Haberler

4.4'lük sarsıntı, büyük depremin ayak sesleri

Tarih: 6 Ekim 2010 Kaynak: Taraf Yazan: Dicle Baştürk
Marmara Denizi'nde önceki akşam meydana gelen 4.4 şiddetindeki deprem İstanbul'da olması beklenen büyük şiddetteki depremi hatırlattı. Konuyla ilgili Taraf'a konuşan Ülkeler Deprem Kestirme Ağı (GNFE) Türkiye Başkanı ve İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bu deprem büyük depremin bir alıştırmasını yaptı" dedi. İstanbul'da 7 şiddetinde büyük bir depremin beklendiğini ifade eden Ercan, "Eğer İstanbul'u bir şantiye alanına çevirirsek 10 yıl içerisinde depreme hazır oluruz" diye konuştu.

İki büyük deprem bekleniyor

Prof. Dr. Ercan "Normalde Kuzey Anadolu kırığında 7.3'lük deprem enerjisine gelecek bir boşalma bekliyoruz. Bu iki tane yaklaşık 7 büyüklüğünde depremle olacak. Biri İstanbul'da diğeri Silivri, Marmara Ereğlisi'nde olacak. Marmara'nın batısından doğusuna kadar olan kentlerin hepsi bu depremden etkilenecek" dedi.

Bu durumda atılması gereken iki adımdan bahseden Ercan, "Ya Kentsel Dönüşüm Projesi'ni bitireceğiz ya da depremin zamanını ve büyüklüğünü bilmemiz gerekecek. Kentsel Dönüşüm'ü 11 yılda bitiremedik. Gerekli yasalar zamanında ortaya çıkmadı. Bunlardan biri Kat Mülkiyeti Yasası, diğeri İmar Yasası'ydı. Yani 60 dairelik bir yerde bir kişi ‘Hayır, ben konutuma dokundurmam' dediği zaman kimse dokunamıyordu. Şimdi bu yasa çıktı. Size sormadan gelecekler evinizi istimlâk edecekler. Bütün mahalleyi depreme dayanıklı hale getirecekler" diye konuştu.

İstanbul'da 1 milyon 300 bin tane yapı olduğunu söyleyen Ercan, olası büyük depremden en az bir milyon kişi etkileneceğini, buradaki can kaybının da 100 ile 200 bin arasında değişeceğini, bunun da Türkiye'ye 250 milyar dolara mal olacağını ifade etti. Yapıların, köprülerin, viyadüklerin güçlendirilmesinin yetmediğini belirten Ercan, "Türkiye'nin beyin takımı olan siyasetçiler, basın kuruluşları, bilimciler, tıpçılar mühendisler, fabrikalar İstanbul'da yer alıyor. Eğer gelecek İstanbul depreminde Türkiye'nin beynini kaybedersek Türkiye'nin toparlanması çok zor olur" diye aktardı.

İstanbul'daki yapıların onarılmasının on yıl içerisinde zor olacağını söyleyen Ercan, şöyle devam etti: "İstanbul'a mahalle ölçeğinde inşaat firmalarına ihale verilebilir. İstanbul'un metrekaresi 10 kuruş eden toprağı şimdi 10 milyon lira. Dolayısıyla yurtdışından kredi alma ve IMF'ye borçlanmaya gerek yoktur. İstanbul'un ortalama yüksekliği iki buçuk kattır. Bunu beş kata çıkarırsak proje kendi kendini finanse eder. Depreme dayanıklı demir konusunda dünyaya en fazla ihraç eden ülkeyiz. Bunları özel inşaat firmalarına ihale edecek olursak bunun başında da TOKİ olması gerekiyor. Eğer İstanbul'u bir şantiye alanı haline getirirsek beş ile 10 yıl içerisinde depreme hazır hale getiririz. Bu en az sekiz milyon dolarlık bir katma değer kazandırır."

Deprem bizi uyardı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, şöyle konuştu: "Marmara'da büyük depremin beklendiği fay üzerinde, 2009'dan bu yana 4 şiddetinin üzerinde deprem olmaması bir gecikme. Marmara'da olası bir büyük deprem bekliyoruz. Bu deprem, büyük deprem için kırılma beklediğimiz fay üzerinde gerçekleşti. Beklenen büyük depremin bir uyarısı olarak görülmelidir. Hem niteliği hem de sonuçları açısından bizleri hazırlıklı olmaya çağırıyor. Depremden sonra 20 dakika iletişim sistemleri kesildi. Bundan ders çıkarıp, önlem almak lazım."

Takip
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.