Haberler

Dostluk elçileri suya indirildi

Tarih: 17 Eylül 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Kadir Kemaloğlu
"Kiklad Tekneleri Canlandırma Projesi" kapsamında inşa edilen tekne, Ege Bölgesi'nin iki kıyısını birleştirecek.

Urla Belediyesi'nin destekleriyle Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) tarafından yürütülen "Kiklad Tekneleri Canlandırma Projesi" kapsamında inşa edilen tekne, dün Urla İskelesi'nden törenle denize indirildi.

Törene ANKÜSAM Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal'ın yanı sıra projeye destek veren sanatçı Salih Güney de katıldı. ANKÜSAM kurucusu ve Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, teknelerin bilinen en eski tekne yapım teknolojisi ile yapıldığını söyledi. Urla'da gerek sualtında gerekse karada sürdürülen deneysel arkeolojik çalışmalar kapsamında ilk olarak Uluburun II teknesini ardında Kybele'yi yaptıklarını ve denize indirdiklerini söyleyen Erkanal, son olarak Kiklad teknelerini inşa ettiklerini ifade etti.

Erkenal, "Biri 14 metre, diğer ikisi 19 metre olmak üzere 3 kiklad teknesi yapılacak. Bunlardan 14 metre uzunluğunda olan ilki tamamlandı. Bu teknelerin en büyük özelliği dikişli tekne olmaları ve yelkenleri yok, sadece küreklerle gidiyor. Bu tekneler o zamanlar Ege'nin iki kıyısını birleştiriyormuş. Biz de ilk etapta adalara ve adalar arasında seyahat yapacağız" dedi.

Arkeoloji merkezi
Öte yandan Tören öncesi Salih Güney ve Erkanal'ın makamında ziyaret ettiği Urla Belediye Başkanı Karaosmanoğlu da, "İlçemiz arkeolojik kazı çalışmalarının yanı sıra deneysel arkeolojinin de merkezi olma konumunda. Uluburun II, Kybele'nin ardından şimdi de Kiklad tekneleri o günün teknik koşulları ile yapılıyor. Bizler de yerel yöneticiler olarak imkanlarımız ölçüsünde destek olmaya katkı vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Ege'deki adaları dolaşacak
Sanatçı sorumluluğu ile destek veren Salih Güney projenin önemine dikkat çekerek, "Dostluk ve barış tekneler ile Ege Denizi'nde dostluk elçileri olarak dolaşacağız" dedi. Tarihin bir ülkenin gelişmesinde olduğu kadar ülkeler arasındaki dostluğun gelişimine de katkı sağladığını söyleyen Güney, Yeni Asır'da çıkan haberler sonrası Seferihisar Teos'ta yeniden kazı çalışmaları başladığını hatırlatarak, "Önümüzdeki sezon kazı çalışmaları tamamlanacak. Ardından hedefimiz, buradaki Odeon bölgesinde Türkiye'deki sanatçıları bir araya getirip buluşma merkezi haline getirmek" dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.