Haberler

Başkan Topbaş konsoloslarla İstanbul'u konuştu

Tarih: 24 Eylül 2010 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'da görev yapan Başkonsoloslarla Emirgan'da bir araya geldi. 50 kadar başkonsolosun yer aldığı toplantıda İstanbul konuşuldu.

İstanbul kararlar şehri oldu
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da görev yapan başkonsoloslarla Emirgan'daki Beyaz Köşk'te bir araya geldi. Toplantıya Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinden 50 kadar başkonsolos katıldı. Başkonsoloslarla her yıl en az iki defa bir araya gelerek şehirler ve ülkeler arasındaki işbirliğini değerlendirdiklerini belirten Başkan Kadir Topbaş, "İstanbul 24 saat yaşayan çok canlı bir şehir. Bu şehirde yaşamakta, görev yapmakta bir ayrıcalık. Belediye başkanı olarak göreve geldiğimizden bu yana İstanbul'a her alanda çok şeyler kattık. İstanbul artık dünyanın konuştuğu, takip ettiği ve dünyaca önemli kararların alındığı bir kent haline geldi" dedi.

İstanbul ile dünyanın diğer şehirleri arasındaki ilişkileri geliştirmek için konsolosluklarla işbirliği içinde çalıştıklarını hatırlatan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; "İstanbul tarihiyle, kültürüyle bir dünya kolonisi özelliği taşıyor. Geçmişten bugüne kadar çok farklı medeniyetlerin İstanbul'da barındığını ve bir arada barış içinde yaşadığını biliyoruz. Eminim sizler de benim gibi 8 bin 500 yıllık derin bir geçmişe sahip bu şehirde görev yapmaktan mutluluk duyuyorsunuz. Ve yine eminim ki emeklilik döneminizde birçok yabancı gibi İstanbul'da yaşamayı tercih edeceksiniz. İstanbul, bir ülke özelliği gösteren ve insanları kendisine davet eden bir şehir. Bizler de yöneticiler olarak bu şehirde yaşayan insanlara daha güzel bir hayat sunmak için çalışıyoruz."

Yatırımlar bir dünya rekoru
İstanbul son yıllarda yapılan yatırımlarla dünyada bir model olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayan Başkan Topbaş, "Bu şehre 6 yılda 19 milyar dolar yatırım yaptık. Sadece ulaşıma 10.5 milyar dolar harcadık. Benim dönemime kadar İstanbul'da 57 kavşak vardı. Biz 6 yılda 231 kavşak bitirdik. 405 kilometre yeni yol yaptık. Metroyu yüzde 60 arttırdık. Bu çalışmalar bir dünya rekoru. Yine benim hizmetim döneminde bu şehirde dünya adına önemli kararlar alınmaya başlandı. İstanbul kongreler, fuarlar kenti oldu. Bu da bize gurur vermekte. Bunun içinde her tülü alt yapıyı ve donanımı da İstanbul'a kazandırdık, kazandırmaya devam ediyoruz. Bu şehirde geçmişte bir iki otelin toplantı salonu ve restoranı varken, bugün onlarca büyük salon ve restoran var" diye konuştu.

İstanbul dünyanın merkezi
İstanbul'un bir diğer özelliğinin de dünyanın tam merkezinde bir şehir olması olduğunu kaydeden Başkan Kadir Topbaş, "İstanbul 1886 yılına kadar dünyanın merkezi, sıfır noktası olarak kabul ediliyordu. 1886'ya kadar tarihçiler İstanbul'un batısı ve doğusu diye dünyayı ikiye ayırıyorlardı. Sultanahmet'teki Milion taşı dünyanın sıfır noktası olarak alınıyordu. Bu 1886 yılından itibaren İngiltere'nin Grinviç şehrine alınmış. İşte İstanbul bu özelliğiyle de dünyaya karşı bir sorumlu. Şehrin dünyanın gelişmiş kentlerinin ortasında yer alması nedeniyle finans merkezi olma özelliği de var. Belediye olarak eskiden olduğu gibi İstanbul'un dünyanın finans merkezi olması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Konsoloslar İstanbul'da çalışmaktan memnun
Toplantıda konsoloslar adına söz alan Sırbistan'ın İstanbul Başkonsolosu Dragan Markovic de İstanbul'da çalışmaktan ve bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, "İstanbul'da çalışmak bizim için büyük bir ayrıcalık. Bu şehirde son yıllarda yaşamın her alanında büyük gelişmeler yaşandığına şahit oluyoruz. Temsil ettiğimiz ülkelerle Türkiye ve İstanbul arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için üzerimize düşen ne varsa yapmak için hazırız" dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.