Haberler

Moody's'ten TOKİ'ye pozitif not

Tarih: 8 Ekim 2010 Kaynak: Sabah
TOKİ'den konu ile ilgili yapılan açıklamada, ''Moody's, bu derecelendirmenin, TOKİ'nin, idare varlıklarının büyük artışı ile desteklenen olumlu mali sonuçlarını yansıttığını belirtmiştir'' dendi.

TOKİ'nin açıklamasına göre, Moody's'in uluslararası piyasalara da duyurduğu kredi analizinde, TOKİ'nin Ba2 (Global ölçek, yerli ve yabancı para birimi) ile A3.tr (Türk Milli Ölçeği) kredi notunun temelini, idarenin kamusal statüsü ve hükümetin konut politikalarını uygulamadaki stratejik rolünün oluşturduğu, bunun yanı sıra, bu derecelendirmenin TOKİ'nin, idare varlıklarının büyük artışı ile desteklenen olumlu mali sonuçlarını yansıttığı belirtildi.

Analize göre, mevcut yasal çerçeve ve merkezi hükümetin destek ve gözetiminin devamı bağlamında TOKİ'nin hükümet programları ile tariflenen büyük yatırım programını mevcut mali durumunu önemli ölçüde zedelemeden uygulamaya devam etmesi ve borç-özsermaye oranında beklenen artışı yönetmekte başarılı olması bekleniyor.

Moody's analizinde, ''idarenin stratejik rolü ile kamusal statüsünü düzenleyen mevzuat çerçevesinin de yansıttığı üzere, hükümet kurumlarına entegrasyonu, varlıklarındaki artışın da gösterdiği olumlu mali sonuçlar ve uygulanan konut sunum modeliyle bağlantılı operasyonel risklerin yeterli yönetimi'', TOKİ'nin kredilendirme için güçlü yönlerini oluşturduğu kaydedildi.

Analizde, TOKİ'nin bugüne kadar bütçesindeki hızlı genişlemeyi idare etmekte ve olumlu mali sonuçları devam ettirmekte başarılı olduğu, aktif portföyündeki genişlemenin idarenin yatırım faaliyetlerinin özellikle arsa tahsisi yoluyla desteklendiğini yansıttığı belirtiliyor.

-YATIRIM SÜRESİ KISA, KREDİLERİN SÜRESİ UZUN

Moody's, TOKİ'nin olumlu mali pozisyonunun korunmasında, kısa vadeli konut inşaatı yatırım süresi ile uzun vadeli sağlanan konut kredileri geri ödeme programı arasındaki vade farkından kaynaklanan finansman gereksinimlerinin iyi yönetilmesinin büyük önem arz ettiğine dikkati çekti. Bu sürece idarenin gelir paylaşımı projelerinden elde edilen gelirler ve yerli bankalardan kısa vadeli likit kredi kullanımlarının destek verdiği kaydedildi.

İdarenin portföyünde Ekim 2010 itibariyle toplam 5,9 milyar lira değerinde stok arsası bulunduğu belirtilen analizde, bu tutara, TOKİ stoğundaki konut ve işyerleri, satışları tamamlanmış gayrimenkullerden beklenen geri ödemeler, diğer tüm kredi uygulamalarından beklenen gelirler ve gelir paylaşımı projelerinin satış gelirleri de ilave edildiğinde, TOKİ'nin mevcut varlık portföyünün yaklaşık 24 milyar liraya ulaştığı vurgulandı.

Moody's, 5 Ekim'de yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) ''Ba2'' olan kredi notuna ve TOKİ'nin ''Ba2/A3.tr'' olan kredi notuna ilişkin görünümlerini durağandan, pozitife yükselttiğini duyurmuştu.

İBB'nin görünümündeki değişikliğin ''İBB'nin ulusal ekonomideki stratejik rolünü, aktif mali yönetimini ve mali esnekliğini yansıttığı'', ayrıca, İBB'nin sağlam bir bilançosunun olduğu belirtilen açıklamada, TOKİ'nin görünümünündeki değişikliğin ise ''son birkaç yıldaki olumlu mali sonuçlarla ilişkili olduğu'' ve yatırım programının süreceğinin beklendiği kaydedilmişti.

Moody's, İBB ve TOKİ ile ilgili derecelendirmeyi en son 8 Ocak 2010'da yapmıştı.

Moody's, Türkiye'nin ''Ba2'' olan kredi notuna ilişkin görünümünü durağandan, pozitife yükseltmiş, bu yıl ve gelecek yıl için büyüme tahminlerini de yukarı yönlü revize etmişti.

Takip
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.