Haberler

TOKİ'den Ev Alan, Bankadan Kredi Çekip Borcunu Kapattı

Tarih: 16 Kasım 2010 Kaynak: Zaman


Memur maaşına enflasyon üzerinde zam yapılınca, Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) memur maaşına endeksli ev alanlar borcunu banka kredisiyle kapatma yoluna gitti.

Altı ayda bir artan taksitleri ödemekte sıkıntı çeken konut sahipleri taksitlerini sabitlemek için banka kredilerini tercih etti. İdare'nin, tapusunu erken almak isteyenler için düzenlediği ekim-kasım dönemi için uyguladığı erken ödeme indiriminden yararlanmak için rekor başvuru geldi. 11 Ekim-12 Kasım günleri arasında gerçekleştirilen 'borcunu kapatana erken tapu' kampanyası için TOKİ'ye 13 bin kişi başvurdu. Borcunu peşin kapatan vatandaşlar yüzde 20, 3 taksitte kapatanlar yüzde 17 indirimden yararlanırken, İdare 551 milyon liralık gelir elde etti. Kampanyaya katılım için 7 bin civarında başvuru bekleniyordu. TOKİ'nin bu yılın 22 Mart-19 Nisan döneminde uygulanan indirim kampanyasından 7 bin 864 kişi yararlanarak, 308 milyon lira erken ödeme yapmıştı. İdare'nin düzenlediği indirim kampanyasına katılan kişi sayısı bir önceki döneme göre yüzde 65,3, kampanya sonucunda elde edilen gelir ise yüzde 78,8 arttı.

Toplu Konut İdaresi sattığı konutlardaki taksitleri, 2010 yılının ilk yarısı için, memur maaşlarına endeksli projelerde yüzde 4,5, enflasyona endeksli projelerde ise yüzde 2,58 artırmıştı. 2011 yılında ise memur maaşına endeksli ödemeyle ev alanın cebi yanacak. Memura verilen yüzde 4+4'lük zam Temmuz 2011'den itibaren taksitlere yansıtılacak. Bu oran Merkez Bankası tarafından gelecek yıl için konulan yüzde 6,5'lik enflasyon hedefinin üzerinde. TOKİ'den ev alanların borcunu kapatmak isteyenlere bankalar cazip kampanyalar sunuyor. TOKİ, hem kaynak ihtiyacını karşılamak hem de borcunu erken kapatıp tapusunu hemen almak isteyen vatandaşların isteklerine cevap vermek için yılda ortalama 2 kez erken ödeme indirimi kampanyası düzenliyor.

TOKİ'nin uyguladığı taksit sistemi ise İdare'den ev alanları zorluyor. Her altı ayda bir taksitleri artıran İdare, zammı anaparaya yansıttığı için toplam borç cüzi miktarda azalıyor. Örneğin Kasım 2009'da TOKİ'ye 80 bin lira borcu olan bir kişi 10 taksit ödemesine rağmen borcu yerinde sayıyor. On aylık dönemde yaklaşık 8 bin liralık ödemeye rağmen anapara borcu 78 bin 700 bin liraya geriliyor. Bu rakam yılbaşında yapılacak zam anaparaya yansıtılacağı için daha da artacak.

Satış Ofisleri Bayramda Açık Olacak

TOKİ yedi gün sürecek bayram tatili boyunca ev almak amacıyla proje gezecek vatandaşlar için sayılarını 39'a yükselttiği satış ve tanıtım ofislerini, bayramın ikinci gününden itibaren açık tutacak. İdare'den yapılan açıklamaya göre, bugüne kadar ağırlıklı olarak bankalar aracılığıyla yürütülen satışlara hız kazandırmak ve ev sahibi olmak isteyenlerin doğru tercih yapmasını sağlamak amacıyla, kurulan satış ve tanıtım ofislerinin sayısı 15'ten 39'a çıkarıldı. Bu ofisler, bulundukları bölgelerdeki bankalarla koordineli olarak çalışacak. Başvuru sahipleri satın alacakları evleri gezebilecek.
Takip
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.