Haberler

Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı Kuşadası

Tarih: 26 Temmuz 2010 Kaynak: Yeni Asır
Kuzeyde Selçuk ve Pamucak, güneyde Dilek Yarımadası ile sınırlanan Kuşadası, İzmir, Efes, Meryemana, Milet, Didim, Pamukkale, Marmaris, Bodrum gibi önemli turistik merkezlerin odağında bulunmasıyla dikkat çekiyor.

Kara ve deniz yoluyla ulaşımın kolaylıkla sağlandığı Kuşadası limanı, Yunanistan'a ait Sisam adasına yakın olması nedeniyle de buraya gelen turistler için Türkiye'nin ikinci önemli deniz kapısıdır. Özellikle kuruvaziyer turizmi açısından büyük önem taşıyan Kuşadası, sezon içinde birçok ülkeden gelen zengin ve elit bir turist kitlesini ağırlar.

Özellikle bu sezon son 10 yılın en iyi dönemini yaşayan Kuşadası, belediyenin kış sezonunda başlattığı yurtdışı ve yurtiçindeki etkili tanıtım atağının meyvelerini topluyor. Turizm Danışma Müdürlüğü'nün verilerinden elde edilen istatistikler, Kuşadası'na gelen turist sayısının son 10 yılı geride bıraktığını gösteriyor.

Kuşadası'nda konaklama turizmine yönelik yapılan tanıtımların olumlu sonuç vermesiyle kruvaziyer turizminde aynı atakların yapılması planlanıyor. Kuşadası'nda hedef, yılda 600 bin olan rakamı bir milyon turiste çıkarmak.

2010 yılının ilk 6 aylık döneminde gözle görülür bir artış sağlayan Kuşadası turizmi, esnafı tam anlamıyla mutlu etmese de özellikle otelcilerin yüzlerini güldürdü. Konaklama turizminde temmuz ayının gelmesiyle birlikte 3-4 ve 5 yıldızlı otellerdeki doluluk oranları yüzde 90'larar kadar çıktı. Her şey dahil sistemi ile çalışan oteller yüzünden turistlerin konaklama tesislerinden dışarı çıkmaması, esnafın sezondan beklentilerine sekte vuruyor.

Her Şey Dahil Sistemi

Kruvaziyer turizmin başkenti olarak kabul edilen Kuşadası'nda gemi turizmi, global ekonomik krize rağmen beklentilere cevap vermeye devam ediyor. Kuşadası Turizm Danışma Müdürlüğü'nün istatistiklerine göre, ilçeye 2009 yılının tamamında 609 gemiyle toplam 571 bin 962 turistin deniz yoluyla giriş yaptığı, 2010 yılının ilk 6 aylık döneminde ise 213 gemiyle 247 bin turist geldiği açıklandı. 2010 yılında Kuşadası'na toplam 599 gemi seferiyle 600 bin turistin beklendiği açıklandı. Kuşadası Turizm Danışma Müdürlüğü'nün verilerine göre, ayrıca 6 aylık dönemde 250 motor ile 170 yat Kuşadası'na giriş yaptı.

Kruvaziyer ve yat limanları

Kuşadası'nda turist gemilerinin yanaştığı iki adet iskele ve ayrıca 650 yat kapasiteli yat limanı bulunur. Kuşadası limanına her mevsim gemiler yanaşır. Kuşadası limanından Yunan Adası olan Sisam'a (Samos) bahar ve yaz aylarında (1 Nisan- 20 Ekim arası her gün) düzenli olarak yolcu motor seferleri yapılıp, kış aylarında bu seferler charter olarak değişir. Limanda günübirlik ve saatlik piknik turu yapan yolcu motorlar mevcut olup, mavi tur yapan yatlar da yat limanında bulunmaktadır.

Gezilecek yerler

Güvercinada: 19 yy.da Mora ayaklanması sırasında adalardan gelebilecek saldırılara karşı karakol olarak Osmanlılar tarafından yapılmıştır.

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı: 1618 yılında Sadrazam Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Dış duvarlarda görülen top delikleri şehrin korsan saldırılarına karşı korunması amacıyla yapılmıştır. Kale İçi Camii 1618 yılında Sadrazam Öküz Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Plajlar:
Kuşadası'nda bulunan plajlar; Kadınlar Denizi plajı, Güvercin ada plajı, Yılancı Burnu plajı, Yavan su plajı, Kuştur plajı, Kara ova plajı, Güzelçamlı plajı, Sevgi plajı, Kalamaki plajıdır.

Kaplıcalar:
Çıban (Yavan su) kaplıcası, Venüs kaplıcası, Güzelçamlı kaplıcası Kuşadası'nın önemli kaplıcalarıdır.

Bunları yapmadan dönmeyin

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı'nı görmeden
Güvercin adayı gezmeden
Plajlardan denize girmeden
Dilek Yarımadası Milli Parkı'nı gezmeden
Mavi tura katılmadan
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.