Haberler

Diyarbakır'ı sevindiren karar

Tarih: 7 Eylül 2010 Kaynak: NTVMSNBC


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni bir sivil havaalanı terminal binası yapımı kararı sivil toplum kuruluşları temsilcilerini sevindirdi.

Hava ulaşımı sıkıntısının son 5-6 yıldır sivil toplum örgütlerince sürekli dile getirildiğini söyleyen Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk, ''Başbakanın verdiği müjde bizi mutlu etti. 2011 yatırım programına alınmış olması da kısa sürede tamamlanacağı anlamına geliyor. Bu da ayrıca sevindirici bir durum'' dedi.

Mevcut havaalanının Diyarbakır'a yetmediğini, ilk etapta terminalin büyütüleceğini ifade eden Türk, şimdiki terminalin iç hatlara hizmet vereceğini, yeni terminalde ise uluslararası hava yolculuğunun yapılacağını açıkladı.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya da, Diyarbakır'a bir sivil havaalanı yapılması amacıyla DİTAM'ın öncülüğünde imza kampanyası düzenlediklerini anımsatarak, temel taleplerinin ilk aşamada havaalanının fiziki şartlarının düzeltilmesi olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'a yıllık yolcu kapasitesini 140 binlerden bir milyonlara ulaştığı ile ilgili rakamlar verdiğini belirten Kaya, fiziki şartların oluşturulması halinde yolcu kapasitesinin 10 milyon ile ifade edilebilecek noktalara çok rahatlıkla ulaşabileceğini anlattı.
Haberin devamı ↓reklam

Kaya, şöyle konuştu:

"KENTE İKİNCİ BİR HAVAALANI YAPILMA ŞANSI YOK"
''İlk aşamada acilen mevcut havaalanının yolcu geliş gidiş ile apron bölümünün en azından 2 yıllığına da olsa genişletilmesi, ama ardından büyük bir sivil havaalanının Diyarbakır'da yapılması şart. Diyarbakır'ın yalnızca yolcu taşıma ile değerlendirmemek lazım. Sivil havalimanı Diyarbakır ekonomisine en azından 200-300 fabrikadan fazla katkı sağlayacaktır. Onun için Başbakanın açıklaması önemliydi. Gerek ekonomik anlamda gerek insanların yaşam kalitesini etkileyecek önemli bir hizmet olarak değerlendiriyorum. Kente ikinci bir havaalanı yapma şansımız yok. Ama mevcut alanın çok iyi hesaplanarak iyi bir sivil havaalanı yapılması lazım. Biz 2 aylık gibi bir sürede 7 bin civarında imza topladık ve Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı ile ilgili kurumlara gönderdik.''

''ULUSLARARASI HAVALİMANI İSTİYORUZ''
Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, beklentilerinin uluslararası sivil havalimanı olduğunu, kargo uçuşlarına açık bir havaalanı beklediklerini ifade ederek, ''Tam ihtiyacı karşılamasa da en azından geliştirilmesine yönelik imkan veren bir düzenleme getiriliyor. Bu da olumlu bir karar'' dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensraioğlu da taleplerinin uluslararası havalimanı yönünde olduğunu, mevcut askeri havaalanının pistlerini kullanarak sadece bir terminal binası yapmanın tam ihtiyacı karşılayamayacağını söyledi.

''Kentteki ticaretin altyapısını güçlendirmek için uluslararası havalimanı istiyoruz'' diyen Ensarioğlu, şunları kaydetti:

''Günlük uluslararası uçuşların yapılacağı, kargo uçakların ineceği şekilde düzenlenebilirse daha ihtiyaca yönelik olacak. Şırnak'a uluslararası havalimanı, Yüksekova'ya uluslararası havalimanı yapılacak. Ama Diyarbakır'da sivil havaalanı. Diyarbakır'da yolcu kapasitesi bir milyonu aştı. Uluslararası havalimanı haline getirilirse Diyarbakır'ın potansiyeli 3 milyonu aşar. Başbakan'dan bir randevu talebimiz var. Referandumun geçmesini bekliyoruz. Diyarbakır ile ilgili taleplerimizi aktaracağız.''

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.