Haberler

TOKİ'nin kamu portföyü 8 milyar liraya yaklaştı

Tarih: 11 Ekim 2010 Kaynak: Dünya Gazetesi
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) kamu kuruluşlarına yönelik inşaat portföyünün büyüklüğü 8 milyar liraya yaklaştı. İdare, kamu kurum ve kuruluşları ile imzaladığı protokoller kapsamında, şimdiye kadar 7,4 milyar liralık yatırım öngören ihaleler yaptı.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, TOKİ, son 7,5 yılda toplam tutarı 35 milyar lira olan 3 bin ihale gerçekleştirdi. Bu ihalelerin 7,4 milyar liralık bölümünü ise kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik bina ve tesislerin yapımına ilişkin ihaleler oluşturdu. Kamuya yönelik bina ve tesis yapımı nedeniyle ilgili kurumlardan 1,6 milyar lira tahsilat sağlanmasına karşın 3,2 milyar lira hak ediş ödendiğini belirten Bayraktar, söz konusu kurum ve kuruluşlardan 5,4 milyar lira alacaklarının bulunduğunu, bu bedelin kurumların atıl durumdaki arazilerinin alınması veya 5 yıl vade ile nakit olarak tahsil edileceğini kaydetti.

Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, şimdiye kadar Milli Eğitim Bakanlığı için 5 milyar lira, Sağlık Bakanlığı için 3,6 milyar lira, SHÇEK için 203 milyon lira, Milli Savunma Bakanlığı (MSB)-Genel Kurmay Başkanlığı için 434 milyon lira, MSB-Genel Kurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı için yaklaşık 775 milyon lira yatırım öngören protokoller imzalandı.

TOKİ'nin Milli Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı ile imzalanan protokoller kapsamında ihalesini tamamladığı yatırımlar ve ihale toplamları şöyle:

Milli Savunma Bakanlığı (MSB)-Genel Kurmay Başkanlığı ile şu ana kadar 434 milyon lira yatırım bedeli ile 12 bin 852 HAİT, 584 konut, 5 müstakil komutan konutu, 10 adet korumalı HAİT, 13 adet 24 üniteli İGPVY, 34 adet 52 üniteli İGPVY yapımı için protokol yapıldı. Bugüne kadar 3648 HAİT, 4 adet 24 üniteli İGPVY, 26 adet 52 üniteli İGPVY, 10 adet korumalı HAİT ve 1 adet müstakil komutan konutu inşaatları başlatıldı.

MSB-Genel Kurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı ile yapılan protokollerle de Doğu ve Güneydoğu sınırlarında silahlı kuvvetlerin ihtiyacı olan 175 adet karakolun yapılması için ihaleler başlatıldı. Halen 147 karakolun inşaatı başladı, 28 karakol ihale aşamasında. Şimdiye kadar 10 karakol tamamlandı, 26 tanesi bu yıl içinde tamamlanmış olacak. Başlatılan karakolların yatırım maliyeti yaklaşık 775 milyon lira.

Emniyet Genel Müdürlüğü için de değişik illerde 12 karakol, Bitlis ve Afyon'da polis yüksek okulları yapıldı.

MEB'in yatırımları 5 milyar lira

TOKİ'nin, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile imzaladığı protokol kapsamında şimdiye kadar, 311 okul, 71 pansiyon, 10 lojman, 7 çok amaçlı salon, 26 spor salonu, 6 anaokulu, 37 atölye, 1 öğretmen evi, 4 konser salonu, 1 yönetim binası, 4 halk eğitim merkezi, 1 adet otel, 1 uygulama oteli yapımı için ihaleler gerçekleştirildi. Halen 215 okul, 53 pansiyon ve spor salonunun inşaatı devam ediyor. TOKİ'nin MEB için yapacağı yatırımların bedeli şimdilik 5 milyar lira.

Sağlık Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında yapılacak yatırımların tutarı da 3,6 milyar liraya ulaştı. Protokoller kapsamında, 126 hastane, 1 sağlık tesisi, 5 lojman, 4 sağlık ocağı, 1 kampüs hastane, 8 entegre hastane, 1 bölge hastanesi, 1 adet acil servis, 1 adet ağız ve dış sağlığı hastanesi, 10 ünitelik ağız ve diş sağlığı merkezi, 1 adet il sağlık müdürlüğü hizmet binası yapılacak. Halen 91 hastane ve diğer sağlık tesislerinin inşaatı sürüyor.

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ile imzalanan protokol kapsamında toplam yatırım tutarı 203 milyon lira olan tesis ve bina yapımı öngörülüyor. Bu kapsamda yapılacak 30 sevgi evinin 21'inin, 20 engelsiz yaşam merkezinin 15'inin inşaatı başlatıldı. Ayrıca, 1 adet erkek yetiştirme yurdu, 6 adet rehabilitasyon merkezi, 7 adet toplum merkezi, 6 adet huzurevi, 2 adet çocuk yuvası, 2 adet il müdürlüğü binası, 1 adet eğitim ve özürlü sağlık binası yapımı için çalışmalar sürüyor.

Maliye Bakanlığı ile 16 adet vergi dairesi binası, Ayvalık'taki sosyal tesisin yapımı için protokol imzalandı, 6 vergi dairesi ile Ayvalık tesislerinin inşaatı başladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile 24 adet sosyal güvenlik il müdürlüğü hizmet binası, 6 sosyal güvenlik merkez müdürlüğü hizmet binası yapımı için protokol yapılırken, 4 hizmet binasının inşaatı devam ediyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen Batman-Ilısu ve Artvin-Yusufeli Baraj projeleri kapsamında barajdan etkilenen yerleşimlerin altyapı ve konut uygulamaları TOKİ tarafından yapılacak. Taşınacak köylerin ilki olan Ilısu Köyü için yeni yerleşim alanında 48 adet konut, köy konağı ve caminin inşaatları tamamlandı. Ayrıca Hasankeyf yeni ilçe merkezi için altyapı inşaatları başlatıldı ve üstyapı ihaleleri için çalışmalar devam ediyor.

TOKİ ayrıca, PTT Genel Müdürlüğü için İstanbul Hadımköy'de dev bir Posta ve Kargo İşleme Merkezi kuruyor. 2011'de hizmete girecek merkez sayesinde, posta koduna gerek duyulmadan, adresleri elle yazılan mektuplar da otomatik olarak el değmeden ayrıştırılabilecek. Posta ve Kargo İşleme Merkezi'ne ilişkin ihaleyi, geçen yıl, KDV hariç, 54 milyon 770 lira bedel ile Siyah Kalem mühendislik kazanmıştı.

TOKİ'nin Gümrük Müsteşarlığı için Eskişehir yolu üzerinde yaptırdığı yeni hizmet binası, 41,9 milyon liraya ihale edilmişti. İhaleyi Gestaş İnşaat kazanmıştı, inşaat devam ediyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yeni hizmet binası da yine TOKİ tarafından yaptırılıyor. Yüksekliği 23 kattan 16 kata indirilen binayı, Uzunlar İnşaat yapıyor.

TOKİ, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TOKİ), Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü hizmet binalarını, Başbakanlık için ek hizmet binası, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Tunceli Üniversitesi'nin binalarını, Denizcilik Müsteşarlığı ile Bölge Müdürlüğü hizmet binalarının yapımını sürdürüyor.

Yeni protokol imzalananlar ve sıradakiler

TOKİ Başkanı Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri, MİT Müsteşarlığı, Milli Piyango İdaresi Başkanlığı, İstanbul Valiliği, Şırnak Valiliği, Trabzon Valiliği, Nevşehir Belediyesi, Adıyaman Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Nevşehir Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ile arsa karşılığı konut veya tesis yapımı için protokol imzalandı.

İnşaat yapımı için protokol imzalanan kurumlar arasında, kamu kurumları yanında, Hüseyin Akif Vakfı, Ordu Memur-Sen, Giresun Memur-Sen gibi kuruluş ve teşkilatların da olması dikkat çekti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Gazi Üniversitesi ve Devlet Su İşleri ile protokol imzalanması için görüşmeler devam ediyor.

Yurtdışında da konut yaptı

TOKİ'nin, 81 ilde, 800 ilçede kurulan 1800 şantiyede başlattığı konutun sayısının Ekim ayı itibariyle 445 bine ulaştığını belirten Bayraktar, bunun 100 bin nüfuslu 18 yeni şehir anlamına geldiğine işaret etti. Bu konutların yüzde 86'sının (330 bini) yoksul ve alt gelir grubuna yönelik sosyal konut olduğunu belirten Bayraktar, kaynak geliştirme projesi kapsamında yapılan 70 bin konuttan elde edilen gelir ile sosyal konutların finansmanının sağlandığını kaydetti.

TOKİ'nin son 7,5 yılda toplam tutarı 35 milyar lira olan 3 bin ihale gerçekleştirdiğini, 22 milyar lira hak ediş ödemesinde bulunduğunu açıklayan Bayraktar, şimdiye kadar 800 milyon lira tutarında kredi kullandıklarını, gelecek 3,5 yıllık dönemde 7,7 milyar lira tutarında hak ediş ödemesinde bulunacaklarını bildirdi.

Gelir paylaşımı modeli ile yapılan 65 bin konuttan elde edilecek 9,6 milyar liralık gelirin 5 milyar lirasını tahsil ettiklerini ifade eden Bayraktar, TOKİ'nin 600 müteahhit ile iş yaptığını, doğrudan ve dolaylı olarak 800 bin kişinin istihdamını sağladıklarını söyledi.

TOKİ'nin yurtiçi yanında yurtdışında da konut yaptığını hatırlatan Erdoğan Bayraktar, 2004'te yaşanan deprem ve tusunamide zarara uğrayan Endonezya'nın Banda Aceh bölgesinde bin 50 konut, okul, cami, hastane yaptıklarını veya bazı tesisleri onardıklarını, Srilanka'nın Matara bölgesinde 500 konut, okul, çarşı, ibadethane, toplum merkezi ve spor sahası yaptıklarını kaydetti.

TOKİ, 2005'te Pakistan'da meydana gelen depremden sonra Muzafferabad'da 62 konut, 12 yönetim binası, cami, kolej binası, konferans ve sergi salonu, alışveriş merkezi, misafirhane spor salonu, 2 ilkokul, 2 yurt binası, altyapı ve çevre düzenlemeleri de dahil bir idare kompleksi yaptı.

Erdoğan, TOKİ'nin yurtdışında yaptığı konutların sayısının 1612'ye ulaştığını vurguladı.

Takip
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.