Haberler

Munzur'da HES'e "hayır"

Tarih: 27 Ekim 2010 Kaynak: NTVMSNBC
Rize İkizdere Vadisi'nin SİT alanı ilan edilmesi ardından, Tunceli Munzur Vadisi'nde yapımı planlanan Konaktepe HES 1- için, Danıştay 13. dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Tunceli'de, Munzur Vadisi üzerinde yapımı planlanan 8 baraja karşı verdiği mücadele ile tanınan Avukat Barış Yıldırım, Konaktepe HES 1 ve 2 yapımını üstlenen firmaya Danıştay 13. Dairesi'nde dava açtı. Dava sonucunda, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca, Konaktepe Barajı-Konaktepe HES 1-2 için Munzur Vadisi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı'nın onaylanmadığı, verilmiş herhangi bir iznin ve tahsisin bulunmadığı gerekçeleriyle baraj ve HES çalışmaları durduruldu.

Avukat Barış Yıldırım konuya ilişkin açıklamasında, Danıştay 13. Dairesi'nin bu kararıyla,1983 yılından beri Munzur Vadisi'nde süren açık bir hukuksuzluğa "dur" dediğini belirterek, "Konaktepe Şirketine verilen elektrik üretme iznini durdurdu. Çevre ve Orman Bakanlığı'nca, Konaktepe Barajı-Konaktepe HES 1-2 için Munzur Vadisi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planının onaylanmadığı, verilmiş herhangi bir iznin ve Maliye Bakanlığı'nca, Milli Park için verilmiş bir tahsisin bulunmadığı nedeniyle büyük bir hukuksuzluğa 'dur!' dedi" diyerek, kararın milli park alanlarında yapımı planlanan diğer baraj projeleri için emsal teşkil edeceğinden çok önemli olduğunu kaydetti.

Konuya ilişkin görüşlerini açıklayan İnşaat Mühendisi Mehmet Almak, Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun, Memur Hıdır Demir, Tüm Bel Sen Şube Başkanı Mazlum Doğan kararın cesurca ve çok sevindirici olduğunu, ilgililerin bu karar arkasında durarak gereğini yapmasını,Danıştay 13. Daire üyelerine karlarından ötürü çok teşekkür ettiklerini, ancak diğer baraj projelerine karşı'da mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdiler.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.