Haberler

İşgalciyi önce tapu sonra da yeni ev sahibi yapıyor

Tarih: 6 Eylül 2010 Yazan: Menekşe Ataselim
İşgal altındaki kamu arazilerinde butik projeler yapan Ediz Giray, önce tapu tahsis belgesi olan işgalciyle anlaşıyor, sonra rayiç bedeli belediyeye ödeyip onu tapu sahibi yapıyor Son adımda, kat karşılığı modeliyle dönüşümü başlatıyor.

Ediz Giray, Türkiye'de gayrimenkul sektörünün en eski uzmanlarından. Hem satış ve pazarlama hem de yatırım konusunda onlarca yıllık tecrübenin sahibi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve pek çok önemli konut projesinde görev yapan Giray, 2007'de kendi şirketi Avrupa Proje Yönetimi'ni kurdu. Bu şirketle hem yatırım, hem de konut projeleri için danışmanlık yapan Giray, kentsel dönüşümü kolaylaştıran bir formülle, tarihi semtleri yeniliyor.

Kentsel görünümün düzelmesi ve sektörün arazi sorununa çare olacak yenileme projelerini gerçekleştirmek, bürokrasi ve çok mülkiyetli yapı yüzünden bu kadar zorken, bu işi hızla yapabilen Giray,modelini şöyle anlatıyor:

‘İŞGALCİ İLE ANLAŞIYORUZ'
"Bizim imalat şeklimiz biraz daha değişik. Butik çalışıyoruz aslında. Bugün, özellikle İstanbul'un pek çok yerinde, gecekondular tarafından Hazine arsalarının işgal edilmesiyle oluşturulmuş yapılar ve yerleşim bölgeleri var. Belediyeler buralarda son 10 yıldır ‘tapu tahsis belgesi' modeli uyguluyor. Diyorlar ki, ‘Ey vatandaş! Benim arsamı işgal ederek bir yer yaptın. Bu mülk hâlâ benim. Gel, sana burada hakkın olduğuna dair bir belge vereyim.

Bu tapunun bedelini bana ödemen suretiyle de rayiç bedelden bu arsayı sana devredeyim'. Bu durumda, işgalci vatandaşın kendine tanınan süre içinde iki şansı var: Parayı ödeyip tapusunu üstüne alacak ya da ödeyemiyorsa bizim gibi müteahhitlerle anlaşacak. İşte biz, buralara gidip anlaşarak, işgalcinin belediyeye olan borcunu ödemesi için maliyeti karşılıyoruz. Tapu onun adına çıkıyor. Ardından kendisiyle kat karşılığı anlaşarak burada yeni konutlar üretip ona da payı karşılığında daire veriyoruz. Bu hem sosyal dokuyu kaliteli biçimde dönüştürüyor. Hem de o insanlar daire sahibi oluyorlar.
Ayrıca arsa üretilmesi meselesi bu şekilde çözülmüş oluyor."

RAYİÇ BEDEL AVANTAJI VAR
Ediz Giray, tapu tahsis belgesi sahibi olan vatandaşın, arsayı rayiç bedelden satın alma hakkı bulunduğunu belirterek, "Biz de bu sayede arsa alımını ucuz yapmış oluyoruz" diyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.