Haberler

“MADEINROME” Konferansı BUILdIST 2010'da Gerçekleşti

Tarih: 3 Ekim 2010 Yazan: Dilek Öztürk


Doğu ve Batı Roma İmparatorluklarının eski başkentleri, günümüz dünyasının da kültür başkenti olan Roma ve İstanbul.

İtalyan The Plan Dergisi, Roma Belediyesi ve BUILDIST'in katkılarıyla, tarihsel ve fiziksel yakınlıklar gösteren bu iki şehre, Romalı ve İstanbullu mimarların gözüyle bakılan ve bu çerçevede planlanan konferanslar dizisinin ilki, "MADEINROME" başlığı altında 2 Ekim tarihinde gerçekleştirildi. Atelye 70'den Doğu Kaptan ile Insula'nın danışmanlarından Monica Scanu ve Roma'daki mimarlık ofislerinin katılım gösterdiği konferans, Buildist Yapı Malzemeleri Fuarı kapsamında yapıldı.

GAP Architetti Associati
GAP'ın ilk projesi Sao Paolo'da favelaların içinde bir kültür ve eğitim merkezi yapısıydı. Birbiriyle bağlantısı olmayan iki binanın dönüşümü ile gerçekleştirilen bu sosyal projede, sınıflar, öğrenciler ve kentliler için çeşitli hizmet alanları tasarlandı.

Bu projeyi gerçekleştirmek için çok az bir bütçeye sahip olduklarını belirten ekip, buna rağmen, bu iki yapıyı birbirine bağlamışlar.

Ekibin ikinci projesi, İtalya'nın önemli yayınevlerinden biri olan "Laterza Bookstore"un Bari'deki binası.. Kitabevini yeniden organize etmeyi amaçlayan bu projede, iç mekanın esnek tutulması esas alınmış. Bunun için de kitap rafları tavandan asılarak yere değmemesi sağlanmış. Binanın içi bembeyaz çünkü onlara göre renkli olması gereken kitaplar, bina değil...

Ekip, bina ölçeği dışında, Roma'da bölge ölçeğinde de çalışmalar yaptı. Bunlardan biri de, Roma'daki bir bölgenin dönüşümü ile ilgili Uluslararası bir yarışmaya hazırladıkları proje. Mahalledeki farklı fonksiyonlara sahip alanların birbiriyle etkileşime geçmesinin amaçlandığı projede, kamusal alanların kent içindeki sirkülasyonu sağlaması da önerildi. Mahalle içinde yeni alternatif merkezler, çekim noktaları yaratıldı ve böylece mekan yeni bir dinamik kazandı.

Ekip, yine Bari'deki Palazzo De Mari projesinde ise, restorasyon ve renovasyon yaptı. Bu bina zaten ömrü boyunca kendi geçişlerini yaşamıştı. Projeye başlamadan, binaya çok fazla değişiklik yapıldığını ve binanın karmaşık bir yapıda olduğunu farkettiler. Binayı, orijinal haline sadık kalarak yeniden organize etmişler ve bodrum kattaki hapishaneyi açığa çıkarmışlar.

Ekibin anlattığı son proje, Bressanone'deki yeni halk kütüphanesi için hazırladıkları yarışma projesi. Bressanone, İtalya'nın kuzeyinde, etrafı dağlarla çevrili bir şehir. Tarihi kent dokusu içinde bulunan yapı, katedrala da yakın. Bu proje için fikir, doğanın ve çevredeki dağların algılanabilmesini sağlamak amacıyla mümkün olduğunca transparan bir bina tasarlamaktı. Kütüphanenin giriş katı bahçeye bağlanıyor ve ikinci katında sessizce okuma yapılabiliyor.

Ian +
Ian +, iki mimar ve bir mühendisten oluşuyor. Roma'da bulunan ekip, mimari, insan ve farklı kültürler arasındaki ilişkiler sistemini yeniden düşündürüyor. Ekip, genellikle mimariyi düşünsel bir bilim dalı olarak görüyor.

İlk projeleri "Microutipue". Bu, gerçek bir proje değil fakat uygulanabilir. Proje, uçak gemilerinden oluşuyor. İstenildiğinde denizden, istenildiğinde havadan hareket eden bu sistemlerin üzerinde, konut, park ve benzeri kamusal alanlar bulunuyor. Çalışmanın ana fikri, mekanı dünyanın her yerinde hareket ettirebilmek. Bu da yerelliğin yeni bir tanımını oluşturuyor. Evinizi istediğininz yere taşıyın!

Ekip, Roma'nın merkezinde alışımışın dışında bir proje gerçekleştirmiş. Projenin çıkış noktası, şehir merkezinin, periferiden de gelen nüfusla birlikte dolup taşması ve artık korunamayacak hale gelmesi. Bu projede, kenti korumak adına, seçilen yapı adalarında ön cepheyi değiştirmeden adanın içinde sosyal üniteler tasarlanıyor. Koruma cephe düzeyinde kalıyor ve kentin orta yerinde sosyal konutlar inşa ediliyor. Bu, yeni bir tip konut tipolojisi.

Ekibin 2010 Venedik Bienali için hazırladıkları proje ise, 2050 için yeni bir İtalyan Parlamento'su. Projenin çıkış noktası şu soru olmuş: Demokrasinin yeni tanımı nedir? İnsanların mevcut politik sisteme karşı gelecek bir mekana ihtiyaçları olduğunu savunmuşlar. Bu düşünceyi mekana uygulamak için de, Roma'daki mevcut parlamentonun önünde bulunan 2 meydanı kapamışlar ve burayı yeni parlamento olarak ilan etmişler. Meydan, artık yeni ifade alanı, yeni parlamento...

Ekibin inşa edilen tek projesi ise Tor Vergata Üniersitesi Bilim Merkezi.

2010'da Afganistan'da inşaatına başladıkları Herat İlköğretim Okulu'nun ise ilginç bir hikayesi var. Bir italyan gazeteci burada hayatını kaybediyor ve ağabeyi de kardeşinin anısına burada bir okul yaptırılması için yarışma başlatıyor. Bütün gelir ise, kurulan vakıfa gidiyor. Okul binası çok basit bir strüktüre oturuyor, verilen renkler ise mekanı hareketlendirmek için kullanılmış.

Insula Architettura e Ingegneria s.r.l
Insula ise, daha çok kentsel ölçekte çalışan bir ekip. Roma ve çevresinde tarihi ve endüstriyel alanların dönüşüm projelerini almışlar.

İtalya'da tarihi bir endüstri alanı olan bölgedeki esas problem, mekanın karakteristik özelliklerini değiştirmeden, nasıl dönüştüreleceği ve nasıl yeni binalar eklenebileceği. Bir yandan da bölgeyi ortasından geçen nehirle de bağlamak gerekiyordu. Bu duruma karşı, yeni binalar yapabilmek için mekanda kullanılmayan, boş alanlar seçmişler. Eski yapıları koruyarak, etraflarında kamusal alanlar yaratmışlar ve yeni binaların da bu alanlara zarar vermemesini sağlamışlar.

Ekibin diğer projesi, Sao Paolo'da kamusal alanların yeniden organize edilmesi. Bu bölge, Hristiyanlık için dört önemli merkeze yakınlığından dolayı özel bir konuma sahip. Bölgedeki bazilika, trafik ve yanındaki hiç kullanılmayan bahçelerle kaplanmış durumda. Burayı çözümleyebimek için 15. yüzyıldan kalan haritalar kullanmışlar.

Insula, ayrıca Nievo'da yeni metro istasyonu güzergahı için de bir çalışma yapmış. Burada metronun inşaası, istasyonunkinden daha önemli. İstasyon yerin 30 metre altında ve tasarım aşamasında çok kısıtlayıcı eleman var. Yerin üzerinden görünen tek şey istasyonun camdan tasarlanmış kanat şeklindeki örtüsü.

Labics
Roma'da çalışan ve yaşayan diğer bir ofis ise Labics. Labics, daha çok kentsel tasarım ve şehir fikirleri üzerinde çalışıyor.

Roma'da tarihi merkeze yakın olan bir bölge için hazırladıkları yarışma projesinde, soyut bir süreç geliştirmişler ve mekana yeni bir kimlik katmayı amaçlamışlar.

Roma için ise, "Borderline Metropolis" tanımını kullanıyorlar, yani "Sınır Çizgisi Metropolü"... Roma'da herşeyin sıkışıp kalmış olduğunu ve bunu değiştirecek bir dış güç olmadığını savunuyorlar ve Roma'nın gerçek kimliğini sorguluyorlar. Bu aşamada da kentin çeperlerinden beslenmişler. Kentin çeperleri yeni sınır noktalarını oluşturuyor. Çeperlerde kentin yeni zihin haritasını çıkarmışlar. Yeni bir Roma, yeşilin içinde ve manzarası olan bir kent hayal etmişler.

 

 

İmaj Galerisi
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.