Haberler

One and Ortakoy Projesinin Tüm Süreçleri BUILdIST'te Tartışıldı

Tarih: 3 Ekim 2010 Yazan: Dilek Öztürk


Buildist Yapı Malzemeleri Fuarı'nda, One and Ortakoy projesinin tasarım, yapım ve yönetim aşamaları GAD Mimarlık'tan Gökhan Avcıoğlu ve Tahsin İnanıcı ile birlikte Vaka Etüdleri programı kapsamında tartışıldı.

One and Ortakoy, Ortaköy'de birincisi konut, ikincisi ticari ve ofis kullanımlarından oluşan iki binayı içeriyor. Ortaköy Dereboyu'nda bulunan inşaat 1. Boğaz Köprüsü'nden rahatlıkla izlenilebilecek bir konumda. Projenin kapsadığı alan, imar durumu açısından önemli bir konumda. Arazinin bir kısmı Beşiktaş Belediyesi, bir kısmı da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yönetmiminde.

Yüksekliğin serbest bırakıldığı bu bölgede, bu kullanımı Büyükşehir Belediyesi kısıtlamış. Projenin yaratılış kısmının, bir süre imar yönetmeliklerine takıldığını belirten Avcıoğlu, altı kata izin alabildiklerini söyledi.

Konut alanlarının bulunduğu kütle, dört dairesel formun bir araya gelmesi ve erimesi mantığına dayanıyor.

Heryerden ışık ve rüzgar alan bir sisteme oturan çalışma, organik bir forma sahip. Avcıoğlu ve ekibi, insanların yaşam haklarını yerine getirmek ve farklı form alternatiflerini görmek için bir yazılım hazırlamışlar. Bu yazılımla birlikte, kütlelerin hacmi değişmeden, saniyede milyonlarca farklı form arayışına girmişler. Böylece binaların bir aradaki kompozisyonunu yakalamaya çalışmışlar.

Karmaşık gibi görünse de aslında proje, planda çok basit bir tipolojiyle çalışıyor. One and Ortakoy konu ve ticaret fonksiyonlarına hizmet ediyor. Konut alanlarında dubleks daireler ve teraslı kullanımlar var. Cepheler panaromik, bir sürekliliği var. Her iki kütlenin de çatısı ortak kullanıma açılmış ve Deniz Aslan, bu çatı alanları için farklı peyzaj alternatifleri hazırlamış. Spor alanları, yürüyüş, dinlenme, toplanma alanları gibi....

Panelde, projenin Gaudi'nin "Casa da Mila"sına benzediği tartışıldı ve Avcıoğlu, "Elbette ki Gaudi'nin yolunu izleyen projelerden birisi, Casa da Mila'dan ilham almış bir yapı," diye sözlerine devam etti. Avcıoğlu, mimaride benzetme konusunda, "Metaforik benzetmeler var, bir de davranış biçiminin benzetilmesi durumu var. Herkes bildiği şey üzerinde duruyor. Belirli kalıplara oturmuş şeyleri değiştirmenin ne anlamı var ki... Değişen tek şey insanın algısı ve gelişen teknolojiyle birlikte getirdiği yorum" dedi.

Türkiye'de yapılan şehir planlarının içinden farklı bir şey çıkarmanın çok zor olduğunu ifade eden mimar, yeniden organize etme ve kompozisyon yaratma kaygısında olduklarını belirtti.

Konuşmasının sonunda mimar ve yatırımcı arasındaki ilişkiye de değinen Avcıoğlu, "Sahanın içine yeni oyuncular geliyor. Onlar da, mimar ideal olanı ortaya koysun diye mimara yardımcı oluyor," dedi.

İmaj Galerisi
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.