Haberler

Yaşam için pedal çevirecekler

Tarih: 17 Eylül 2010 Kaynak: Birgün
İzmir'den Karşı Bisiklet Topluluğu'nun düzenlediği ve Doğa Derneği'nin destekçileri arasında yer aldığı HES'e Karşı Ses Bisiklet Yolculuğu başladı. Beş gün sürecek olan yolculuk, Kastamonu'nun Cide ilçesi yakınlarında bulunan ve HES tehdidi altındaki Loç Vadisi'nde sonlanacak.

Loç vadisi için yola çıkan grup üyeleri şu açıklamayı yaptı: "Bugün, projelendirilmesi tamamlanmış ve bazılarının inşaatlarına başlanılmış, bazılarının ise başlanılmak üzere olan 1700'ü aşkın Hidroelektrik Santralı (HES) projesi mevcut. Binlerce yıldır bu topraklara hayat veren dereler; bölge sosyal ve ekolojik değerleri göz önünde bulundurulmadan, gerekli araştırmalar yapılmadan, çevresinde yaşayan insanlar başta olmak üzere, kamuoyunun görüşleri dikkate alınmadan, yok pahasına bir avuç şirketin merhametine bırakılmış durumda. İzmir'den Karşı Bisiklet Topluluğu olarak, doğal yaşam alanlarına geri dönülmez şekilde zarar veren; sosyal, kültürel ve tarihi değerleri hiçe sayan, yaşamı adeta felç eden HES projelerine karşı çok sayıdaki vadiden yükselen SES'i bir kere daha haykırmak ve bu SES'e destek olmak için buradayız."

Dereler özgür aksın
HES karşıtlarına destek vermek için önceki gün Ankara'dan yola çıkan topluluk ilk seslerini Çevre ve Orman Bakanlığı önünden duyurdu. 5 gün sürecek yolculuk 1700 HES kurulacak yerler arasında olan Kastamonu'daki Loç Vadisi'nde sona erecek. HES'lere karşı verilen mücadelede bir sembol haline gelen Loç Vadisi'nde, aylardır iş makinelerinin önünde, doğal yaşamı korumak için nöbet tutan bölge halkına ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen çevre gönüllülerine destek olacağını belirten topluluk, "Pedallarımızı, Ankara'dan Loç'a kadar, derelerimiz için, suyumuz için, yaşam için çevireceğiz" diyor ve ekliyor: "Bizler hiçbir suyun boşa akmadığının bilincindeyiz ve ona, varettiği tüm canlılar ile birlikte değer veriyoruz. Yolculuğumuz süresince ve sonrasında da, binlerce yıldır varolan derelerin; etrafındaki toplumsal ve kültürel değerlerle beraber yaşaması ve barış içinde, özgürce akması için gösterilen her tür çabanın yanında olacağız."

Malatya Tohma Çayı da tehlikede
DOĞA Derneği Başkanı Güven Eken, Malatya'nın doğal güzellikleriyle ünlü Tohma Çayı üzerine HES yapılmasının planlandığını duyunca buna inanamadığını belirterek, "HES yapılarak, doğanın katledilmesi kabul edilemez" dedi.
Eken, Darende ilçesine gelerek, ÇEKÜL Malatya Bölge Koordinatörü Bekir Sözen ile birlikte Tohma Kanyonu, Somuncu Baba Külliyesi ve civarında incelemelerde bulundu. Eken, şunları kaydetti: "Darende, Tohma Çayını ziyaret etmeden önce böyle bir doğa ve kültür harikası ile karsılaşacağımı tahmin etmezdim. Somuncu Baba Külliyesi'ni gezdim ve hayatımda ilk defa içinden bir pınar kaynayan bir türbe gördüm. Belli ki bu büyük ibadet merkezinin burada var olma nedeni, bölgenin hemen yanı başından geçen Tohma Çayı ve onun pınarlarıdır. Tohma Vadisi, sarp kanyonları ve yemyeşil kıyılarıyla Malatya'nın göz bebeği gibi koruması gereken bir yer. Malatya Valisi Ulvi Saran ve bölge insanlarının burayı yaşatma çabalarını duyunca çok mutlu oldum. Öte yandan, Türkiye'deki pek çok dere gibi, burada da bir HES planlandığını öğrendim ve inanmak istemedim. Ben doğayı yaşatmanın ibadetin en güzellerinden biri olduğuna inananlardanım.

Bu nedenle HES yaparak doğanın katledilmesini kabul edemiyorum."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.