Haberler

Yeni Zelanda Depremi ve Milyar Dolarlık Finansal Kayıp

Tarih: 15 Eylül 2010


Fuji Miyamoto International'ın belirttiğine göre Kaliforniya'daki deprem araştırma ekibi 4 Eylül M7.1 Canterbury depreminden bir gün sonra bölgede incelemelerini başlattı.

Çalışma ekibi Cristchurch'te yaptığı gözlemlere göre şehir merkezinde bulunan tarihi yapıların yaşanan depremde hasar gördüğü ve bölgedeki zemin yapısında yaygın bir şekilde zemin sıvılaşmalarının meydana geldiği belirlendi.

Deprem sonrası acil müdahalenin hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirildiği görüldü. Bölgede artçı sarsıntıların devam ettiği ve can kaybının olmadığı bildirilmekle birlikte bu büyüklükteki bir depremin kentteki yaşamı ve insan ekonomisini nasıl etkilediğine dair çeşitli olaylar anlatılmakta.

Sigorta eksperleri oluşan sigorta kaybının 1 milyar dolar ile 4 milyar dolar (Amerikan Doları) arasında olabileceğini tahmin etmekte. Yeni Zelanda Başbakan'ının ön tahminine göre hasarın 1.4 milyar dolar mertebesinde olduğu belirtililiyor.

Birçok birey, işletmeler, toplum kuruluşları ve eğitim birimleri bu depremden etkilendi ve  bu etkilerin aylar belki de yıllarca süreceği tahmin edililiyor.

İnşaat mühendisi Jeff Crosier, bölgede tanık olduğu bir olayı şöyle anlatıyor:

"Deprem merkezüstü yakınında yer alan yerel bir şarap imalathanesine sahip bir şarap üreticisi ile bir araya geldiğimde, kendisi bana ev ve ailesinin bu depremi güvenli bir şekilde atlattıkları için minnettar olduklarını, fakat imalathanedeki üretimin tamamen durduğunu ve işinin bundan ağır etkileneceğini belirtti."

Araştırma ekibimi birçok endüstriyel tesislerde yaptığı incelemelerde yapısal olmayan elemanların göçmesi / devrilmesi nedeniyle bu tesislerin çoğunda işletmenin tamamen durdurulduğuna tanık oldu.

Jeff Crosier: "Bu deprem tesisler işletme halindeyken meydana gelseydi, ekipmanlarda meydana gelen hasarlar sadece iş kesintilerine neden olmayıp, ciddi can kayıplarına neden olabilirdi." dedi. Kendisi ayrıca Yeni Zelanda Mühendislerinin ve inşaat yapımcılarının gelişmiş mühendislik uygulamalarına destek verdiklerini belirterek, "Unutmamalıyız ki bu deprem herkesin işte olduğu bir anda gerçekleşebilirdi ve oluşacak depremin sonuçları çok daha kötü olabilirdi." yorumunu yaptı.

www.fuji-miyamoto.com

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.