Haberler

İstanbul'un sahibi yok!..

Tarih: 27 Ağustos 2010 Kaynak: Sabah Yazan: Hıncal Uluç
"İstanbul'un sahibi yok" demekten dilimde tüy bitti.. Neden böyle diyorum ısrarla.. Yok da ondan.. Olsa.. Çünkü olsa..

15 milyon nüfusu olan, günde ortalama 300 bin ziyaretçi kabul eden bir anakentin, metropolün dağ gibi sorunlarının olması doğal. Bunların bazılarının çözümü hatta imkânsız görünüyor. Burada yaşarsak katlanacağız. Bazıları mümkün ama zor.

Sabır gerek..

Ama bazıları var ki, bir kişi, tek kişi ilgilense, 24 saat içinde düzelebilir, ama düzelmiyor. Çünkü kimsenin umurunda değil. Çünkü kimsenin derdi değil. Çünkü İstanbul sahipsiz.. Buna medya da dahil.. Yani, vatanı kurtarmaktan, basit çözümleri görmeye vaktimiz olmadığından. Vatan Kurtaran Aslan olma hevesli yazılar yazarken, bu tür sorunlar için kalem oynatmayı kendimize yediremediğimizden..

Şimdi çok canlı bir örnek vereceğim..

Kanyon 2006'da İstanbul'un en modern, en ilgi çeken, en yoğunluk yaratan alışveriş merkezi olarak açıldı ve o tarihten itibaren de Gültepe'de yaşayan on binlerin hayatı zehir oldu. Çünkü Gültepe'ye giden bir tek yol var ve bu yolu Kanyon'a gidenler de paylaşmaya başladı. Benim "Kaldırım Mühendisi bile olamaz" dediğim birtakım yuvarlak kafada sivri zekâlılar, buraya en ama en aptalca yol ve trafik düzenini yerleştirip, o yolu günün her saatinde kitlenir hale getirdiler.
Bakın bu hafta salı günü Kanyon'a gittim. Evden, Kanyon'a gidişim 7 dakika sürdü. Ercan "Sokağa çıkma yasağı mı var" dedi. Yollar bomboştu..

Çarşamba günü gene ayni saatte, yani akşam yediye doğru Kanyon'a ayni yoldan gidişim 45 dakika sürdü. Çünkü Levent'ten Gültepe Caddesine saptığım andan itibaren tıkanma başladı.

Bir gün evvel bomboş, ertesi gün çözülmez kilit.. Neden?.
Çünkü, Kanyon etrafındaki yollar dedim ya aptalca düzenlenmiş. Hadi düzenlendi. O zaman, bazı kilit kavşaklara trafiği yöneten adamlar gerek. Onlar da konmamış.

Bakın kilit sebebi ne?.

Kanyon'un arka girişinin hemen önü bir Kavşak.. Gültepe caddesini Kanyon'a bağlayan ara yol geliyor. Burada sağa dönüş yasak. Sola dönüş var. Ama Kanyon oto park girişi az ilerde sağda. Bu yüzden kaçak dönüşler oluyor ve bunlar tıkanmaya sebep oluyor, bir.

Aşağıdan gelen yolda da ayni kavşakta sola dönüş mecburiyeti var. Çünkü ileri gidişin sonu yok. Büyükdere Caddesine çıkıp Maslak istikametine gidecekseniz, bu kavşakta sola dönüp Gültepe Tüneli ile karşıya geçmek, ordan Büyükdere Caddesine çıkmak zorundasınız.. Zaten dolu ve tıkalı yola gönderiliyorsunuz, Büyükdere Caddesinde sola dönmeyesiniz diye.. Oysa orda dönüş de var zaten. Büyükdere Caddesine paralel gelen yan yolda iseniz, ayni kavşakta sola dönebilirsiniz. Bakar mısınız?. Kavşak var. Trafik lambaları var. Yan yoldan geliyorsanız sola dönüş var. Ama Kanyon'un yanından dik gelirseniz sola dönüş yok. Mantığı yok.. Sebebi yok.. Gerzeğin biri öyle düşünmüş diye İstanbul halkı 2006'dan beri çile çekiyor.

Şimdi burdan caddeye çıkış yok ya.. Kanyon arka kapısı önündeki kavşaktan sola dönülecek ya.. Gültepe Caddesinden Kanyon'a gelenler de, ayni kavşakta sola dönmek zorundalar ya.. Kavşakta ışık yok, polis yok. Birbirinin içinden geçen iki sola dönüş var. Yani insanlar birbirine saygılı olacaklar. Yol verecekler. Gidecekleri yön tıkalıysa kavşağa girmeden bekleyip, öbür yönden gelenlerin yolunu kesmeyecekler.. Mümkün mü?. Bizde herkes uyanık. Herkes yolların sahibi.. Herkes kendini kavşağa atıyor. Oluyor mu bu kavşak kilit. O zaman tıkanıklık geriye yürümeye başlıyor. Oluyor, Gültepe Caddesi/ Kanyon ara yolu kavşağı kilit.. O zaman Gültepe Caddesi de çift yönlü kilit oluyor. Tünelde trafik duruyor. Durunca, Levent tarafında tünel sapağındaki kavşak da kilit oluyor. O kavşak kilit olunca, Levent içindeki ana arter de kilitleniyor. Levent trafiği de perişan oluyor ve 7 dakikalık yolu 45 dakikada alırsanız şükrediyorsunuz. Çünkü 1.5 saatte gittiğim de oldu.

Dikkat buyurun. Sorun 2006'da başladı. 2010 bitiyor.. Durum hâlâ ayni. El atan yok. İstanbul Valisi, İstanbul Belediye Başkanı, İstanbul Emniyet Müdürü, Şişli Belediye Başkanı bir gün, bir saat uğrayıp, görseler, emir verseler, sorun şıp diye çözülür..

Çözmek için üstün zekâ da gerekmiyor üstelik. Orda görünüyor zaten.
Kanyon/ Büyükdere Kavşağındaki o aptal sola dönüş yasağını kaldıracaksın, bitecek.

O düzenleme yapılana kadar, Kanyon/ Arayol ve Arayol/ Gültepe Caddesi kavşaklarına birer trafik polisi koyacaksın ki, kimse çıkamayacağı kavşağı girip trafiği kilitlemesin.

Kanyon Oto Parkına o yasak dönüşle girişi yasaklayacaksın. Parka sadece önden girilecek.

İstanbul'da yeterli trafik polisi mi yok?. İstanbul Emniyeti ile Kanyon yönetimi anlaşacak. O kavşakları madem ki Kanyon tıkıyor, oralarda bir üniformalı Kanyon görevlisi, akışın düzenlenmesine yardımcı olacak.

Bu dediklerim atla deve değil. Bir, minnacık bir ilgi, minnacık bir emirle anında çözülecek, hadi düzenlemeleri de hesaba katarsak, üç günde bitecek şeyler.. Ama tam 6 yıldır, Gültepe ahalisi ve Kanyon'a gidenler ızdırap kusuyorlar.

Niye?..

İstanbul'un sahibi yok da ondan..

" Var" diyen, yarım saatini bana ayırır mı?. Anlattığım şeyleri orda aynen gösterebilir miyim, Sayın Vali Hüseyin Avni Mutlu.. Sayın Anakent Belediye Başkanı Kadir Topbaş.. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın.. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül?.. Ve de Kanyon Yönetimi Başkanı Sevgili Bülent Eczacıbaşı dostum?

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.