Haberler

UNESCO listesindeki Zeyrek’te ilk ev kurtarıldı

Tarih: 10 Kasım 2005 Kaynak: Zaman Yazan: Habibe Demircan

UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde bulunan Zeyrek evlerini korumak için başlatılan çalışmada, Siemens Ev Aletleri’nin restorasyonunu üstlendiği tarihî evdeki yenileme çalışması tamamlandı. Tarihî evin restorasyonu yaklaşık 25 bin dolara mal oldu.

Osmanlı kent dokusunu günümüze taşıyan ve UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde bulunan Zeyrek evlerini korumak için başlatılan onarım çalışması ilk meyvesini verdi. Siemens Ev Aletleri’nin restore ettirdiği tarihî evin açılışını İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Ulusal Ahşap Birliği Başkanı Prof. Dr. Nurgün Erdin ve Siemens Satış Direktörü Harun Çelebioğlu yaptı. Fazilet Sokak’ta bulunan tarihî evin restorasyonu yaklaşık 25 bin dolara mal oldu. ‘Tarihe Sağlam Bir Çatı” kampanyasına destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO, Ulusal Ahşap Birliği, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihî Zeyrek’te yok olmaya yüz tutan yaklaşık 30 evi onaracak. Zeyrek’te 150 tescilli bina bulunuyor.

Zeyrekhane’de düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Kültür Bakanlığı’nın kültürel varlıkları korumak için çıkardığı yasalara dikkat çekti. Tarihî değerlerin korunması için teşvik ve vergi indirimine gidildiğini hatırlatan Taşbaşı, sivil toplum kuruluşlarının tarihî eserleri onarmasını istediklerini söyledi. Türkiye’de bürokrasinin işlemleri geciktirdiğini ifade eden Cumhur Güven Taşbaşı, İhale Yasası’nın yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydederek bu durumu şöyle anlattı: “Unumuz, şekerimiz, yağımız var. Ama helva yapamıyoruz.” Vali Yardımcısı “UNESCO, evlerin yıkıldıktan sonra benzerinin yapılmasını değil, eğri büğrü de olsa tarihî evlerin aslını istiyor. Çünkü 1800’lü yıllarda yapılan bu evler evrensel bir değere sahip.” dedi. Taşbaşı’na göre, Fener-Balat projesinde olduğu gibi Zeyrek’te yaşayan insanların da sosyal ve ekonomik yönden rehabilite edilmesi gerekiyor. İstanbul Valiliği, Zeyrek’teki 10 evin onarımını yapacak. Ancak ev sahipleri evlerini 5 yıl süreyle satamayacak. Bu evlerden 6’sı onarım için ihaleye çıkacak. 4’ünün ise projesi hazırlanıyor. İl Özel İdare’de toplanan emlak vergilerinden ayrılan 700 bin YTL evlerin onarımı için kullanılacak.

Kampanyayı başlatan Ulusal Ahşap Birliği Başkanı Prof. Dr. Nurgün Erdin, tarihî Zeyrek bölgesinde sivil mimarî örneklerini yansıtan ahşapların yok olduğuna dikkat çekti. Bir yılda tescilli 6 binanın yıkıldığına dikkat çeken Erdin, “Hareket noktamız, evlerin koruma altına alınması ve tarihî mirasın gelecek kuşaklara aktarılması.” diye konuştu.

Siemens Satış Direktörü Çelebioğlu ise restore edilen yapılar için getirilen vergi muafiyetine dikkat çekti. Onarım çalışmalarının sosyal ve ekonomik bakımdan önem taşıdığını belirten Çelebioğlu, kültürel mirasa sahip çıktıklarını ifade etti. Toplantının ardından, Taşbaşı ve beraberindekiler, Zeyrek evlerinin bulunduğu Fazilet Sokak’a geldi. Restore edilen evin dış cephesine “Tarihe Sağlam Çatı” tabelası taktılar.

Unkapanı’na ve Haliç’e tepeden bakan, İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan Zeyrek evleri, Türk mimarisinin İstanbul’daki ilk örneklerini yansıtıyor. Evlerde, dönemin aydınları ve devlet görevlileri yaşamış. Tarihî evler, yangınlara ve depremlere rağmen 1900’lü yıllara kadar ayakta kalmayı başarmış. Ancak 1909 yılındaki büyük yangından sonra onarılmış. Cumhuriyet’le birlikte gözden düşen semt, zamanla dar gelirlilerin oturduğu bir yere dönüşmüş. Osmanlı Devleti’nin sivil mimarî özelliğini taşıyan bu evler, bakımsızlık ve ihmal neticesinde yok olmaya yüz tutmuş. Tarihî Zeyrek evleri, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alındı. Zeyrek geçtiğimiz yıl, bakımsızlık ve ihmal nedeniyle Kültür Mirası listesinden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 2003 yılı Aralık ayında önemli bir koruma kampanyası başlatıldı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.