Haberler

Kuleler savaşını Empire State kazandı!

Tarih: 27 Ağustos 2010
Yapılıp yapılmayacağı tartışma konusu olan Vornado Güven Emlak'ın Pennsylvania İstasyonu yanında yapacağı Vornado gökdeleni New York şehir yönetiminden onay aldı. Empire State Building sahipleri tarafından yapımına karşı çıkılan Vornado gökdeleni, şehir meclisindeki oylama da 47 "evet" oyuna karşın 1 "hayır" ile kabul edildi.

Empire State binasına yalnızca iki blok (275 metre) uzaklıkta yapılacak olan Vornado gökdeleni, 370 metre yüksekliğinde olması planlanıyor. Manhattan adasında 7. cadde ile 34'üncü sokağın kesiştiği bölgede yapılacak olan yeni dev gökdelen, şehrin siluetine ayrı bir görüntü katacak.

Şehir yönetiminin oylamasından sonra kent Meclisi başkanı Christine Quinn yaptığı açıklamada, yeni gökdelenin yapımında 6 bin insanın çalışacağı ve bunun da şehre yıllık 3 milyar 300 milyon dolarlık bir gelir sağlayacağını söyledi.

Vornado binası 700 bin metre karelik ofis, 40 bin metre kare mağaza alanı, 100'den fazla aracın park yapabileceği garajının yanı sıra Penn istasyonu, Hearld Square (meydan) ile 7 ve 8'inci caddelere alttan bağlantılı yaya yolları olacak. Empire State binasından yalnızca 10 metre daha kısa olacak olan Vornado, toplam 67 kattı olacak. Empire State binası ise toplam 102 kattan oluşuyor.

İkiz Kulelerin (World Trade Center-WTC) 11 Eylül saldırıları ile yıkılmasından sonra New York'un en yüksek binası haline gelen Empire State binası bu özelliğini artık Vornado gökdeleni ile paylaşmak zorunda kalacak.

Çevre dostu olacak olan yeni gökdelen Empire State binasının aksine elektrik tüketiminde oldukça cimri olacak. Normal gökdelenlerin elektrik tüketiminden daha tasarruflu olacak olan Vornado binası, dış yüzeyi tamamen camdan yapılacak ve güneş enerjisinden istifade edecek. Vornado, güneş enerjisini hem aydınlatma da hem de ısınmada kullanacak.

YILLIK ELEKTRİK FATURASI 11 MİLYON DOLAR
Bugün 79 yaşında olan Empire State binasının yıllık elektrik faturası 11 milyon doları buluyor. Çevreye daha duyarlı hale getirilmek istenilen Empire State binasının modernize çalışması için bir milyar 250 milyon dolarlık bir yatırım gerekiyor. Bu dev binanın yalnızca 6 bin 514 çift camlı pencerelerinin değişmesi bile milyonlarca dolar tutarken, Empire State gökdeleninin yenilenmesi halinde ısınma ve elektrik harcamalarında yıllık 20 milyon dolarlık tasarruf yapması öngörülüyor.

Yenileme çalışması sonrasında Empire State binasının yalnızca elektrik tüketiminde yüzde 38 tasarruf sağlaması da bekleniliyor. Kongre'nin Ekonomi Komisyonunun raporuna göre bugün Empire State binasının yıllık harcadığı enerjinin (elektrik ve ısınma) 40 bin haneye yeteceği ifade ediliyor.

Gökyüzüne en fazla karbondioksit salan ülke konumunda olan Amerika'nın çevreye duyarlı binalara ihtiyacı olduğunu belirten yetkililer, elde edilen enerjisinin yüzde 40'ının iş yeri için kullanılan binalarda tüketildiğine dikkat çekti. Gökdelenler şehri olan New York'ta enerji tüketiminde başrolü binalar alıyor. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, 2030 yılında New York'ta enerjinin yüzde 75'inden fazlasının binalarda ısınma ve elektrik tüketiminde kullanılacağını öngördüklerini kaydetti.

Temiz enerji ve çevreye duyarlı yeni binaların yapımını desteklediklerini açıklayan New York şehir meclisi, bu amaçla da Vornado'nın Manhattan adasında yükselmesinin hem ekonomiye hem de çevreye olumlu katkıları olacağını ifade etti. Projenin ne zaman tamamlanacağı konusunda ise henüz net bir tarih verilmedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.