Haberler

BUILdIST'te Pendorya AVM Projesi Tüm Süreçleriyle Masaya Yatırıldı

Tarih: 1 Ekim 2010 Yazan: Gökçe Aras


Buildist Yapı Malzemeleri Fuarı'nın ilk gününde Pendik'in gelişen bölümünde konumlanan son yılların önemli alışveriş merkezlerinden Pendorya AVM Projesi masaya yatırıldı.

Projenin mimarlarından Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık'tan Hasan Çalışlar, TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'ndan Aslı Yılmaz ve IMS Proje Yönetimi'nden Berrin Çetiner, Pendorya AVM'nin tüm süreçlerini dinleyicilerle paylaştılar.

Aslı Yılmaz projenin TSKB GYO için önemini şöyle özetledi: "Pendorya AVM, arsası, inşaatı ve kiralamasıyla TSKB GYO'nun ilk sıfırdan yatırımı. Pendorya AVM bölgenin ihtiyacını karşılamak amacıyla yapıldı. Davetli bir yarışma bir düzenledik ve Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık'la çalışmaya karar verdik." Yılmaz sözlerinin ardından Pendorya AVM'nin tüm süreçlerini görseller üzerinden anlattı.


Pendorya AVM

Projenin mimarlarından Hasan Çalışlar ise projenin üç önemli ayağının bulunduğunu söyleyerek sözlerine başladı. İşverenin, projenin yarışma usülü seçilmesinin kendileri için şans olduğunu belirten Çalışlar, inşaat aşamasında sıkıntılar yaşansa da projeyi istediklerine yakın bir şekilde tamamladığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "Pendik oldukça hızlı gelişen bir proje, projenin arsası ise TEM bağlantı yolu ve E-5'in kesiştiği bir noktada konumlanıyor, dolayısıyla projeyi tasarlarken ilk olarak binanın algılanabilirliği üzerinde durduk. Bina TEM kenarında konumlandığı için binanın girişini iç kesimlere aldık. En verimli plan şemasını kurarak, kendi mimari anlayışımıza uygun, dışarıdan bakıldığında bir ekran etkisi yaratan davetkar bir yapı oluşturmaya çalıştık. Binayı tekil bir obje olarak tasarlayıp çevreye hükmedecek masif bir bina yapmak istedik. Ama çok ağır görünmemesi için zeminden kopararak bir şeffaflık yarattık.

AVM projeleri kiralama aşamasında çok değişime uğruyor. Her firmadan farklı talepler geliyor, bütün bu taleplere aynı sabırla çözümler üretmeniz gerekiyor. Bu aşamada işverenin sizin arkanızda durması çok önemli.

Bildiğiniz gibi AVM cephelerinde bir logo ve marka savaşı oluyor, biz bunun önüne geçmek için cephede logo bandını oluşturmayı düşündük. AVM'lerde markalar değişir mimari kalır dedik ve cepheyi bu şekilde tasarladık. Cephenin ise tamamen tek parça görünmesini istedik ve bir sanatçıyla çalışmaya karar verdik. 3 heykel sanatçısından teklif aldık ve bir tasarıma karar verdik. Bu aşamada Fibrobeton firması bizim çok nazımızı çekti ve özel cephe paneli üretimi yaptı. Binanın inşaat aşamasında ise çelik üreticimiz bizi çok üzdü."


Pendorya AVM iç mekan



Daha sonra sözü Pendorya AVM proje yönetiminden sorumlu Berrin Çetiner aldı. Mimarın seçiminden inşai aşamaya kadar üstlendiklerini belirten Çetiner, bu tarz projelerde esas kaygının projenin istenen maliyette ve nitelikli bir şekilde tamamlanması olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: "Bizim için işverenin yapısı çok önemli, projenin selameti tamamen işverenin yapısına bağlı. İşveren tarafında da bir teknik ekibin bulunması ve karar verme mekanizmasının gelişmiş olması çok önemli. Pendorya AVM kriz sürecinde inşa edildi ve kiralandı. İşveren bize geldiğinde pek çok analizi tamamlamıştı. Mimari ekibin projesine baktığınız zaman ise 3D'lerle fotoğraflar arasında çok fark olmadığını göreceksiniz. Bu tarz projelerin alt-üst olmasının tek sebebi beklentilerin gerçekleşmemesidir. Bu projede herkes çok gerçekçi beklentilere sahip olduğu için iyi bir sonuç elde edildi.

Bu projede arsanın fiziki durumu ve konuma oldukça zorlayıcıydı. Dolayısıyla pek çok danışmanlık aldık. Danışmanlarımızla oldukça uyumlu çalışmalar gerçekleştirdik. AVM'yle ilgili internete girdiğinizde birçok teknik veri elde edersiniz ama bir projenin ne kadar insan çekeceği ve başarılı olacağı tamamen mimari kalitesine bağlı."

Çetiner'in sözlerinin ardından Aslı Yılmaz işverene övgüleri için Hasan Çalışlar'a ve Berrin Çetiner'e teşekkürlerini sundu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.