Haberler

Bu mimarlar çılgın projeleri uçuşa geçirdi

Tarih: 9 Eylül 2010 Kaynak: Sabah Emlak


Dünyanın en ünlü mimarları birbirinden sıradışı projelere imza atarken gözlerini bile kırpmıyor. En yaratıcı projeler de en cesur mimarlardan çıkıyor.

Kimisi tenis topunun parçalara ayrılmış formlarından esinlenerek bir tenis kortu hayata geçiriyor, kimisi ise çatısında bile yürünen bir havaalanı yapıyor.

Hongkong
Tepesinde yürünen havaalanı

Son dönemde birbirinden iddialı havaalanı projeleri hep Ortadoğu'dan geliyordu. Bugüne kadar yapılan en ilginç projelerden biri ise şu aralar Hong Kong'ta hayata geçiriliyor. Bir taraftan Victoria Limanı'na diğer taraftan ise Batı Kowloon Kültürel Merkezine açılan havaalanı patika üzerindeki katlı bahçeleri ile dikkat çekiyor. Limandan, tren istasyonunda ve otobüs garından olmak üzere tüm ulaşım çeşitlerine kolay ulaşım imkanı sağlayan projenin en alt katından metro istasyonuna, denize açılan bölümünden feribotlara diğer tarafından ise şehre açılıyor. Üstelik mimarinin en dikkat çeken taraflarından biri de yayaların yürüyüş alanının havaalanının tepesine doğru çıkması. Burada ise sizi müthiş bir Hong Kong manzarası sunması.

Fransa
Gehry, Fransa'nın bahçelerinde

İtalya'nın Venedik şehri geçtiğimiz hafta en önemli mimari organizasyonlardan birine ev sahipliği yaptı. Bu sene 12'incisi düzenlenen Mimarlık Fuarı'nda en dikkat çeken projelerden biri ünlü mimar Frank O. Gehry tarafından Fransa'nın Arles bölgesinde tasarlanan çok amaçlı parktı. LUMA / parc des ateliers adını taşıyan proje bölgedeki endüstriyel binaların yeniden elden geçirilmesi ile bölgenin yapısına uygun yeni binaların eklenmesini içeriyor. Sadece binaları değil bahçeleriyle de adından sözettirecek proje bu bahçeler sayesinde şehre de bağlanacak. Peyzajı Belçikalı bir şirket tarafından yapılan proje sanatçılara da evsahipliği yapacak.

Polonya
Polonya'da savaş müzesi

İkinci Dünya Savaşı'nın kötü anılarına en çok sahip olan ülkelerden biri Polonya, bu anıları bir müzeye kilitlemeye hazırlanıyor. Aralarında dünyaca ünlü mimar Daniel Liebskind'in de bulunduğu jüri tarafından seçilen mimari yarışmayı Studio Architektoniczne Kwadrat kazandı. Savaşın başladığı Gdansk şehrinde hayata geçirilecek proje minimalist bir anlayışla ele alındı. Yarışmanın jürisi Gdansk şehrinin tarihi bir ikonu olacak müzenin şehrin doğal havasını yansıttığını ve modern bir anlayışla ele alındığını savunuyor. Proje günlük ziyaretçilere uzun süre vakit geçirilebilecek geniş alanlar sunmanın yanı sıra üç boyutlu yapısıyla da dikkat çekiyor.

Tenis topundan esinlenildi

Mimarların bugüne kadar ticari ve konut binalarının yanı sıra futbol yada olimpik oyunlara özel olarak tasarım binalar hazırladıkları olmuştu. Ancak tenis kortu için özel bir tasarım yapan şimdiye kadar çıkmamıştı. Abu Dabi'deki ‘Jimmy Connors World of Tennis' Stadyumu ve Tenis Merkezi bir tenis topunun farklı açılarından yola çıkılarak hazırlandı. Tenis topunun parçalara ayrılmış formundan yola çıkılarak birkaç farklı formu biraraya getirerek çizilen proje sonunda ise işte bu ilginç tasarım ortaya çıktı. Binanın kullanım amacına uygun bir şekilde tasarlanan projenin dış yüzeyindeki kabuğu podyumdan uçuyormuş gibi bir görüntü oluşturuyor.

Görüntü kirliliğini kapatacak dizayn

Mimarlar en sıradan projeleri bile adından dünya çapında adından bahsettirecek yatırımlara dönüştürme konusunda çok başarılılar. Örneğin şimdiye kadar hiçbir otopark projesi Elliott + Associates Mimarlık tarafından yapılan ‘Disappear' kadar etkili olmadı. Metropollerin ortasında çirkin görüntü oluşturan otoparkları gizlemeye önelik yapılan projede amaç projenin mimarlarına göre "Parkı da bir sanat haline getirmek."Asıl amaç ise şehirlerdeki gözü rahatsız eden park sahnelerinden uzaklaştırmak. İskeleti alüminyum konstrüksiyondan oluşan dış cephesi ise altın sarısı, pembe, sarı ve mavi renklerdeki transparan bir örtü ile daha renkli hale getirdi.

Çiftçilere özel alışveriş merkezi

Çin'in Chengdu şehrinde hayata geçirilen bu proje aslındaher bir yanda görmeye alıştığımız bir alışveriş merkezi projesi. Ancak bu proje alışveriş merkezinden çok daha fazlası. Temalı alışveriş merkezlerinin yakın zamanda öncüsü olacağının sinyallerini veriyor. Proje temalı bir alışveriş merkezinin yanı sıra bir alışveriş caddesi, 5 yıldızlı otel ile karma kullanımlı binalar yer alacak. ‘Tianyuan Mall' yani tarım ve bahçe temalı alışveriş merkezi anlamına gelen projede aslında L şeklinde bir arazi üzerinde ve katlı bahçelerden yola çıkılarak yapıldı. Çin'in tarımla uğraşılan bölgesi olan Chengdu'da mimarın hayalindeki bölgedeki yerelliğini doğallıkla birleştirmek. Projenin doğayla olan uyumunun bozulmaması iin araç trafiğinin de merkezin çevresinden değil yerin altından geçmesine izin verildi. Alternatif olarak ise bisiklet yolları oluşturuldu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.