Haberler

Kayıp lejyonun üssü bulundu

Tarih: 2 Eylül 2010 Kaynak: NTVMSNBC


Roma İmparatorluğu tarihinin en eski ve en korkulan lejyonlarından biriydi. Ama M.S. 180'den sonra birden yok oldular ve onlara bir daha hiç rastlanmadı.

Şimdi arkeologlar, bir zamanlar Roma 9. İspanyol Lejyonu'nun, üssü olabilecek kalıntıların yakınında bir sanayi bölgesi buldular.

Ortaya çıkarılan alanda, askerlere yemek sağlamak için su gücüyle çalışan bir un değirmeninin kalıntıları, giysiler, yiyecek kalıntıları, mezarlar ve çömlekler bulundu.

Alan, Kuzey Yorkshire'daki Dishford ve Leeming arasında bulunan A1 yolunun geliştirilmesi için yapılan 318 milyon sterlin tutarında bir projenin parçası olarak kazıldı.

2000 yıl önce Roma'nın sınırlarının parçası olan bir hisar harabesinin yakınında bulundu.

Healam Köprüsü yakınındaki imparatorluk dönemi Roma'sına ait surlarının temsili resmi.

AVRUPA'DAN AFRİKA'YA BİRÇOK YERDE SAVAŞTI
9. Lejyon, tüm imparatorlukta savaşmıştı. Galya'dan Afrika'ya, Sicilya'dan İspanya'ya, Germanya'dan Britanya'ya kadar pek çok zafer kazanmıştı. İskoçya'daki vahşi Pikt kabilesiyle savaşmaya gönderildikten sonra yok olduklarına inanıldı.

Bir diğer düşünce de imparatorluğun başka bir köşesine gönderildikten sonra birliğin dağıtıldığı veya savaşta küçük düştükleri için isimlerinin kayıtlardan silindiği yönünde.

Dokuzuncu Lejyon'a ne olduğu hakkındaki teoriler romanlara, televizyon dizilerine ve filmlere konu oldu.

Kuzey Yorkshire'da bir yolun iyileştirilmesi için yapılan çalışmaların bir parçası olan kazılar, arkeologlara, yüzyıllar önce askeri birliklerin ekonomik olarak nasıl desteklendiği konusunda fikir verdi.

YAŞAMLARINA DAİR İPUÇLARI
Alan, yiyecek, içecek ve başka ticari mallar üretecek şekilde geliştirilmişti. Su gücüyle çalışan un değirmeni hem birliğe hem oradan geçen diğer lejyonlara yiyecek sağlıyordu.

Muhtemelen dördüncü yüzyıl sonlarına kadar kullanılan büyük ahşap binalarda yiyecekler ve hayvanlar işlemden geçiyor, bira ve çömlek yapılıyordu.

Arkeologlar sikkeler, broşlar, çömlek parçaları ve yarım ton kesilmiş hayvan kemiği buldu.

2. yüzyıla ait bir Roma broşu ve iki Roma imparatorunun büyükannesi olan Jilia Measa'nın resmi bulunan, M.S. 218-222 arasına tarihlendirilen Roma sikkesi.

Bir binanın altından 14 insan külü ve iyi durumda kalmış bir at iskeleti çıkardılar.

Aynı zamanda Romalıların çorap giymiş olabileceğine dair belirtiler de var. Çünkü bir Roma sandaletinin çivisinde kumaş kalıntılarına rastlandı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.