Haberler

Göz kamaştırdı!

Tarih: 23 Kasım 2010 Kaynak: Milliyet Yazan: Şükran Pakkan


1902'de İtalyan mimar Raimondo D'Aranco tarafından yapılan ve iki yıl önce uluslararası ihaleyle restorasyon çalışmasına başlanan Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nun bulunduğu yalı, yenilenen yüzüyle göz kamaştırıyor.

Bebek'te Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nun bulunduğu tarihi yalıda denize doğru kayma olduğu ve onarım ihtiyacı gerekçesiyle iki yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Türkiye'nin en önemli tarihi yapılarını onaran mimar Süreyya Saruhan'ın restorasyon çalışmasını yürüttüğü yalı, bir asır önceki ilk haline dönüştürüldü.

Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nun bulunduğu yalı, deniz cephesinden üç, cadde cephesinden iki katlı kagir bir bina. Tarihi kayıtlara göre, aynı yerde yapılmış üçüncü yapı olan bu yalıda önce, Sultan III. Ahmed'in Kadıaskerlerinden Dürrizade Arif Efendi yaşıyordu ve Lale Devri'nin ünlü yapılarındandı. Bina daha sonra Sultan II. Mahmud'un sadrazamlarından Rauf Paşa'nın yalısı olarak kullanıldı.

Yalı son olarak 1902'de İtalyan mimar Raimondo D'Aranco tarafından Hidiv Abbas Hilmi Paşa'nın annesi, Hidiv Tevfik Paşa'nın eşi Hidiva Emine Hanım için yeniden inşa ettirildi. Valide Paşa'nın ölümünden sonra Mısır Hükümeti'ne kalan yalı, Mısır Konsolosluğu büroları ve çalışanların evi olarak kullanılıyordu.

Uluslararası ihaleyi aldılar

Yıllar içinde eskiyen ve denize kaydığı için tehlike arzeden ahşap binanın restorasyonu için 2007'de açılan uluslararası ihaleyi Saruhan Mimarlık kazandı. Mimar Saruhan, çalışmaların son durumu hakkında Milliyet'in sorularını yanıtladı. Restorasyon çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini ve yılbaşında yalının teslim edileceğini anlatan Saruhan, şu bilgileri verdi:

"1899'da yapımına başlanmış, 110 yaşında bir binayı restore ediyoruz. Restorasyonu için 38 firmanın katıldığı uluslararası bir ihale yapıldı. Proje ihalesini kazandık, aynı zamanda projeyi baştan aşağı biz hazırladık ve danışmanlığını yaptık. Mısır'ın temsilciliğini yürüttük. Binanın tüm hasarlarını çok iyi tespit ettik. Ondan sonra Koruma Kurulu onayları alındı. Binanın ruhsatı 2008'de alındı ve ihale açıldı, aynı yıl inşaata başlandı."

Binanın yıkılma tehlikesi olmadığını ancak tedbir alınması gerçeğiyle hareket edildiğini anlatan Saruhan, binanın temelinden itibaren yenilendiğini, çürüyen ahşap yapının yerine yenilenen binada tüm orijinal süslemelerin de ortaya çıkarıldığını anlattı.

Son teknolojiyle donatıldı
Saruhan, "Binanın denize kayması durduruldu, düzeltildi, 1901'deki haline geri döndürüldü. İç dizayn çalışmalarının ardından yılbaşında binayı teslim edeceğiz. Teknolojik olarak ise altyapısında aydınlatma ve ısıtma olarak yenilendi ve en son teknolojiyle donatıldı. Maliyeti ve kullanılan teknikler teslimatta açıklanacak" diye konuştu.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.