatlıkla yürüyebileceğim ve oralarda kafelerin, restoranların var olduğu bir Ayvalık hayal ediyorum. Kültür'ün ağırlıklı olduğu bir Ayvalık hayal ediyorum ki, bu konuda çok şanslıyız. Çünkü son 10 yıldır Ayvalık'ta kültür alanında çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Buraya dışarıdan gelip yerleşen insanların yapıları da kültüre çok uygun. Ayvalık'ta trafikle ilgili çözmemiz gereken çok önemli sorunlar da var.

Sizce Ayvalık bir Bodrum gibi, bir Antalya gibi cazibe merkezi olabilir mi?

Tabii ki... Hatta doğru yönetilirse çok daha iyi bile olur. Elbette Antalya ile kıyaslandığında, o bölge çok büyük bir coğrafya. Oraya yapılan yatırımlar çok ciddi yatırımlar. Ayvalık, Antalya'daki kadar büyük bir yatak kapasitesine hiçbir zaman ulaşamayacaktır. Çünkü Ayvalık'ın bu güzelliğini koruyabilmesi için çok büyümemesi lazım. Ama tanınmışlık açısından Antalya ve Bodrum'a yaklaşacağını tahmin ediyorum.

Çevresel sorunlar için neler yapılmalı peki?
Ayvalık turizminin gelişmesinde bizler bina inşa ederek bina satmak değil, yatak satmanın peşinde olmak zorundayız. Ayvalık'ın 12 ay süresince insanların gelip gideceği ve konaklayacağı bir kent haline gelmesi için çalışmalar hızlandırılmalıdır.

Ayvalık'ın artık ziraat ya da turizm açısından bir yol haritası tercihi yapması gerekmiyor mu?
Bahsettiğiniz önemli bir konu ama bence her iki sektörün de birbiriyle örtüşmesi çok daha hoş olacaktır. Bu şehir, zeytin gibi bir ürünle ilgileniyor hem de turizm alanında her geçen gün pozitif bir ivme kazanıyor. Burada zeytin ve zeytinyağı kültürüyle, turizm birbirini tamamlıyor. Bir kentin yerleşik yaşam biçimi değiştirilmeye kalkışılırsa o kentin özelliği kalmaz. Yani, bugün Ayvalık'ta balıkçı tekneleri olmazsa, balıkçı tekneleri sahilde durmazsa ilçe en önemli görsel özelliklerinden birini yitirir. Ayvalık'tan zeytincileri, balıkçıları çıkartın, başka bir yere götürün, o zaman Ayvalık, Ayvalık olmaz. Ayvalık balıkçısıyla, zeytincisiyle güzel.

Çevre Sorunları

Ayvalık'taki yasal koruma bantları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ben bu koruma bantlarının aynen kalmasından ve devamından yanayım. Bana göre, Ayvalık'ta yatırım yapmak isteyenler varsa, Ayvalık'ın tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini koruyan yasal kriterlerin gerektirdiği sınırlar içerisinde bu yatırımlarını yapsınlar. Doğanın korunması gereken ya da SİT alanı olan bölgelerde yatırım yapmak isteyenler için bu işlerin o kadar kolay yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tabii bunu söylerken, burada yaşayan insanlarında işini zorlaştırmamak gerektiğini düşünüyorum.

Turizminin gelişmesi için Ayvalık Ticaret Odası olarak yapmış olduğunuz farklı proje ya da çalışmalar var mı?
İlçenin turizmde gelişmesi için çevresel sorunların çözümü ve tarihi kimliği bulunan kamu binalarının fonksiyonel hale getirilerek müze ya da sanat galerisi haline getirilmesi ile ilgili devletten beklentilerimizi sık sık dile getiriyor ve önerilerimizi sunuyoruz. Biz daha çok ilçe genelindeki çevre sorunlarının üzerinde duruyoruz. Çünkü bize göre, çevresel sorunlar çözülmeden yükselecek bir turizmde Ayvalık geçici olarak manşetlerde kalır ve sonrasında da tepetaklak oradan iner.

Ayvalık'ta turizm ve çevre konusunda yeterli bilinç var mı sizce?

Ayvalık'ta o bilinç oluştu. İlçe halkı artık geleceğinin turizmde olduğunun farkında. Bundan sonra artık kuralların konulması gerekiyor. Trafik, görüntü kirliliği ve benzeri sorunlar belirli kurallara oturtularak disiplin altına alınması gerekiyor. Bu yapılırsa eğer gelecekte herkes turizmden daha çok para kazanacak, daha refah ve mutlu yaşayacak.

Takvim
<<Mart 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.