Haberler

Evlere kod geliyor güvenlik sistemi AB'ye bağlanıyor

Tarih: 20 Ağustos 2010 Kaynak: Akşam
Yapı güvenliğine Eurocode 'stardart'ı geliyor. Böylece Hakkari'de ve Adapazarı'nda yapılacak yapıların öncelikleri farklı olacak ancak bu yapıların gücü, standardı aynı olacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığının öncülüğünde, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve üniversitelerin işbirliğiyle Türkiye'de, tüm binaların, Avrupa'daki uygulamalara paralel 'yapı güvenlik standardına' göre tasarımı için çalışma yapılacak. TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, çalışmaya Bayındırlık ve İskan Bakanlığının öncülük edeceğini, üniversitelerin desteğiyle altyapıyı oluşturacaklarını kaydetti. Büyükhelvacıgil, henüz hazırlık aşamasında olduklarını, protokollerin imzalanmadığını belirtti.

Binalarda Aynı Sistem Olacak
Büyükhelvacıgil, Avrupa Yapısal Tasarım Standardlarının (Eurocode) milli eklerini hazırlama yönünde çalışma yürüttüklerini söyledi. Büyükhelvacıgil, Türkiye'nin her bölgesinde, bölge koşullarına özel ancak temelde 'aynı güvenlik standardına' sahip bina yapımını sağlayacak çalışma hakkında özetle şu bilgileri verdi:

Tek Standart Bina Tasarımı
'Biz, Avrupa Birliği tarafından yapı tasarımıyla ilgili belirlenmiş Eurocode'ların ulusal eklerini hazırlayacağız. Parametreleri belirlemezsek, o zaman herkes istediği güvenlik seviyesinde, istediği gibi bina tasarlıyor, onun önüne geçip tek standart bir bina tasarımına, o noktaya geçmeye çalışıyoruz.'

Yapı Farklı Ama Gücü Aynı
Başka bir ifadeyle, Hakkari'de ve Adapazarı'nda yapılacak yapıların öncelikleri farklı olacak ancak bu yapıların 'güvenlik' gücü, standardı aynı olacak. Büyükhelvacıgil, çalışmanın, 3-4 yıl sürecek uzun soluklu bir süreç olacağını belirtti.

Bir 17 Ağustos daha olmasın...
TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, 17 Ağustos depremi gibi acıların bir daha yaşanmaması için 'güvenli yapıların inşasının gerektiğinin' altını çizdi. 'Depreme dayanıklı binalar için standartlara uygun yapı malzemeleri kullanılmalı' diyen Büyükhelvacıgil, TSE tarafından hazırlanan yapı malzemelerine yönelik 2 binin üzerinde Türk standardı bulunduğunu ve bunların yaklaşık tamamının Avrupa standartlarıyla uyumlu olduğunu söyledi. TSE markası bulunan ürünlerin Enstitünün garantisi altında olduğunu, herhangi bir sıkıntı için Enstitüye başvurulabileceğini anlatan Büyükhelvacıgil, TSE belgesinin 'can ve mal güvenliği' anlamına geldiğini, tüketicilerin de bu noktada duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.