Haberler

Ermeni turizmciden Van'a 5 yıldızlı otel

Tarih: 16 Eylül 2010 Kaynak: Dünya Gazetesi Yazan: Volkan Özsoy
19 Eylül'de Akdamar adasında gerçekleştirilecek ayin, tarihi yatırımlara da vesile olacak.

Van'a, 19 Eylül'deki 'büyük ayin'le birlikte, 100 milyonlarca dolarlık yatırım geliyor.

19 Eylül günü tüm dünyanın gözlerini çevireceği Akdamar Adası'ndaki tarihi Ermeni ayini için hummalı bir çalışma içine giren Van, ayinin ardından tarihi bir yatırıma ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. DÜNYA'ya konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, ayin için gelecek grubun içinde ikisi turizmci, biri sanayici olmak üzere 3 büyük yatırımcı bulunduğunu söyledi.

Ayinin ardından Ermeni ve Türklerden oluşacak 4 ortaklı bir havayolu şirketi projesini hayata geçirmek için çalışmaların başlayacağını kaydeden Kandaşoğlu, proje kapsamında ABD finansmanlı şirketin ilk etapta iki uçakla Erivan ve Van arasında charter seferi başlatmak için girişimlerde bulunacağını bildirdi.

Kandaşoğlu ayrıca, Erivan'ın en büyük turizmcilerinden birinin de Van'da 5 yıldızlı bir otel yapmak için kendilerinden arsa istediğini belirtirken, yine büyük ölçekli bir sanayicinin ise, güneş enerjisi ile yedek parça üretimi yapmak amacıyla, yatırım temaslarında bulunacağını kaydetti.

Şehir ayine hazır

19 Eylül günü yapılacak büyük ayin için 3 günlüğüne, 3 bini aşkın Ermeni ziyaretçileri ağırlayacak olan Van'da hummalı bir çalışma ve heyecanlı bir bekleyiş başladı. VATSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, şehirdeki tüm turistik tesislerin bakım onarımdan geçtiğini söyledi. Şehirde 400'e yakın yatak kapasitesine ilaveten bazı kurum ve kuruluşlara ait misafirhaneleri de işletmeye açtıklarını kaydeden Kandaşoğlu, gelecek misafirlerin, cüzi bir ücret karşılığında buralarda da konaklayabileceklerini bildirdi. Kandaşoğlu, bu kapasitenin de yetmemesi durumunda Vanlı vatandaşların evlerini ücretsiz olarak açmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Bu ayinin tüm dünya Ermenileri tarafından takip edilmesi nedeniyle Türkiye'nin ve Van'ın tanıtımına büyük katkı sağlayacağını iddia eden Kandaşoğlu, bu yüzden ticaretin öncelikli amaçları olmadığını söyledi.

Kandaşoğlu, şehirdeki esnafı da fiyatları düşük tutma konusunda bilgilendirdiklerini ve gelecek misafirlerin harcayacakları paranın uçak bileti dahil, kişi başı 2 bin Euro civarında olacağını bildirdi.

'Alican'a izin çıkmadı

Ayine Erivan'dan gelecek olanların, kapıların kapalı olması nedeniyle İstanbul'a, oradan da Van'a geleceğini hatırlatan Kandaşoğlu şunları söyledi: "Eğerkapılar açık olsa burası 2 saatlik yol. Ama şimdi insanlar bin kilometreden fazla bir yol kat etmek durumunda kalacak. Biz Alican sınır kapısının hiç olmazsa birkaç günlüğüne açılması için oda olarak müracaatta bulunduk ama olmadı. Umudumuz bir dahaki seneye kaldı." Ayinin ardından artık Van'ın her gün Ermeni turist ağırlayacağına inandıklarını dile getiren Kandaşoğlu, bunun için Ermeni işadamları ile de işbirliği yapacaklarını söyledi. Kandaşoğlu, mayıs ayında Ermenistan'a 50 kişilik bir işadamı heyetiyle bir haftalık bir seyahat düzenlediklerini ve buradaki temaslarda özellikle turizm alanında somut görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Ayinin ardından, kendilerinin de Ermeni işadamlarını ağırlayıp, ilin potansiyeli hakkında brifing vereceklerini dile getiren Kandaşoğlu, "Özellikle turizm alanında yakında somut işbirlikleri gerçekleştireceğiz" diye konuştu. Bunların başında havayolu şirketi kurma projesi bulunduğunu belirten Kandaşoğlu, şöyle devam etti:

"Ermenistan'da ön görüşmesini yaptığımız projeyi, bu kez Türkiye'de somutlaştırmayı planlıyoruz. Proje kapsamında Türk ve Ermeni tarafından 4 ortaklı bir havayolu şirketi kurulacak. Yaklaşık 100 milyon euroluk bu yatırımın finansmanı ise, leasing yöntemiyle ABD'li bir finans kuruluşundan karşılanacak. İlk etapta 2 yolcu uçağı satın alıp, Van-Erivan arasında charter seferler düzenleyeceğiz."

Ermeni turizmciden 5 yıldızlı otel

Bu projenin haricinde büyük bir Ermeni yatırımcının da 5 yıldızlı bir otel kurmak için kendilerinden arsa bulunması talebinde bulunduğunu söyleyen Kandaşoğlu, bunun da 50 milyon doları aşkın bir yatırım olacağını dile getirdi.

Kandaşoğlu, turizmin haricinde 'güneş enerjisi' alanında Türkiye'nin nadir yerlerinden olan Van'da sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir işadamının da güneş enerjisi ile çalışacak bir fabrika kurmayı istediğini, bu görüşmenin de önümüzdeki günlerde yapılacağını kaydetti.

Kendilerinin tek amacının ticaret yapıp, zenginlik yaratmak olduğunu savunan Kandaşoğlu, bu ayinin bir fırsat olarak görülmesini istedi. Kendilerinin Erivan temasları ve kapılarla ilgili bir raporu geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan'a sunduğunu bildiren Kandaşoğlu şunları dile getirdi: "Bizim ticaret yapmamız şart. Bunun için hem İran hem Ermenistan kapılarının açılması olmazsa olmazımız. Alican Sınır Kapısı bin kilometreden fazla yolu 187 kilometreye indiriyor. Ermenistan'da çok ciddi bir pazar var ve biz bunu görmezden gelemeyiz.

 

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.