Haberler

‘Bakış açımız sorunlu'

Tarih: 13 Eylül 2010 Kaynak: Milliyet Ege Yazan: Selda Akhan


İzmir'de stadların konuşulduğu şu günlerde Fütürist Alphan Manas ile söyleşi yaptık. Manas, "Bir stat sorunundan ziyade bakış açısı sorunumuz var" dedi.

Futbolun hız kazandığı bir dönemde, skorlar sonuçlar yerine Türkiye'de sahaların konuşulduğu şu günlerde Fütürist ve bir İzmirli olarak Alphan Manas ile söyleşi yaptık. Öyle çarpıcı sonuçlar ve ileriye dönük yapılması gerekenler listesi önümüze çıktı ki sizlerde çok şaşıracaksınız. Konuyu derinlemesine indiğinizde İzmir içinde farklı bir bakış açısıyla stadlarımız ne olacak? İzmir'in spor alanları için neler yapılması gerekli? İşte sorularımıza Alphan Manas'tan gelen cevaplar.

Türkiye genelinde stat sorunumuz var bu soruna nasıl bakıyorsunuz? Sizce, sorunun çözümü ne olur?

Türkiye genelinde bir stat ve saha sorunundan ziyade bakış açısı sorunumuz var. İzmir'i anlatayım ülke geneline siz yayın. İzmir'in 40,000 kişilik stada değil, 40,000 kişilik bölünmüş kapasiteye gereksinimi var. Yani bana 40,000 kişilik bir kapasite ve koltuk başına 5,000 Euro tahsis edilmiş olsaydı (Örnekköy de yapılacak stad için öngörülen yatırım tutarı ile toplam stad maliyeti 200 milyon Euro olacak); Ben KSK için Örnekköy'e 15,000 kişilik stat yapardım. Aynı şekilde Göztepe için de 15,000 kişilik bir stat yapardım. Zaten Bucaspor'un stadının kapasite sorunu da çözülüyor. Böylece sadece iş Alsancak stadı için birşeyler yapmaya kalırdı.

Yer bakımından Alsancak ve Atatürk Stadları'nın yenilenmesi söz konusu olsa hangisine öncelik sağlarsınız?

Önce Alsancak stadı için çözüm bulurdum. GSGM ile TCDD arasında yapılacak bir anlaşma, TCDD arsasından yapılacak tahsisle Alsancak Stadı'nı büyütürdüm. Teknik olarak incelemedim ama, kapasite aynen Fenerbahçe Arena da yapılan çalışmanın benzeri ile 30,000'e çıkarılabilir. Bu çalışmaları KSK ve Göztepe stadları bittikten sonra yapardım. Atatürk stadı için de bütçem varsa inşatına başlardım. Ayrıca stadların sahipleri de kulüpler olmamalı. Uzun dönemli kulüplere kiralanmalı.

Daha önce üçüncü bir stat projesinin İzmir'e fazla olacağını düşündüğünüzü belirtmiştiniz, aynı görüş devam ediyor mu?

Bu sorunun yanıtı zaten önceki sorularda saklı. Stadlar, gelirleri ve stadların şehir ekonomilerine etkileri konusunda Wolfgang Maening ve Florian Scwartoff'un çalışmaları var. Bu çalışmaları yön verici.

Örneğin Arsenal'ın Emirates stadyumu 478 milyon Euro'ya mal olmuş ve 60,355 kişilik. Bu maliyet 3 yıllık gelir ile geri ödenebiliyor. İzmir'de ise, taraftar 5 TL'lik bileti bile pahalı buluyor.

Çıldırtan söylem

Türkiye'de beni çıldırtan söylem "Milyar USD para kaybetsek de ülkemiz / şehrimiz tanıtılıyor". Ben de diyorum ki "Siz o parayı bana verin, bakın bu ülkeye/şehre ne kadar turist getiriyorum". Turist marka olmuş bir şehre gelir. İstanbul bir markadır ve zaten iyi pazarlanmaktadır. Ama İzmir marka değildir ve önemli bir hazırlık dönemine gereksinimi vardır. Barcelona'nın, Olimpiyatlara nasıl hazırlandığına bakarsak bir şehrin pazarlanmasının ne kadar uzun dönemli bir çalışma olduğunu görürüz. Şehir olimpiyatlara sadece stat yapılarak hazırlanmaz şehrin tüm kimliği değişir. İzmir, Aziz Kocaoğlu gibi bir Belediye başkanına sahip olduğu için şanslıdır. Kocaoğlu İzmir'in kimliği ve pazarlanabilir bir şehir olması için çaba göstermektedir.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.