Haberler

Halka arzla dünyaya kafa tutacak!

Tarih: 8 Ekim 2010
TOKİ iştiraki Emlak GYO, hedefine dünyada ilk 10 hatta ilk 5'i koydu. Anadolu yakasına da 100 TL taksitli konut projesi yolda.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), en büyük iştiraki olan Emlak Konut (GYO), halka arzıyla sermaye piyasasında da lider olmaya hazırlanıyor. Son yedi yılda sağladığı büyüme rekoruyla, başarısını Türkiye ölçeğinden, dünya sıralamasına taşıyan TOKİ, Ayazağa ihalesinde elde ettiği başarıyı, halka arz işleminde de tekrarlamayı hedefliyor. Ayazağa ihalesinde 850 milyon lira gelir hedeflerken, 1 milyar 251 milyon lira değere ulaşılmasının, TOKİ'ye ve Emlak Konut GYO'ya duyulan güvenin en büyük kanıtı olduğunu belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, şunları söyledi:

"Yaptığımız son arsa satışlarında elde ettiğimiz büyük başarı, Emlak Konut'a yapılacak olan yatırımın ne kadar cazip, karlı ve akılcı olduğunun bir göstergesi oldu. Emlak Konut GYO'nun halka arzı için en doğru zamanı seçtik. Şu andaki portföyümüzle zaten dünyada çok iyi bir noktada bulunuyoruz. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları arasında çok daha iyi yere geleceğiz. Hedefimiz dünyanın ilk 10 ismi arasında yer almak. İlk 5 arasında da yer alabiliriz."

HALKA ARZ GELİRİ YENİ PROJELERE
Hedefi 500 bin konut olan TOKİ'nin, bugün itibariyle 450 bin konutu geçmiş olduğunu belirten Bayraktar, Emlak Konut GYO'nun yüzde 25'inin halka arzından elde edilecek gelirin, yeni toplu konut yatırımları ile yeni arsa projelerinde kullanılacağını açıkladı. Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemeleri nedeniyle arzuladıkları yatırım projelerinin bir kısmını ertelemek zorunda kalmalarına rağmen rekor başarılar elde ettiklerini hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

"TOKİ'nin en büyük iştiraki olan Emlak Konut 2003-2010 yılları arasında 3 kat değer kazanarak net aktif değerini 5,58 milyar liraya yükseltti. 8 yıl içinde Türk ekonomisinin parlayan yıldızlarından biri haline geldi. Bayraktar, "Şu andaki portföyümüzle dünyada çok iyi bir noktaya geldik. Hedefimiz, halka arz sonrası gayrimenkul yatırım ortaklıkları arasında dünyada ilk 10'a girmek" diye konuştu.

Şimdi, sağlam bir portföy ve aktif yapısıyla halka arz ediliyor. Asıl görevi arazileri arsa haline getirmek olan Emlak Konut GYO, yaklaşık 50 bin konut rakamına ulaştı. Hasılat paylaşımı projeleri ile 14 milyar lira yatırım portföyüne ulaşan Emlak Konut GYO'nun kasasına kısa zamanda 5 milyar lira girecek. Bugüne kadar bu paranın 1 milyar 600 milyon liralık kısmını tahsil eden Emlak Konut GYO, Ankara, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ'da arsa satışı karşılığı hasılat paylaşımı projelerinde de 4 milyon metrekare arsayı ihale etti. Projelerimiz giderek artıyor. Yeni yatırım ve atılımla bir dünya devi haline geleceğiz."

CAZİBE MERKEZİ OLACAK
Türkiye'de hane halkı harcamalarında en yüksek payın konut harcamalarına ayrıldığını ve 2010-1015 yılları arasında ‘Hane halkı artışı, yenileme ve kentsel dönüşüm kaynaklı' konut ihtiyacının 3.4 milyon seviyesinde olmasının beklendiğini açıklayan Bayraktar, önümüzdeki süreçte Emlak Konut'un daha büyük bir cazibe merkezi haline geleceğini vurguladı. Bayraktar, "Emlak Konut GYO, sağlam mali yapısı, halka arzla sağlanacak yüksek gelir avantajı, gelir paylaşım modelinin getirdiği kolaylıklar , geçmiş deneyimlerinden elde ettiği tecrübeler ve sektörde ortalama 25 yıl deneyime sahip üst yönetimiyle büyümesini güçlenerek sürdürecektir" diye konuştu.

UCUZ KONUT ANADOLU'YA TAŞINIYOR
Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla dar gelirli vatandaşlara yönelik Kayabaşı'nda başlattıkları ekonomik konut projelerini Anadolu yakasına da taşımaya hazırlandıklarını müjdeledi. Tuzla'da hayata geçirilecek proje kapsamında ayda 100 liradan başlayan ödeme seçenekleriyle önemli bir alternatif oluşturacaklarını belirten Bayraktar,

ilk etapta, 674 ve bin 683 konut olmak üzere iki kısım halinde inşa edilecek 2 bin 357 konut içinde dar gelirli vatandaşlara yönelik 45 metrekare büyüklüğünde evler de yer alacağını söyledi. Bayraktar, projeyi şöyle anlattı:

"Bu evlere 180 ay vade ve 100 TL'den başlayan taksitlerle sahip olunabilecek. Tuzla 1. Etap projesinin 674 konutluk birinci kısım inşaat ihalesi 12 E k i m ' d e , 1683 konutluk 2. kısım inşaat ihalesi 20 Ekim'de yapılacak. Tuzla 1. etap projesinde başvurular ise ekim sonundan itibaren alınmaya başlanacak. Emlak GYO Tuzla Aydınlı'daki arsası üzerine de aynı kapsamda 2. Etapta 3 bin-3 bin 500 konutluk yeni bir proje üzerine çalışıyoruz. Esenyurt'ta 1 milyon 100 bin metrekare, Zekeriyaköy'de 500 bin metrekare arsa geliştirme çalışmalarımız ise sürüyor. Bu arsalar üzerinde de sosyal konut projeleri geliştireceğiz."

ERDOĞAN'DAN TAM DESTEK
TOKİ'nin çalışmalarını yakından izleyen ve başarılı olması için desteğini her fırsatta açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise TOKİ'nin başarısını tüm sektörlere örnek gösteriyor. Son olarak gemicilik sektöründe faaliyet gösteren firmaların, TOKİ'yi örnek alması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Biz battık, bittik, şöyle olduk, böyle olduk diyen armatörler var. Küresel kriz başladığında TOKİ kapatılsa ya da çalışmalarını durdursaydı inşaat sektörü çökerdi. İinşaat sektörünün çökmesi halinde de istihdam biterdi. Biz kararlı durduk, direndik. Direndiğimiz için TOKİ aldı başını gitti ve 450 bin konuta yükseldi" diyerek TOKİ'ye verdiği desteği yineledi. TOKİ'nin çalışmalarının her aşamasıyla yakından ilgilenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son olarak TOKİ'nin Ataşehir'de yürüttüğü proje alanında incelemelerde bulunarak, çalışanlardan inşaata ilişkin bilgi aldı.

Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.