Haberler

İstanbul'a 120 milyon kapasiteli havalimanı şart!

Tarih: 22 Kasım 2010 Kaynak: Akşam Yazan: Tolga Turgut
Evet! Yanlış okumadınız, şayet İstanbul'a yeni bir havalimanı yapılacaksa ki bence bir an evvel icraata geçilmelidir, kapasitesi en az 120 milyon yolcu/yıl olarak planlanmalı.

İstanbul'un yeni bir havalimanına ihtiyacı olduğuna geçtiğimiz yıllarda köşemizde yer vermiştik. Görünüşe göre artık THY de Atatürk Havalimanı'nda tüm zorlamalara rağmen önüne geçilmeyen kapasite sıkıntısının boyutunu idrak etmiş durumda. Gerçi halen Hava Kuvvetleri'ne ait olan sahayı alarak uçak park alanını genişletmek ve yüzde 10-15'lik kapasite artırmak mümkün fakat kanımca bunu yapmaktansa trafiğin bir kısmını Sabiha Gökçen'e kaydırmak daha doğru olacaktır. Tabii ki bu hesaplama yapılırken yetkililerin kaynak kapasite kullanım verimlilik analizini çok tarafsız ve doğru yapmaları gerekir.

Başlığı okuyunca kiminiz çıldırmış diyebilir, ancak yeni bir havalimanı için bugün düğmeye basılsa bile faaliyete geçmesi en az 10 yıl sürecektir. Dünya genelinde sıfırdan (Greenfield) havalimanı inşaatının başlaması ile açılışı en az 10-15 yıl sürüyor. Ülkemizde son yıllarda havalimanı yapım süreleri ile ilgili olarak nedense çok yanlış bir algılama oluştu. Yap-işlet-devret modeli ile yenilenen terminaller kamuoyunda yeni havalimanları açılıyor gibi algılanıyor. Oysa son 30 yıl boyunca pisti, altyapısı, donanımı ve terminalleri ile sıfırdan inşa edilerek açılan tek ciddi boyuttaki havalimanı Sabiha Gökçen Havalimanı'dır. Konunun meraklıları araştırırsa proje başlangıç tarihinin 1987 olduğunu göreceklerdir.
Gelelim Atatürk Havalimanı'nın 10 yıl sonra yani 2020'de ne olacağına... Londra'da şehrin tam ortasında London-City isimli yılda 2-3 milyon yolcu/yıl kapasiteye sahip bir havalimanı var ki buna benzer bir şekilde hizmet vermeye devam edebilir. Zaten Atatürk Havalimanı Terminalleri'nin işleticisi ve ülkemizin en büyük havalimanı operatörü TAV'ın da bu terminali işletme süresi 2020 yılında sona eriyor. Eminim ki bu kadar yılın işletme know-how'ı sonrası üçüncü havalimanı için yapılacak ihalede en şanslı kurum olacaktır.

THY'NİN BÜYÜMESİ DE YENİ HAVALİMANINA BAĞLI
THY Genel Müdürü Temel Kotil, yaptığı açıklamalarda artık İstanbul'a en az 100 milyonluk havalimanı gerektiğine dikkat çekiyor. Gerçi daha bir-iki yıl öncesine kadar görüşleri Atatürk Havalimanı'nda kapasitenin kendilerine yeteceği yönünde idi ama onlar da hesap kitap işine girmişler belli ki. Havalimanı ticari trafik tahminlerinden anlayan biri olarak, Atatürk Havalimanı'nın ne olursa olsun 38-40 milyon yolcu/yıl kapasitesini geçemeyeceğini beş-altı sene öncesinde öngörmüştüm. Sektörün nihayet aynı kanaate gelmiş olması beni mutlu etti ancak bir yandan da üzüyor. Edindiğimiz bilgilere göre yeni havalimanı için düşünülen ve planlanan bölge Çatalca civarı. Aslında başka da alternatif olabileceğini sanmıyorum.

Yeni havalimanı planlanırken mutlaka Sabiha Gökçen Havalimanı ile Atatürk Havalimanı'nın master planları da ciddi olarak revize edilmelidir. Zira Sabiha Gökçen'in hava trafik sahası İstanbul yaklaşmadan ayrıştırılarak yeni bir simültane paralel piste (aynı anda uçak iniş-kalkış imkanı) kavuşturulursa kapasitesi yıllık 70-80 milyon yolcu/yıla çıkartılabilir. Çatalca'da düşünülen yeni havalimanı, vizyonlu bir şekilde üç adet simültane pist ile projelendirilirse İstanbul'un 2060 yılına kadar havalimanı sorunu olmayacaktır. Tabii ki bu proje detaylandırılırken terminal kapasiteleri modüler ve zaman içinde kapasite artırmaya uygun yapılmalıdır. Örneğin ilk 10 yıl için 40 milyon kapasiteli terminal, ikinci on yıl için artı 40 milyon gibi. Elbette bu yeni ve büyük projenin ismi tekrar Atatürk Havalimanı olarak devam etmelidir. Yazmaya bile gerek yok ama biz yine de yazalım!

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.