Haberler

İstanbul'da banliyö setleri değişti

Tarih: 2 Eylül 2010
Haydarpaşa-Gebze arasında işleyecek yeni banliyö setleri hizmete girdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''2013 yılında Marmaray'ı İstanbullular ile buluşturacaklarını ve İstanbul'un toplu taşıma sorununu büyük ölçüde çözeceklerini söyledi.

Yıldırım, Haydarpaşa-Gebze arasında işleyecek yeni banliyö setlerinin hizmete girmesi dolayısıyla Haydarpaşa Garı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İstanbul'da tren setlerinin ne kadar eski ve sorunlu olduğunun bilindiğini ifade etti. Yıldırım, bugün İstanbul'da hizmete giren yeni setlerin bu hatlardaki toplam yolcunun yüzde 50'sini taşıyacağını belirtti.

Zaman içerisinde setlerin tamamının değişeceğini anlatan Yıldırım, hizmete giren setlerin her türlü konforu barındırdığını söyledi.

''Banliyö hatları İstanbul için çok şey ifade ediyor. Marmaray projesinin devreye girmesiyle birlikte bu hattın önemi daha da artacak'' diyen Yıldırım, Marmaray için 340 adet tren setinin Sakarya'da yapılacağını bildirdi.

Yıldırım, hatların altyapısı ile Gebze'den Halkalı'ya kadar tüm sistemin yenileneceğini de vurguladı.

''60 yılın ihmalini 6 yılda gidermek kolay değil. Demiryolunda çok şey yapıyoruz'' diye konuşan Yıldırım, 11 bin kilometrelik tren yolunun 6 bin kilometresinin yenilendiğini söyledi.

Demiryollarının tarihi önemine de işaret eden Yıldırım, Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir rolü olan demiryollarının, Cumhuriyet'in ilk yıllarında ihya edildiğini, ancak daha sonra ihmal edildiğini kaydetti.

Marmaray projesinin adım adım gerçekleştiğini de belirten Yıldırım, ''2013 yılında Marmaray'ı İstanbullular ile buluşturacağız ve İstanbul'un toplu taşıma sorununu büyük ölçüde çözeceğiz'' dedi.

Demiryollarını yenilemekle kalmadıklarını ve yeni hatları da devreye koymaya çalıştıklarını anlatan Yıldırım, Ankara-İstanbul arası hızlı tren hattının yapımının sürdüğünü anımsattı.

Türkiye'de ray, makas ve tren seti yapan fabrikaların devreye girdiğini kaydeden Yıldırım, hemzemin geçitlerinin de yenilendiğini ifade etti.

''Demiryollarına yapacağımız işlerde daha yolun başındayız'' diyen Yıldırım, demiryollarını halkın sevdiğini ama seyahat etmediğini, çünkü altyapısının yetersiz olduğunu ve bu nedenle vaktinde gidemediğini söyledi.

Vatandaşın hayatını kolaylaştırmak için çalıştıklarını da anlatan Yıldırım, sözlerine ''Bugün artık demiryolları dönülemez bir gelişim içine girmiştir. Demiryollarına yapılan bu hamleleri kim gelirse gelsin sekteye uğratamaz. 2023 yılında demiryolları hattını ikiye katlayacağız'' diye devam etti.

Saatte 140 kilometre hız
TCDD Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karaman da demiryollarında topyekun bir değişim ve gelişim süreci yaşandığına işaret etti.

Karaman, bir bölümü Ankara'da, bir bölümü de bugün İstanbul'da hizmete giren yeni banliyö setlerinin azami hızının saatte 140 kilometre olduğunu belirterek, her birinin 747 yolcu kapasitesine sahip bulunduğunu dile getirdi.

Setlerinin her birinin 4,36 milyon dolar ve toplam maliyetinin de 140 milyon dolar olduğunu anlatan Karaman, setlerin her türlü konfora ve emniyet sistemine sahip olduğunu kaydetti.

Törene, Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, AK Parti İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar ve çok sayıda davetli katıldı.

Demiryolu personelinden oluşan Demirordu Korosu, törende mini konser verdi.

Bakan Yıldırım, yeni banliyö setlerini kurdele keserek hizmete açtı.

Boş bir tren setini gezen Yıldırım, daha sonra yolcu alan diğer banliyö setine de geçerek, yolculara ''İyi yolculuklar'' dileğinde bulundu.

Yıldırım, setlerin makinist bölümüne de oturarak ilgililerden bilgi aldı. Ardından hareket memuru diskini eline alan Yıldırım, banliyö setine sefere başlama izni verdi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.