Haberler

Bilirkişi Metroyu Yapan Firmayı Kusurlu Buldu

Tarih: 25 Ekim 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ali Eyce
Bilirkişi heyeti, Karşıyaka Tünel inşaatı nedeniyle evinin hasar gördüğünü öne sürerek dava açan vatandaşı haklı buldu. Mahkemeye sunulan raporda yapım şirketinin 45 bin lira tazminat ödemesi gerektiğine kanaat getirildi.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde oturan Güler Özertem'in, metro inşaatı çalışmalarında meydana gelen hasardan dolayı evinde oturamadığını belirterek açtığı davada bilirkişi raporu vatandaşı haklı buldu.

Özertem'in belediye ve inşaatı yapan şirketlere karşı 2 yıl önce 229 bin liralık tazminat istemiyle açtığı davada, bir türlü gelmeyen bilirkişi raporu sonunda mahkemeye ulaştı. Bilirkişi raporunda, "Davacının evindeki hasarların, İzmir Banliyo Sisteminin Geliştirilmesi Projesi Karşıyaka Tüneli inşaatı kapsamındaki yapım işlerinin etkisiyle oluştuğu belirlenmiştir. Çatlak oluşumun durduğu, çatlakların tamir edilerek bina stabilitesinin sağlanabileceği ve dava tarihi itibariyle hasarların giderilme bedelinin 45 bin lira olduğu kanaatindeyiz. Metro inşaatını yapan firmanın onarım maliyetini karşılaması uygun olacaktır" denildi.

Karşıyaka 1671 sokak, 110 numarada bulunan evin metro inşaatı çalışmaları nedeni ile ciddi derecede hasar gördüğünü ve Özertem'in yıllarca oturduğu evinden Alsancak'a taşındığını anlatan avukat Ahmet Sinan Sürücü, dava dilekçesinde hasarın öğrenilmesi üzerine müvekkilerinin davalı taraflarla irtibata geçtiğini belirtti.

Sürücü, "Taşınmaz, tarihi eser vasfı taşıması nedeniyle Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altındadır. Bu nedenle taşınmazın üzerinde yapılacak her türlü tadilat ve yıkım işlemi izne tabidir. Projeler başlı başına ciddi bir masraf gerektirmektedir. Davalı taraflardan 219 bin lira maddi ve 10 bin lira manevi olmak üzere toplam 229 bin lira tazminat talep etmekteyiz" dedi.

Yaklaşık 2 yıldır süren davanın bir türlü bitmemesi nedeniyle maddi açıdan zor günler geçirdiğini söyleyen Güler Özertem, "Benim çocukluğum o evde geçti. Artık orada oturmak mümkün değil. Her şey ortada. Raporlar var. Karşıyaka Belediyesi Encümen kararı var. Burada artık oturulamaz deniyor. Ama malesef mahkeme iki yıldır sürüyor" diye konuştu.

Davalı şirketler ise suçlamaları kabul etmeyip, davanın reddini istedi.

"AİHM'e Başvurduk"

Bilirkişiler Prof. Dr. Eti Akyüz Levi, Prof. Dr. Necdet Türk, Prof. Dr. Arif Şengün Kayalar ve inşaat yüksek mühendisi Sadık Can Girgin, raporlarında yapıda en belirgin hasarın doğu cephesinde görüldüğünü belirtti. Güler Özertem'in avukatı Ahmet Sinan Sürücü ise uzun süredir bekledikleri bilirkişi raporunda belirtilen rakamın kendilerinin istediği tazminat karşısında çok komik olduğunu vurguladı. Sürücü, yeni rapor alınmasını talep edeceklerini belirterek, müvekilinin mağduriyetinin giderilmesini talep etti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.