Haberler

Kocaoğlu: Bayraklı, Liman İçin Köklü Çözüm

Tarih: 29 Ekim 2010 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Gürcaner
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın proje ile ilgili açıklamasının ardından Başkan Kocoğlu da değerlendirme yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayraklı'ya kruvaziyer limanı yapılması gerektiğini, bu yöndeki görüşlerini Ulaştırma Bakanlığı yetkililerine de anlattıklarını belirterek, "Ulaştırma Bakanlığı'nın Alsancak Limanı'nda kruvaziyer gemileri için planladığı parmak iskele (Karadan denize dik ve diktörtgen şeklinde uzanacak şekilde yapılan iskeleye), Bayraklı'ya alternatif değildir. Bayraklı, kruvaziyer limanı sorununa köklü çözümdür" dedi.

Parmak İskele

Kocaoğlu, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın yaptığı, "Büyükşehir Belediyesi Bayraklı'da yeni bir kruvaziyer limanı projesi üzerinde çalışıyor" açıklamasının ardından konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Kocaoğlu, Bayraklı'ya kruvaziyer limanı projesini Pazartesi günü Ankara'dan birlikte döndüğü Demirtaş ile de paylaştığını belirterek, "Ulaştırma Bakanlığı'nın Alsancak Limanı ile ilgili projesi var. Alsancak Limanı'nın gelişmesi gerekli. İzmir'in gelişmesi, limanın gelişmesine bağlı. İzmir'de kruvaziyer limanı konusunda çalışmalar var. Limanda yapılacak çalışmalar Ulaştırma Bakanlığı'nın vereceği bir karar. Benim orada parmak iskele yapılmasın diye bir görüşüm yok. Benim görüşüm belli, limanın büyütülmesi. Parmak iskele yapılır, ondan sonra başka bir amaçla kullanılır ya da tadilat gerçekleştirilerek yük gemileri gelir boşaltma yapar, onun formülü bulunur" diye konuştu.

Kocaoğlu, "Ulaştırma Bakanlığı'nın Alsancak Limanı'nda kruvaziyer gemileri için planladığı parmak iskele, Bayraklı'ya alternatif değildir. Bayraklı, kruvaziyer limanı soruna köklü çözümdür. Ulaştırma Bakanlığı'nın Devlet Liman İşletmeleri'nin, TCDD'nin yapması gereken ve Bakan Yıldırım'ın karar vereceği konular var. Yenikale'den limana kadar derinleştirme çalışmaları, liman geri sahasının büyütülmesi, vinçlerin, araç gereçlerin yenilenmesi, kapasitesinin artırılması, yanaşma yerlerinin geliştirilmesi, artı bir de kruvaziyer limanının yapılması... Bu çalışmalar sürerken Bakan Yıldırım ile de görüşüyoruz. Onlar parmak iskele yaparak daha fazla kruvaziyer gemisi yanaşmasını hemen çözüm olarak değerlendirdiler, bu yönde çalışmalar yapıyorlar. Limanın büyümesi aşamasında ise bizim de Bakan Yıldırım'a önerimiz olmuştu. Bu da Bayraklı sahilinin Meles'ten Alaybey Tersanesi'ne kadar o şeridin ankrajlarla sağlamlaştırılması ve gerekli derinliğe ulaşmasından doğal bir limanın, rıhtımın olabileceğidir. Sayın Bakan da bu konuya sıcak bakmıştı. Biz limanın temizliğini, oradaki malzemelerin çekilmesini konuşurken dileğimizi, Sayın Bakan'a iletmiştik. Demirtaş'ın meclis toplantısında paylaştığı konu sanırım bu" dedi.

"Sorun Bütün Görülmeli"

Kruvaziyer limanı sorunu için parmak iskelenin geçici bir çözüm olduğunu belirten Kocaoğlu, "Diyelim ki körfez derinleştirildi üçüncü nesil gemiler geldi. Limanda üçüncü nesil gemilerin girememesi ve iskelelerin yetersizliği problemi var. Artı, konteynerlerin düzenleneceği geri sahanın darlığı, makine ekipmanın bugünün teknolojisine uygun olarak limana kazandırılması var. Bu çerçevede geçici olarak kruvaziyer için parmak iskele yapılabilir. Ama sorunu bir bütün olarak görmek gerekir. Bayraklı ile ilgili önerimizi bir yıl önce yaptık. Hatta parmak iskele açıklandığında Bayraklı konusunun orta vadede doğru bir karar olduğunu da söyledik. Ulaştırma Bakanlığı üçüncü nesil gemilerin girmesi kararını verdikten sonra zaten o proje içinde Meles ve Bayraklı sahilini de değerlendirecek. Derinleşme olduktan sonra da, kendiliğinden oraya yapılacak üç dört kilometrelik rıhtımdır. Bu kadar büyük proje içinde o para da Ulaştırma Bakanlığı için sorun olmayacaktır. Bu arada o da hallolacaktır. Yapılan parmak iskelelerin de belki limanda kullanılması mümkün olacaktır, belki de bir değişime tabi tutulacaktır" diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.