Haberler

Sarıgöl yıkılmasın!

Tarih: 23 Kasım 2010 Kaynak: Evrensel
Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması planlanan İstanbul Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi'nde yaşayan halk, evlerinin yıkılmaması için belediye dilekçe verdi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi önünde bir araya gelen Sarıgöl Mahallesi halkı, evlerinin yıkılmaması ve taleplerini içeren dilekçeleri belediyeye teslim ettiler.

Dilekçeleri verdikten sonra mahalleliler adına açıklama yapan Şadi Çatı, yıllardır dedelerini, babalarının bugün de kendilerinin yaşadığı Sarıgöl Mahallesi'nden sürgün edildiklerini ifade etti.

Gaziosmanpaşa Belediyesi ve TOKİ aracılığı ile mahallelerinde çeşitli çalışmaların yapıldığını, kendilerine "sizin için çok iyi olacak" dendiğini söyleyen Çatı, "Ne yapılmak istendiğini sorduğumuzda cevap alamadık. Yasal olarak vatandaşa verilmesi gereken zaruri bilgiler bizden saklandı. Nasıl bir iyi düşünme, nasıl bir açıklık, nasıl bir demokrasi anlayamadık" diye konuştu.

Açıklamanın ardından gazeteciler ile bir grup mahalleli, Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Suat Alkan ile görüştü.

Vatandaşı mağdur etmeyeceğiz
Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Suat Alkan, Sarıgöl projesinin kimseden saklanmadığını, her aşamasının dağıtılan broşürlerle, yerel gazeteler aracılığı ile herkese duyurulduğunu öne sürdü.

TOKİ ile projenin anlaşmasını yapmak üzere olduklarını ifade eden Alkan, "Vatandaşın mağdur olması gibi bir durum olmayacak. Bu iki aşamalı bir proje. İlk aşamasında belediyeye ait 30 dönümlük arazi üzerinde başlayacağız. Bu arazi üzerinde oturan 125 hane var. Bu vatandaşlarımızla görüşerek, onları ikna ederek, mağdur etmeden projeyi başlatacağız. Bu vatandaşlarımıza proje tamamlanana kadar kira parası ödeyeceğiz. Daha sonra da bu sitelere yerleştireceğiz" diye konuştu.

Ağırlıkla Roman vatandaşların oturduğu Sarıgöl'de onların yaşam kültürlerine uygun evler yapacaklarını anlatan Alkan, "Bir kültürü yok etmeyeceğiz" dedi.

Başbakan ‘kentsel dönüşüm yok' demişti
Alkan'ın ardından konuşan mahalle sakinlerinden Şadi Çatı'da bu projeyle ilgili vatandaşa fikrinin sorulmadığını, rızalarının alınmadığını ifade etti. Dağıtılan broşürlerden hiçbirşey anlamadıklarını belirten Çatı, "Kimse mağdur edilmeyecek deniyor ama orada 100-150 ev şimdiye kadar yıkıldı. O insanlar şuanda perişanlar. Hasta olanlar oldu. Mağdur edilmeyeceğimize ne kadar inanalım biz? Projelere bizlere verilmedi. Gelip bilgi istedik ama bilgi alamadık. Bize karşı belediye yönetimi çok serttir. Yer bizim, ev bizim, mağdur olmayacağımıza inanmıyoruz. 25 yıldır tapumuzu aldık vergilerimizi veriyoruz. 2007 seçimlerin Başbakan buradan bir kentsel dönüşümün olmayacağını söylemişti. Fakat şimdi evlerimizden atılıyoruz" diye konuştu.

Sarıgöl Mahallesi sakinleri olarak evlerinde kalıp, sosyal iyileştirmenin olmasını istediklerini dile getiren Çatı, "Kapımız, penceremiz, damımız onarılsın. 40 yıldır burada çivi çakmak yasak. Buradan imar geçsin. İsteyen evini müteahhite verir o başka. 28 yıldır bizim mahallemize bu belediyeden hiçbir yatırım olmadı. Yolumuz yok, alt yapımız yok" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.