Haberler

Apollon Tapınağı'nın ikizi mi?

Tarih: 26 Ağustos 2010 Kaynak: Radikal
Aydın'ın Didim ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazıda Artemis Tapınağı'na ait olabileceği tahmin edilen duvara ulaşıldı.

Aydın'ın Didim ilçesindeki Apollon Tapınağı çevresinde yapılan kaçak bir kazıdan yola çıkılarak başlatılan çalışmalarda, tarihi bir duvarın ortaya çıktığı ve bulunan bu duvarın antik çağda Apollon Tapınağı'nın ikizi olarak bilinen Artemis Tapınağı'na ait olabileceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Didyma Antik Kenti Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Ferhan Büyükyörük, yaptığı açıklamada, Apollon Tapınağı çevresinde daha önce kaçak bir kazı yapıldığını ve bu kazı sırasında bir duvar kalıntısına rastlandığını belirtti.

Kazı ekibinin, bu yıl yapmış olduğu sondaj çalışmalarda, duvarın devamının ve çevresinde başka bir yapının olup olmadığını araştırdığını dile getiren Büyükyörük, "Şu ana kadar bulunan duvarın, mitolojik zamanda Apollon'un ikizi olarak bilinen Artemis Tapınağı'nın duvarı olabileceği tahmin ediliyor" dedi.

Büyükyörük, bununla birlikte bulunan duvara kesinlikle Artemis Tapınağı'na aittir demek için erken olduğunu ifade ederek, "Bunun 1-2 sene içerisinde tam olarak ne olduğu anlaşılamaz. Bütün duvarlar çıkıp, içerisindeki malzeme değerlendirildikten sonra ne olduğu anlaşılır" diye konuştu.

TAPINAK KORUMASIZ
Didyma Antik Kenti Restorasyon Ekibi Başkanı Alman Arkeolog Christoph Kronewirth ise Apollon Tapınağı'nın korunma koşullarından yakınarak, tapınağın zaman içinde deprem, doğa şartları, yağmacılar ve turistler nedeniyle insanların tahribatına maruz kaldığını ifade etti.

Tapınağın girişindeki gişede, iki görevli bulunduğunu, ancak tapınak içerisinde bir bekçinin bile bulunmadığına işaret eden Kronewirth, "Tapınaktaki kontrol yetersizliği, eserlerin korunmasında büyük bir eksikliktir" dedi.

Kronewirth, restorasyon çalışmalarına ilişkin olarak da tapınakta bu yıl Temmuz ayı itibariyle başladıkları çalışmalarının 7 kişilik ekiple yürütüldüğünü söyledi.

Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Andreas Furtuaengler ise Apollon Tapınağı çevresinde ilk kazı çalışmalarının 104 yıl önce başladığını belirtti. Bu yıl Temmuz ayında 3 ayrı ekip halinde başlattıkları kazı çalışmalarının 2 ay süreceğini bildirdi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.