Haberler

Allianoi'nin başına poşet geçirdiler

Tarih: 3 Eylül 2010 Kaynak: NTVMSNBC


Bergama Müzesi'ndeki meşhur 'Su Perisi' ile çıkarılan diğer heykeller bir süre önce poşetlendi, kapıya da mühürle kilit vuruldu. Ve görüntü hala aynı...

Eroğlu: Sanatçı arkadaş sanatıyla ilgilensin, herkesin bir ihtisası var.

Allianoi, İzmir'in Bergama İlçesi sınırları içinde, Bergama-İvrindi karayolunun 18. km'sinde, Bergama'nın kuzeydoğusunda, Yortanlı Barajı gölet alanının tam ortasında, Paşa Ilıcası Mevkii'nde yer almakta. Allianoi'nin küçük bir termal merkezi olduğu sanılmaktadır. Sıcak sudan bu dönemden itibaren yararlanılıyordu. Helenistik Çağ'a ait sadece birkaç arkeolojik ve nümizmatik eser ele geçmiş olmasına rağmen Allianoi merkez yerleşiminde Helenistik mimariye rastlanılmamıştır. Roma İmparatorluk Dönemi'nde (İ.S. II. yüzyıl) kült merkezinde, Anadolu'nun pek çok merkezinde ve Pergamon'daki Asklepieionda olduğu gibi büyük bir bayındırlık faaliyeti yaşanmıştır. Kült merkezinde mevcut binaların büyük bir kısmı bu döneme aittir. Ilıcanın yanı sıra, köprüler, caddeler, sokaklar, insulalar, geçiş yapısı, propylon, ve nympheum bu dönemde planlanır.

YORTANLI BARAJI
Projede değişiklik yapılmadan baraj yapıldığı takdirde, 67.3 hm 3 tarıma elverişli alan su altında kalacaktır. Allianoi ise baraj gölet alanının tam ortasında kalmaktadır. Su toplanmaya başladığı an, Allianoi'un su altında kalması kaçınılmazdır. Yortanlı Barajı'nda birikecek su hedeflenen miktarına ulaşıldığında, Allianoi 17 m su altında kalacaktır. 40-50 yıl sonra antik yerleşim üzerinde yaklaşık 12 m alüvyon birikecektir.

'Allianoi için umut ışığı var mı' bunu önümüzdeki günler gösterecek ama Allinoi'deki kazılar sonucu ortaya çıkan eserlerin tekrar tarihin çöplüğüne gitmesinden endişe edenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

Çevre Bakanı Veysel Eroğlu'nun ''Orası 'Allianoi' değil. 'Allianoi' diye bir yer o kişinin uydurduğu bir kelimedir, bunu ben ispat ettim'' açıklamaları bu endişeyi daha da haklılaştırdı.

Ama bu endişeyi artıran asıl olay, Bergama Arkeoloji Müzesi'ndeki eserlerin üzerine poşet geçirilmesi oldu. Çünkü, müzedeki meşhur 'Su Perisi' heykeli ile çıkarılan diğer heykeller bir süre önce poşetlendi, kapıya da mühürle kilit vuruldu.

Bin yılllardır var olan bir kent, bir tarih hem suların altında kalacak, hem de hafızlardan silinecek mi?

Müzeye gidenlerin gördükleri karşısında bu soruya cevabı maalesef evet oluyor. Çünkü, tadilat yapılıyor denilerek tarihi eserler, uzun süredir bir poşet içinde tutuluyor. Müze yetkililerini arayıp durumu sorduğumuzda; salonda yenileme çalışması yapıldığını, kısa sürede bitmesi gerektiğini ama tadilatı yapanların işi bitiremediklerini söylediler.

Heykellerin neden poşete konulduğunu sorduğumuzda ise, heykellerin büyüklüğünden dolayı taşınamadığı ve zarar görmemeleri için de poşetle sarıldığı cevabını aldık.

İki ay içinde yenilemenin biteceğini ama bu sürenin uzayabileceğini de eklediler.

Müzeyi ziyaret etmeye gidenler ise 'tadilat' ve 'yenileme'nin bahane olduğunu düşünüyor ve amacın Allianoi'nin unutturulması olduğunu söylüyor. Restorasyonun Eylül'de biteceğinin söylendiğini ama hiçbir gelişme olmadığını da ekliyorlar. Tarihin önemli hazinelerinden olan Su Perisi'ni poşete sarılmış bir şekilde görmenin hayal kırıklığını yaşayanlar en azından bu görüntünün sergilenmemesi gerektiğini belirtiyorlar.

Evet, ortada büyük bir ihmalin olduğu açık. Amaç müze yetkililerini suçlamak değil, suçlayacak bir şey yok belki de! Ama, günümüze kadar ulaşmış dünyadaki sayılı tarihi kentlerden biri olan Allianoi'nin ve Allianoi'den çıkarılan eserlerin değerinin anlaşılmadığı ortada.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun açıklamaları, bu antik kentin varlığını elbette yok edemez ama George Orwell'ı hatırlamamak da işten bile değil; ''Tarih, güçlü olanların istediği şekilde değiştirilebilir ve hatta en baştan yazılabilir. Yapılmış her şey yok edilebilir ve gerçek diye bir şey hiç olmayabilir.'' Umarız, fazla şüphe ediliyordur ve umarız her şey küçük bir ihmalden ibarettir.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.