Haberler

İESOB'dan çevre dostu proje: "Yeşil Ev"

Tarih: 25 Ağustos 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Zekeriya Mutlu
Türkiye'de esnaf sanatkarların toplumsal yapıda önemli işlevleri bulunmaktadır. Ticaretin ve sanatın güzel ahlakla yoğrulmasını öngören ahilik geleneği ile Anadolu Selçuklularından Osmanlılara kadar, toplumun gelişmesine ve devletin örgütlenmesine rehberlik eden esnaf sanatkarlar, sosyal ve kültürel özellikleriyle genç Türkiye Cumhuriyeti'nin bugünkü konumuna ulaşmasına da önemli katkılar koymuşlardır.

Bu açıdan esnaf sanatkarların sosyal yapıdaki yerini sadece ekonomik alandaki faaliyetleriyle sınırlandırmak doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

Esnaf sanatkarlarımız bugün de hem üreten hem tüketen özellikleri, sayısal çoğunluklarıyla halkın çekirdeğini oluşturmakta, sosyal ve kültürel alanlarda yaşanan gelişmelere hızlı uyum sağlayarak topluma öncülük etmektedirler.

Çevre Duyarlılığı

İzmir esnaf teşkilatının yöneticileri de, böylesine elit bir camiayı temsil etmenin sorumluluğunun bilinci içinde çalışmalarını sürdürmektedirler. Esnaf ve sanatkarların hak ve menfaatlerini korurken, sosyal faydaları gözeten çalışmaları da gerçekleştirmektedirler.

Çevreye duyarlı yeni nesillerin yetiştirilmesini amaçlayan Yeşil Ev projesi, İzmir Birliği'nin toplumsal yararları gözeten çalışmalarına güzel bir örnek teşkil etmektedir.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Japonya, Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya'da uygulanan Yeşil Ev Projesi'ni İzmir'de hayata geçirebilmek için çalışmalarını sürdürmektedir.

İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle sürdürülen projede, yeni jenerasyona çevre bilincinin aşılanması, genç kuşaklara çevre dostu yenilenebilir enerjinin anlatılması hedeflenmektedir. Projenin iştirakçi ortakları ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kaloriferciler ve Sıhhi Tesisatçılar Odası ile İzmir Elektronikçiler Odası'ndan oluşmaktadır.

Dünyada meydana gelen ve her geçen gün hızlanan çevre kirliği artık insanların yaşamlarını tehdit eder noktaya gelmiştir. Çevre kirliğinin bu hızla devam etmesi, özürlü insan sayısında çok ciddi artışlar görülmesine ve insanların beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasında zorluklar yaşanmasına neden olabilecektir.

Çevre kirliliği herkesin algılaması gereken bir tehdittir. Dünyada meydana gelen çevre kirliliğinin yüzde 75'i enerji elde edilirken oluşmaktadır. Elektrik enerjisinin rüzgar ve güneşten elde edilmesi ise, çevre kirliğinin yüzde 75 oranında azaltılacağı anlamına gelmektedir.

Yeşil Ev projesi, temasını bu olasılık üzerine kurmuştur.

Türkiye'de Bir İlk

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, bu alanda Türkiye'de bir ilke imza atmaktadır. Proje ile İESOB Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin bahçesine kurulacak olan Yeşil Ev'de, güneş ve rüzgar enerjisiyle elektrik üretilecektir. Yeşil Ev'de buzdolabı, bilgisayar, televizyon gibi tüm elektrikli cihazlar da yer alacaktır.

Evin dışında bulunan rüzgar jeneratörü ve güneş pilleri ile elde edilen elektrik enerjisi, jel akülerde depo edilerek, şehir cereyanına dönüştürülecek ve evdeki cihazların çalışması sağlanacaktır.

Öğrenciler için bir laboratuvar hizmeti görecek olan Yeşil Ev'de, enerjinin üretilmesinden elektrikli aletlerin çalıştırılması aşamasına kadar her evre, öğrencilere aktarılacaktır.

Ayrıca gelen öğrencilere çevre kirliğinin tehditlerini anlatan ve Yeşil Ev'in bu tehditlere karşı önlem olabileceğini açıklayan CD'ler dağıtılacaktır. Yenilenebilir enerji konusunda öğrenciler arası resim ve kompozisyon yarışmaları düzenlenerek gençlerin duyarlılıklarının artırılması da hedeflenmektedir.

Bu şekilde öğrencilere çevre kirliliğinin nasıl azaltılabileceği, elektrik enerjisinin doğal yollarla elde edilmesiyle çevreye verilen zararın da önlenebileceği gösterilecektir.

İzmir'deki 480 okuldan yaklaşık 20 bin öğrencinin ziyaret etmesinin planlandığı Yeşil Ev, önümüzdeki öğretim yılında faaliyete geçirilecektir.

Herkesin Görevi

Doğayı korumak bizim gelecek nesillere karşı ödevimizdir. Yeni nesile temiz çevre, hava, su bırakmak için toplumu oluşturan her kesim ve bireye önemli görevler düşmektedir.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Yeşil Ev projesiyle üzerine düşeni yerine getirmekte ve toplumun diğer kesimlerine önemli mesajlar vermektedir.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.