Haberler

Dusty Gedge Yeşil Çatılar Paneli

Tarih: 2 Ekim 2010 Yazan: Pınar Koyuncu

Dusty Gedge

BUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı'nın ikinci gününde, ÇEDBİK Arena'da Dusty Gedge "Yeşil Çatılar" konusunda bir konuşma yaptı. Fuara İngiltere'den katılan Gedge, Avrupa Yeşil Çatılar Federasyonu Başkanlığı görevini yürütüyor ve 20 yıldır bu konuda danışmanlık yapıyor.

Konuşmasına 21. yüzyılın mega kentlerinden bahsederek başlayan Gedge, İstanbul'un kalabalık nüfusuyla şimdiden Avrupa'daki birçok kentin aksine mega kent olduğunu, kentin başa çıkmak zorunda olduğu sorunların da bu bağlamda çok daha karmaşık olduğunu anlattı. Konuşması boyunca dünyanın farklı kentlerinden örnekler veren ve görseller sunan Gedge, çevre konusunda yaptıkları çalışmaların sonuçlarını dinleyicilerle paylaştı. Kentlerdeki ısınmaya değinerek iklimlerin de buna bağlı olarak değişim göstermeye başladığını, 2 dakikalık yağmur fırtınaları sonrasında sel baskınları yaşanabildiğini, bunun sebebinin de kentlerde suyu emecek yeterli toprağın ve bitkinin olmaması ve her yerin betonla kaplanması olarak gösterdi.

Konuşmacı, yaşadığı kent olan Londra'da ağaçlara ve parklara yer olmamasından yakınırken, kentlerdeki ısınmanın önüne geçilmesinin ve "Cool City / Green City" (Serin Kent / Yeşil Kent) kavramının gerçekleşmesi için yeşilin mutlaka bulunması gerektiğini vurguladı. Eğer sokak kotunda yeşillendirmeye yer ayrılamıyorsa, Gedge'in dinleyicileri ile paylaştığına göre çatılara doğal yeşil sistemler uygulanabilmekte. İsviçre'de, Norveç'te, Budapeşte'de ve Berlin'de bu uygulamaların güzel örnekleri bulunuyor. Çatıya uygulanan bu yeşil sistemlerin yangın koruyucu olanları olduğu gibi sıcak ve kuru iklimde uygulanan veya sebze yetiştirmeye olanak sağlayanları da var.



Gedge, bahsettiği sistemlerin İstanbul'da da rahatlıkla uygulanabileceğini, fakat iklimin farklı olmasından dolayı bu tür uygulamalar için daha farklı bir yaklaşım ve bakış açısı gerekeceğini söylüyor. Bu uygulamaların yapılabilmesi için göz önüne alınması gereken noktaları yapı yönetmelikleri, Türkiye'nin büyük bir ülke olmasından kaynaklanan bölgesel değişiklikler, kullanılacak bitkilerin sulama gerektirip gerektirmediği ve seçimi olarak sıralıyor.

Gedge dünyanın pek çok ülkesinde çalışmalar yapıyor. Türkiye'ye de daha önce pek çok kez gelerek araştırmalar yapmış son gelişinde Toros Dağları'nda bitki çeşitliliğini incelemiş bir uzman olarak, Türkiye'nin yeşil çatılar için çok çeşitli bitki türlerine sahip olduğunu söylüyor. Yeşil çatıların faydalarını biyolojik çeşitlilik, kentlerde kirliliği önleme, hoş mekanlar yaratma, kent tarımına olanak sağlama, su ve enerji tasarrufuna makro ve mikro ölçekte katkı olarak sıralıyor. Uygulamalarda ortaya çıkan sorunlar Gedge'e göre bulunulan kent perspektifinden yaklaşılarak ve oraya özel düşünceler üretilerek çözülebilir.

Gedge'in konferansı dinleyicilerin soru sormaları ve çevre konusunda görüşlerini paylaşmaları ile sona erdi.

Konuşmacı ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için:

www.dustygedge.com
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.