Haberler

Tarlabaşı'nda dönüşüm başladı

Tarih: 27 Ağustos 2010 Kaynak: Sabah

Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, projede tahliye ve sökümlere başlandığını belirterek, "Bina sahiplerinin % 70'iyle anlaşıldı. Tarlabaşı'nda kentsel dönüşüm fiilen başladı" dedi.

Beyoğlu Tarlabaşı semtini yeniden ayağa kaldırmak için 3 yıl önce başlatılan yenileme projesinde dönüşüm fiili olarak başladı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, toplam 278 yapıyı kapsayan projede tahliyeler ve sökümlere başlandığını, şu anda tescili olmayan 4 binanın sökümünün yapıldığını bildirdi. Tarlabaşı'nda 5 bine yakın bina bulunduğunu, kendilerinin sadece yüzde 5'lik kısmı oluşturan 278 bina ile ilgilendiklerini anlatan Demircan, şöyle konuştu: "Her an çökmeye hazır binayı özellikle seçtik. Bir an evvel 'En çok kangren olan bölümü çözelim' istedik. Bu alanda yaklaşık 500 mülk sahibi var. Ancak 278 binanın yüzde 70'i boş. Geriye kalan yüzde 30'un bir bölümü de ticaret erbabına ait.''

278 BİNA YENİLENİYOR
Mülk sahiplerinin yüzde 70'i ile anlaştıklarını, anlaşmaya varamadıkları yüzde 30'una da kamulaştırma davası açıldığını belirten Demircan, "Ok yaydan çıktı, davalar açıldı, ödemeler yapılmaya başlandı" dedi. Her binayla ilgili Anıtlar Kurulu'nun karar vereceğini belirten Demircan, "Adım adım gidilecek. Tescilli yapılar tescile uygun şekilde yapılacak'' dedi. 278 binanın tek tek rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin yapıldığını anlatan Demircan, şöyle konuştu: "Bunlar kültür mirası adına var olan bir değeri kaybetmemek adına yapılıyor. Tarlabaşı Projesi, tesadüflerin cirit attığı bir proje değil. 3 yıldır sadece proje çalışması yapılıyor. 15'den fazla bu konuda deneyimli mimar ekiple bu iş çalışılıyor. Burada bir hukuksuzluk, keyfilik, vurdumduymazlık, tarihi mirası yok etme gibi bir şey söz konusu değil. Bilakis sürekli teker teker yok olan, çöken, giden kültür mirasını belli bir konsept içinde belli bir proje içinde korumak var.''

'Projeye karşı çıkan 4 kişiyle anlaştık'
Projeye karşı çıkan ve durdurulması için UNESCO'ya başvuran İstanbul Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Kalkındırma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği'nin kurucu 7 yöneticisinden 4'ünün kendileriyle anlaştığını bildiren Demircan, geri kalanların da kamuoyu önünde bu işi sanki "kültür mirasına yönelik bir duyarlılık'' gibi takdim ettiklerini kaydetti. "Oysa kapalı kapılar ardında bizden gökdelen dikmemizi talep ediyorlar'' diye konuşan Demircan, kendi haklarına böylelikle daha fazla bir şeyler kazanmak istediklerini savundu.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.