Haberler

Yalnız taşlar ağlamıyor Allianoi'de

Tarih: 18 Eylül 2010 Kaynak: Evrensel Yazan: Özer Akdemir
2000 yıllık antik kentin içindeki devasa inşaat vinci, 1998 yılından beri bin bir emekle ortaya çıkarılan Allianoi'yi kuma gömüyor.

Yard. Doç. Dr Ahmet Yaraş'ın önderliğinde bir grup özverili arkeolog, yöre köylüleri ve gönüllüler tarafından yeniden gün yüzü gören antik kent vinçler, kamyonlar, kazmalar ve küreklerle yok oluşa sürükleniyor. Yapıların üzeri "Horasan çamuru" ile sıvanıp içlerine kum dolduruluyor.

Binlerce yıldır 47 derecelik sıcaklığını koruyarak akan ılıcanın hâlâ kullanılabilir durumda olan antik hamama giden suyu aylar öncesinden kepçelerle kentin içinden geçen İlya Çayı'na boşaltılmıştı. Şimdi duvarları çamura bulanıyor ve yapıların içi kumla dolduruluyor. Her fırsatta Allianoi'yla bağını "çocuğumuz gibi" sözleriyle tanımlayan Kazı Heyeti Başkanı Ahmet Yaraş'ın, kazıda çalışan arkeologların, Allianoi Girişim Grubu üyelerinin ve ülkenin dört bir yanındaki Allianoi gönüllülerinin çığlıkları da boğuluyor sulara. Yalnız taşlar ağlamıyor Allianoi'de.

Hâlâ devam eden yargı sürecine rağmen, adeta hukukla yarış edercesine Allianoi'yi kuma gömme çalışmalarının başını AKP Bergama İlçe Başkanı çekiyor. Çevre ve Orman bakanı Veysel Eroğlu'nun "Allianoi diye bir yer yok. Bu baraj mutlaka dolacak. Allianoi yok edilmesin diyen Şarkıcı Tarkan kendi işine baksın" gibi sözlerle antik kentin yok edilmesi konusunda kararlığını ortayla koymasının ardından, AKP ilçe örgütleri de işin başına geçti. DSİ kökenli Çevre Bakanı (AKP'den politikaya atılmadan DSİ Genel müdürüydü), 1 derece arkeolojik SİT ilan edilen bir yeri yok edeceğini bile bile baraj yapımını devam ettiren ve aslında 2000 yıllık bir dünya mirasının katledilmesine zemin hazırlayarak işlediği suçun bir an önce gündemden çıkmasını istiyor.

Katliama tanıklık
Allianoi, İzmir 2 No'lu Bölge Koruma Kurulunun 17 Ağustos tarihli kararının ardından yok oluşa doğru hızla sürükleniyor. Bu tarihten hemen sonra Koçoğlu adlı firmaya ihale edilen Antik kentin kumla doldurulması 16 Eylülde başladı. Şimdi kamyonlarca kum, kil taşınarak antik kentin ortaya çıkarılan açmaları yeniden dolduruluyor.

Yapılan işlemi bir katliam olarak niteleyen ve hemen Allianoi'ye giden Kazı Heyeti Başkanı Ahmet Yaraş yine içeri alınmadı. Zaten antik kenti gün yüzüne çıkaran Yaraş, geçenlerde basının yoğun ilgisinin olduğu eylem hariç 3 yıldır kendisinin ortaya çıkardığı antik kentten içeri sokulmuyor! Kumla doldurma işlemi ile ilgili "Bu topraklarda egemen olan yok etmenin en dramatik olanına Allianoi'da şahit olun. Hem de güpegündüz ve ‘Koruyoruz' yalanının arkasına sığınarak" diye konuşuyor. Yaraş, bir grupla birlikte antik kentin önüne giderek burada çadır kurmaya ve yapılanı protesto için nöbet beklemeye gidiyor. Allianoi Girişim Grubu Sözcüsü İffet Diler kumla kapatma işlemi başladığından bu yana antik kentin önünde bekliyor. Allianoi ve onu yaşatmak isteyenler direniyor. Kamyonlar kum taşıyor, vinçler Roma hamamını betonla dolduruyor. Duvarlar çamurla sıvanan antik kent sanki bir ölüyü gömer gibi ama hızlı hızlı gömülüyor karanlığa. "Ve yalnız taşlar ağlamıyor burada..."*

* N. A. Neksarov'un şiiri. Sayfa. 35, Evrensel Basım Yayın, Ekim 2008)
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.