Haberler

İstanbul Tebriz ve İsfahan ile ilişkilerini geliştiriyor

Tarih: 17 Eylül 2010 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul ile İran'ın Tebriz ve İsfahan şehirleri arasında ilişkileri geliştirecek iyi niyet mektupları imzalandı. Protokol kapsamında ulaşım, çevre, şehircilik, kentsel mirasın korunması, enerji, turizm, bilgi teknolojileri, kültürel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi gibi konularda işbirliği yapılacak.

İran Doğu Azerbaycan Genel Valisi Ali Reza Beygi, Batı Azerbaycan Genel Valisi Vahid Jalalzadeh, İsfahan Genel Valisi: Ali Reza Zaker Esfahani, İran İstanbul Başkonsolosu Mahmoud Heidari ve Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı makamında ziyaret etti.

Saraçhane Belediye Sarayı'nda gerçekleşen ziyarette konuşan Başkan Kadir Topbaş, İran'da Azeri nüfusun çoğunlukla yaşadığı Tebriz ve İsfahan şehirleriyle ilişkileri geliştirmek için ilk adımı attıklarını belirterek, "Daha önce Tebriz ve İsfahan'ı ziyaret ettim. İşbirliğine yönelik karşılıklı teknik elemanlarımızı da göndererek ilişkilerimizi başlatmış olduk. Bugün de burada İran'ın tarihi şehirleri Tebriz ve İsfahan ile iyi niyet mektubu imzalıyoruz. İleriki dönemde iki şehirle ‘Kardeş Şehir' protokolü de imzalayacağız" dedi.

İran ile tarihten gelen birçok müşterek değerlerimizin bulunduğunu, imzalanan iyi niyet mektuplarıyla iki toplum arasındaki kültürel ve ticari ilişkilerin daha da gelişeceğine inandığını dile getiren Kadir Topbaş, protokollerin ‘hayırlı' olmasını dileyerek, "İnanıyorum ki başlatmış olduğumuz ilişkiler daha ilerde 3 şehrin karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımının da önünü açacaktır" diye konuştu.

İran Doğu Azerbaycan Genel Valisi Ali Reza Beygi de İran Cumhurbaşkanı Ahmedi Nejat'ın Türkiye ile ilişkilere çok önem verdiğini belirterek, Başkan Topbaş'ı ziyaret etmenin ve imzalanan iyi niyet mektubunun kendileri için çok değerli olduğunu söyledi. Protokolün yeni ilişkilerin başlangıcı olacağını, Tebriz ve İsfahan'ın ile İstanbul'un birçok alanda çok yönlü işbirliğine gideceğine inandığını vurgulayan Beygi, "Şu anda bu ilişkilerin en değerli noktasındayız. İnşallah bu mektup ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerimizin gelecekte çok daha gelişmesini sağlayacaktır" dedi.

İsfahan Genel Valisi Ali Reza Zaker Esfahani ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Ortadoğu'nun iki tarihi şehri olan İsfahan ve İstanbul arasındaki ilişkileri her alanda daha çok geliştirmek istediklerini kaydetti. Konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş ve İran Doğu Azerbaycan Genel Valisi Ali Reza Beygi, İstanbul ve Tebriz Belediyeleri arasındaki iyi niyet mektubunu imzaladı. Başkan Topbaş, daha sonra Ali Reza Zaker Esfahani ile İstanbul ve İsfahan arasındaki iyi niyet mektubunu imzaladı. Topbaş, misafirlerine İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantı Salonu'nu da gezdirdi.

İmzalanan iyi niyet mektupları çerçevesinde İstanbul ile Tebriz ve İsfahan arasında Ulaşım, Çevre, Şehircilik, Kentsel Mirasın Korunması, Enerji, Turizm, Yerel Yönetişim, Bilgi Teknolojileri, Kültürel Etkinlikler ve Tanıtım ile Ekonomik ve Ticari İlişkilerin Geliştirilmesi alanlarında işbirliği yapılacak. İyi ilişkiler, daha sonra "Kardeş Şehir" protokolleriyle güçlendirilecek.

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.