Haberler

İstanbul kardeş şehirleriyle buluştu

Tarih: 28 Ekim 2010 Kaynak: Cumhuriyet
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'un 30'un üzerindeki kardeş şehrini "Kentler Arası İşbirliği (ISTFIC) İstanbul Forumu"nda bir araya getirdi. Başkan Topbaş, "Dostluklarımızı daha da pekiştirerek kentlerimizin daha huzurlu ve müreffeh yaşamasına, dünya barışına katkı sağlayacağımıza inancım tamdır" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Avrupa Kültür Başkenti kapsamında düzenlediği Kentler arası İşbirliği (ISTFIC) İstanbul Forumu, Başkan Kadir Topbaş, Vali Hüseyin Avni Mutlu ile çok sayıda dünya şehrinin vali ve belediye başkanının katılımıyla Çırağan Sarayı'nda başladı. Aralarında Almanya'nın Essen ve Macaristan'ın Pecs şehirlerinin de bulunduğu kardeş şehirlerin belediye başkan ve temsilcileri ve ilgili ülkelerin başkonsolosları katıldığı toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çok sayıda bürokratı da hazır bulundu.

İstanbul batının aydınlanmasına ışık tuttu
Forumun açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kardeş şehirlerin vali ve belediye başkanlarını iki kıtanın birleştiği İstanbul'da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek, İstanbul'un farklı kültürlerden ve dinlerden insanların yüzyıllarca barış içinde yaşadığı bir hoşgörü kenti olduğunu söyledi. Bir dünya kolonisi olma özelliği gösteren şehrin yerel yönetim anlayışının Fatih Sultan Mehmet'in şehri fethinin hemen ardından başladığını vurgulayan Kadir Topbaş, İstanbul'daki insancıl değerlerin Avrupa'nın aydınlanmasına da ışık tuttuğunu kaydetti.

İstanbul'un gerçekten bir ülke özelliği gösteren, kendine aşık eden bir şehir olduğunun altını çizen Topbaş, "Tanıyınca bu şehre aşık olur ve burada kalmak istersiniz. Öte yandan bu şehir coğrafi olarak da dünyanın gelişmiş kentlerinin tam merkezindedir. Bu şehirde sabah mesaisinde Tokyo, akşama doğu da New York borsasını takip edebilirsiniz. 1886'ya kadar Sultanahmet'teki Milion Taşı dünyanın sıfır noktası kabul edilmiş ve üç büyük imparatorluk dünyayı bu şehirden yönetmiştir" dedi.

Forum kardeşlikleri pekiştirecek
Dünya yerel yönetimlerinin işbirliğinin bu forumda ele alınacağını, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin 87. kuruluş yıldönümü için düzenlenen muhteşem kutlama programını kardeş şehirlerin belediye başkanlarıyla birlikte izleyeceklerini anlatan Topbaş, şöyle konuştu;

"Bugün burada dostluklarımızı daha da pekiştirerek yönettiğimiz kentlerin daha huzurlu ve müreffeh yaşamasına, ayrıca dünya barışına katkı sağlayacağımıza inancım tamdır. Bilişim çağında dünyanın her yerinde anında birbirimizden haberdar olabiliyoruz. Artık hiçbir yönetimin kapalı yaşaması mümkün değil. Dünya nüfusunun yüzde 75'i şehirlerde yaşıyor. B baskı altında hizmet vererek yaşayan insanları mutlu etme sorumluluğumuz var. Sağlıklı gıdaya erişmenin zorlaştığı ve yaşam alanlarının daraldığı bir dönemde yerel yönetimler olarak işimiz çok daha zor. Refahın artması, toplumlarımızın gelişmesi hepimizin istediği bir şey. Kardeş şehirler olarak çağımıza uygun ekonomik işbirliği yaparken, birbirimizi daha iyi tanımamızı sağlayacak kültürel ilişkilerimizi de geliştirmek zorundayız. Çünkü kişi tanımadığının düşmanıdır. BM ve hükümetlerimiz siyasi kararlar alan kurumlardır. Biz, yerel yönetimler olarak halkımızı daha çok düşünerek dünya barışına ve refahına katkı sunmak, bu konuda işbirliği yapmak zorundayız. İlişkilerimizi geliştirmek için de yerel diplomasiyi geliştirmeliyiz. Bu hükümetlerimizin ilişkisine ve dünya barışına da olumlu katkılar sağlayacaktır. Her birimiz adeta bir diplomat gibi çalışarak daha sıkı diyalog kurmalıyız. Klasik belediyecilik çalışmalarında da birbirimize destek vererek kentlerimizin refahını, dünya kaynaklarının adil paylaşımını sağlamak zorundayız. Kimsenin, ‘dünyanın kaynaklarının tamamen benimdir' diyecek lüks kalmadı. Bütün bu konuların bu forumda tartışılarak şehirlerimize ışık tutacağımıza inanıyorum."

İstanbul'a 6 yılda 22 milyar TL harcandı
Şehirlerdeki bu ciddi nüfus artışının ve gelişmenin getirdiği ulaşım sorunları ve çevre kirliliği gibi sonuçlarının olduğunu hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, "İstanbul'da 6 yılda yaptığımız yatırımların toplamı 22 milyar TL'yi buldu. Bunun 16.3 milyarı ulaşım yatırımlarına harcandı. New York, Tokyo, Seul ve Londra gibi şehirlerdeki ulaşım ve trafik çalışmalarını yerinde inceleyerek İstanbul'da yeni bir trafik yönetim modeli oluşturduk. Hükümetimizden de trafik yönetim yetkisini istedik. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Öte yandan, şehirler dünyayı kirletiyor. Hep beraber bilgi ve deneyim paylaşımıyla dünyamızı daha yaşanabilir kılmak ve barışın sağlandığı bir dünyada yaşamak istiyoruz. İstanbul'da günde 14 bin ton çöp toplanarak modern yöntemlerle bertaraf ediliyor. Çevre insanlarımızı çok etkiliyor. Şehir temiz tutulduğunda insanların davranış biçimlerinin de buna göre geliştiğini İstanbul'da yaşayarak gördük" diye konuştu.

İstanbul'da İSMEK sayesinde bugüne kadar 945 bin kişiye meslek eğitimi verdiklerini, evde sağlık hizmeti ve sağlık taramaları gibi çok ciddi sağlık hizmetleri de sunduklarını ifade eden Kadir Topbaş, "Göreve geldikten sonra ‘Yaşam Evleri' kurarak yalnız kalmış insanları kendi mahallelerinde bir araya getiriyoruz. Camdan baktıklarında kendi komşularını gören insanların bu güzel yaşam tarzının diğer belediyelere de çok güzel bir örnek olacağını düşünüyorum. Hatta mahallenin esnafı ve dini görevlileri de bu tarz merkezlere öncülük edebilirler" şeklinde konuştu.

Şehirlerde meydanlar gibi ortak mekanların çoğalmasıyla hoşgörü ve birbirini anlama kültürünün de geliştiğini dile getiren Başkan Topbaş, şunları kaydetti; "İstanbul'da çok büyük meydanlarız yok. Bu konuda çalışmalarımız var. Ancak şehrimizde 106 tane AVM var ve bu sayı 160'ı bulacak. AVM'lerin meydan görevini ifa ederek insanların birbirini tanıdığı ve anladığı mekanlar olarak görüyorum."

İstanbul dünyanın ilk 10 şehrinden biri olmaya aday
Forumda konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da İstanbul'un bir tarih, kültür ve sanat şehri olduğunu belirterek, "İstanbul markalarının dünyada ön plana çıktığı bir şehir. İstanbul'un yöneticileri olarak bu şehre hizmet etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. İstiyoruz ki yerel diplomasi dünyada ön palan çıksın ve şehirliyi daha mutlu edecek bir ortam oluşturulsun" dedi.

Belediye başkanlarının şehirlerde takip etmediği hiçbir alan olmadığını, çok zor ve para gerektiren bir görevi ifa ettiklerini vurgulayan Hüseyin Avni Mutlu, "Bu forumda çok değerli bir çalışmayla çok önemli sonuçların çıkacağını ve birbirimizden çok şey öğreneceğimizi umuyorum. İstanbul ürettiği değerler açısından dünyanın 34. büyük ekonomisi ve biz yöneticiler olarak bu şehri gelecekte ilk 10 şehir arasına hazırlıyoruz. Böyle önemli bir şehrin de paylaşacak birçok tecrübesi olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Beyrut Belediye Başkanı Bilal Hamad ise, Başkan Topbaş'a forumu düzenlediği için teşekkür etti ve İstanbul'un tarihi, kültürel zenginliklerini daha yakından görme imkanı bulduklarını söyledi. Kardeş şehir protokolü imzalayarak İstanbul ile ilişkilerini daha da geliştireceklerini kaydeden Hamad, "Ancak İstanbul ile Beyrut arasındaki ilişki çok tarihi bir geçmişe dayanıyor. Protokolle zorlukları aşarak derin işbirliğimizi daha da geliştireceğiz ve her iki şehrin vatandaşlarının mutluluğu için birlikte çalışacağız" dedi.

Tebriz ve Beyrut İstanbul'un yeni kardeş şehirleri
Programda konuşmaların ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Tebriz Belediye Başkanı Ali Reza Noveen (İran) ve Beyrut Belediye Başkanı Dr. Bilal Hamad (Lübnan) arasında Kardeş Şehir Protokolü imzalandı.

Son imzalarla İstanbul'un kardeş şehirlerinin kentin plaka numarası olan 34'e ulaştığını, ayrıca 30'un üzerinde şehirle de işbirliği protokolleri imzaladıklarını söyleyen Kadir Topbaş, "İstanbul olarak edindiğimiz bilgi ve deneyimi hiçbir taassup göstermeksizin paylaşmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz" dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.