Haberler

İstanbul’un tarihi mirasına 83 milyon TL

Tarih: 9 Eylül 2010 Yazan: Tülay Şubatlı
7 yılda başta Topkapı Sarayı olmak üzere toplam 49 adet restorasyon gerçekleşti.

Tarihi mirasıyla dünyanın önde gelen şehirlerinden biri olan İstanbul'daki tarihi eserler, İstanbul İl Özel İdaresi'nin projeleriyle yeniden hayat buluyor. 2003'ten bu yana başta Topkapı Sarayı olmak üzere Ayasofya Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Yıldız Sarayı ve çeşitli türbelerdeki çalışmalar olmak üzere toplam 49 adet restorasyon gerçekleşti. Bu yıl da yaklaşık 50 restorasyonun tamamlanması bekleniyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, yapılan çalışmalar hakkında HABERTÜRK'e konuştu. İstanbul'un tarihi dokusunu canlandırmayı, eksikleri gidermeyi hedeflediklerini bu nedenle restorasyon projelerine ağırlık verdiklerini belirten Sabri Kaya "İl Özel İdaresi'nin bütçesi bu yıl devirlerle birlikte 700 milyon TL oluyor. İstanbul'un genelinde en az 300 şantiyemiz var. Onarımlar, restorasyonlar, yeni yapımlar sürekli devam ediyor. Biri bitmeden diğeri başlıyor. İl Özel İdaresi olarak en fazla restorasyon yapan kurumuz" dedi. "Kültürel ve tarihsel mirası korumaya yönelik 2003-2010 yılları arasında toplam 83 milyon 760 bin 968 TL bütçe ayırdık" diyen Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelen turistler hep Tarihi Yarımada'yı geziyor. Amacımız Yıldız Sarayı'na da canlılık kazandırmak ve cazibe merkezlerinden biri yapmak. Yıldız Sarayı'nda Büyük Mabeyn Köşkü'nün restorasyonu bitti. İç dekorasyonu tamamlandığında, hem Cumhurbaşkanı ve Başbakan kabullerini burada yapacak hem de halkın ziyaretine açık olacak."

SARAYLARA ÖNCELİK VERİLİYOR
Son 7 yılda Topkapı Sarayı'nın çatı onarımı, kurşun kaplama işleri yapıldı, acil tesisat kumaş deposuna yangın söndürme sistemi kuruldu, Adalet Kulesi, Kara Mustafa Paşa Köşkü, Kubbe Altı, Has Odalar salonları, Bab-ı Hümayun kapısı, Alay Köşkü, Bağdat Köşkü, Ağalar Camii ve Eski Komiserlik binaları onarıldı. Hırka-i Saadet Dairesi teşhir ve tanzim düzenlemesi yapıldı. Arkeoloji Müzesi'nde ise Çinili Köşk'ün onarımı gerçekleştirilirken, Ayasofya Müzesi'nde türbelerin onarım ve restorasyonundan, kurşun örtüsünün yenilenmesine kadar meşakkatli bir proje gerçekleştirildi. İl Özel İdaresi'nin sağladığı bütçe ile restorasyon yapılan yapılar arasında türbeler de yer aldı. Fatih Sultan Mehmet Türbesi onarımı ve çevre düzenlemesinin yanı sıra Gülbahar Hatun, Mimar Sinan, 3. Selim, 3. Mustafa, 1. Abdülhamit, Nuruosmaniye, Eyüp Sultan, 5. Mehmet Reşat türbelerinin de çevre, onarım ve bahçe düzenlemeleri yapıldı.

"KAMU BİNALARI TARİHİ YARIMADA'DAN ÇIKMALI"
Tarihi Yarımada'daki kamu kurum ve kuruluşlarının artık bu bölgeden çıkması gerektiğini kaydeden Kaya, bölgede turizm amaçlı bir yoğunluk olması gerektiğini düşünüyor. "İl Özel İdaresi'ni buradan taşıdık. Boşalttığımız binayı turistik amaçla kullanılması için kiraya vereceğiz. Ayrıca Devlet Arşivleri de Kağıthane'deki binaya taşınacak. İl Özel İdaresi'ne bağlı olan ve Yerebatan Sarnıcı'nın üzerindeki diğer bina tamamen yıkılacak ve yeşil alan ve parka dönüştürülecek" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.