Haberler

Zaha Hadid Ana Yurdu Irak için İlk Projesini Tasarlıyor

Tarih: 27 Ağustos 2010 Kaynak: BD Online Çeviren: Pınar Koyuncu
Zaha Hadid'in doğduğu ülkedeki ilk işi, Irak Merkez Bankası yönetim binaları tasarımı olacak. Hadid ve ekibi, bankanın yöneticisi Sinan al-Shabibi ile ilk detayları görüşmek için bu ayın başında İstanbul'a gelip çalışmaya karar verdi.

Irak Hükümeti Zaha Hadid Mimarlık'ı Temmuz ayı sonlarında Merkez Bankası'nın Bağdat'taki yeni yönetim merkezi için bir tasarım konsepti hazırlamaları, fizibilite çalışması yapmaları ve bir özet hazırlamaları için görevlendirdi.

İstanbul'daki buluşmada bir sözcü şöyle dedi: "Bu ilk çalışmalar projenin amaçları, başarı kriteri ve gelecek yıllar boyunca Irak Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının sembolü olacak milli bir kurum olan bankanın gerçekleştireceği operasyonel işlevleri üzerine yoğunlaşmıştır."

Bankanın güvenlik özellikleri konusundaki detayların açıklanması pek mümkün değil, fakat 1972'de Londra'ya gelen Bağdat doğumlu mimar için esas koşul, tasarımının terörist saldırılara dayanıklı olması.

Danimarkalı Dissing & Weitling tarafından 1985'te tasarlanan ve mermer kaplamalı betonarmeden yapılan mevcut modernist yönetim yapısı Haziran ayında 18 insanın ölümüyle ve 50 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bir isyancı saldırısına uğradı. Bankanın jeneratörü bombalandı ve dört intihar bombacısı ana girişte kendilerini patlattılar, bu da güvenlik güçleri ile silahlı El-Kaide destekçileri arasında üç saat süren bir çatışmayı ateşledi.

1947'de kurulan banka Arap dünyasındaki ilk merkez bankalarından biriydi ve Irak'ın milli para birimi dinarı piyasaya sürme hakkı olan tek kurumdu.

Hadid'in sözcüsü bankanın Irak'ın yeni sembolü rolünü üstleneceğini belirtti. "Yeni yönetim merkezi, CBI'nin (Irak Merkez Bankası) Irak'ta devam eden istikrar, gelişme ve ekonomik büyüme konularını yürütmesi için parasal otoritesini sağlamlaştıracak."

 

 


Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.