Haberler

İran Büyükelçiliği'nin Tartışmalı 100 Milyon Pound'luk Binası

Tarih: 19 Ağustos 2010 Kaynak: World Architecture News Yazan: Sian Disson Çeviren: Derya Yazman


Prens Charles'ın tartışmalı Chelsea Barracks projesini durduran marifeti, bu yıl çok hızlı bir şekilde etkisini göstermeye başladı. Güney Kensington yerel halkı, Londra merkezinde kabul gören yeni İran Büyükelçiliği Binası için planları engellemesindeki desteği üzerine ona başvurdular. Planlara müsaade edildiği zaman ayrıcalıklı kentsel alanda oturanlar öfkelendiler. Onlar, kendi çevrelerini saran bu gelişim nedeniyle kötü bir davranışa mağruz kaldıklarına inanıyorlardı.



İddia edilen durum, güvenlik konularında endişeli olan polisin diplomatik koruma gubunun isteğinde internet sitesinden konseyin plan görsellerini alıkoyması. Bu durum sadece çekişmenin nedeni değil. Gerçek çekişmenin kaynağı, elçiliğin tasarımının doğası gibi gözüküyor. National Trust'ın başkanı Simon Jenkins şu yorumu yaptı: "Koruma alanında ve tescilli kilisenin yanında bu rahatsız edici, modern binanın konumlanması yakışık olmuyor."





Venedik kökenli İranlı mimar Dr. Armin Hohsen Daneshgar tarafından tasarlanan İran Büyükelçiliği 6 katlı olup, mermer ve taştan düzensiz pencereler ve keskin, temiz hatlardan oluşuyor. Manson Place'in ve Queensgate Mews'in köşesine tüneyen binanın köşesindeki çıkıntı daha küçük altyapıyı- çağdaş sanat galerisi ve kültür merkezini- tehdit edecek. Projenin baş mimarı Dr. Daneshgar, "Problemin binanın tasarımı ile ilgili olduğuna inanmıyorum. Fakat elçilik olarak kullanılması ile ilgili fonksiyonla ilgili sorun olabilir. Queen's Gate'deki mevcut binaların aynısını kopyalarsak, sorun varolmaya devam edecektir," açıklamasını yaptı.



Keskin açılı fütüristik yapılar Londra'da hiçbir anlam taşımamasına rağmen - Jean Nouvel'in Serpentine Pavilion'a bakın - Güney Kensington zengin alanlarında, geleneksel değerler ana odakların mimari tasarımda aynı kalmasını sağlayabiliyor. Prens Charles'ın Chelsea Barracks yeniden gelişim projesini yoketmesindeki başarısıyla, öfkeli halk yaşadıkları mimari çıkmazlar ile birlikte Chelsea Barracks'ın asistanına mektup yazdılar. Galler Prensi bu durumu yorumlamadan önce mektubu bekleyeceklerini söyledi. Londra'daki İran kökenli mimar Sirus Taghan, World Architecture News'a anlattı: "Bence bu durum, İngiliz kökenli olmayan firmalara daha uyumlu projeler tasarlamasına yönelik yapılan otorite. Onlar büyükelçiliğin kökenine uygun daha tartışmalı bir proje tasarlayabilirlerdi. Bu proje, büyükelçilik ve bu mekan için uygun bir tasarım değil."

Önerilen alanda şimdileri, 1980'de İran'da hapishanede tutuklu olan 91 kişiden serbest bırakılan 6 kişilik İran Arap bölücü grubu "Democratic Revolutionary Movement for the Liberation of Arabistan" tarafından büyük fırtınalar kopartan İran Büyükelçiliği yer alıyor. Başbakan Margaret Thatcher'ın izni ile binanın içinde rehin tutulan 26 kişiden birinin öldürülmesinden sonra SAS, büyükelçilik üzerinde sürpriz bir ordu operasyonu gerçekleştirdi. 6 teröristten 5'i öldürüldü. Kurtulan bir kişi ise 2008 yılında serbest bırakıldı ve şimdileri Güney Londra'da devletin koruması altında ikamet ediyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.