Haberler

Charrette: CNR Fuar Merkezi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi

Tarih: 3 Ekim 2010 Yazan: Pınar Koyuncu


BUILdIST Yapı Malzemeleri Fuarı'nın ilk gününde beş farklı mimarlık ofisinden ekiplerin katılımı ile bir charrette* etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında davetli mimarlardan CNR Fuar Merkezi ve çevresi için bir kentsel dönüşüm ve yenileme projesi tasarımı yapmaları istendi. Fuar alanında ayrılan bir mekanda tek günlük yoğun bir çalışma ile gerçekleştirilen charrette'e 1+1 Mimarlık'tan Ervin Garip, Banu Başeskici, Çağıl Yurdakul; About Blank'ten Gökhan Kodalak, Erhan Vural, Ozan Özdilek, Hasan Sıtkı Gümüşsoy; LEA Mimarlık'tan Emir Drahsan, Emre Ertürk; Not Mimarlık'tan Serdar Uslubaş, Merih Feza Yıldırım; SO?'dan Oral Göktaş ve Sevince Bayrak katıldı.

BUILdIST'in açılış gününde sabah saatlerinde fuar alanına gelen ekiplere gerekli materyallerin dağıtılması ile çalışma başladı. Genç mimarlardan oluşan ekipler öncelikle tanışarak, verilen proje konusu üzerine toplu halde konuşmaya başladılar. Daha sonra her ekip kendi masasına çekilerek proje üzerinde kafa yormaya başladı. Maketler yapıldı, eskizler buruşturulup atıldı, tartışmalar yapıldı. Yoğun ama faydalı geçen günün sonunda her ekip böylesine büyük bir alana bu kadar kısa sürede bir proje önerisi getirmeyi başardı.

Fuarın ikinci gününde charrette için jüri heyecanı vardı. Jüri ekibi Bünyamin Derman, Hüseyin Yanar, Ertun Hızıroğlu, Enis Öncüoğlu ve Ömer Yılmaz'dan oluşuyordu. Jüri konsepti bazı mimarları okul yıllarına geri götürdü: paftalar duvarlara asıldı, jüri önünde projeler teker teker anlatıldı. Jürinin genel değerlendirmesi genç mimarları böyle çalışmalara teşvik edecek yöndeydi: herkes katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ederek, bu kadar kısa sürede büyük bir alana proje üretmenin zorluğundan ve cesaret gerektirdiğinden bahsetti. Önerilen projelerin hepsi çok değerliydi ve farklı noktalara değiniyordu, ama genel görüş bu bölgenin kentin sorunlu yerlerinden biri olduğu ve çözüm önerilmediği takdirde gelecekte de böyle olmaya devam edeceği yönündeydi. Her bir jüri üyesinin görüşü alındıktan sonra kısa bir ara verilerek jürinin değerlendirme yapması için vakit ayrıldı.

Değerlendirme sonucunda jürinin ortak kararı ile 1+1 Mimarlık ekibinin projesi plakete layık görüldü. Ekibin proje arazisinde gördüğü ve önerilerinde dikkate aldığı sorunlar sınırlar ve alanın erişilebilirliği, algılanabilirlik, mekansal kopukluk ve imajdı. Öneride fuar alanı ve çevre düzenlemesi beraber ele alınarak fuar alanı, yeşil alanlar ve kamusal mekanların iç içe, üst üste getirildiği bir çözüm önerisi sunuldu. Charrette jüri toplantısı tüm katılımcı mimarlara ve jüri üyelerine sertifika verilmesi ile sona erdi.

Charrette kapsamında yapılan çalışmalar fuar boyunca charrette alanında görülebilir.

* Belli sayıda kişinin belirlenen zaman diliminde bir mimari problemi çözmek için yoğun emek harcamasına verilen isim olan "charrette"in bilinen en önemli örneği MOMA'nın 1997 yılında yeni ek binası ve renovasyon işleri için düzenlediği "charrette". Bu çalışmaya Müze Mimar Seçim Komitesi'nce belirlenen dünyaca önemli 10 mimar davet edilmişti. Türkiye'de ise ilk kez 2004 yılında Arkitera tarafından düzenlenen Mimarlık Festivali'nde toplam üç ayrı charrette organize edilmişti.

İmaj Galerisi
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.