Haberler

Çölden üretilen enerji: DESERTEC

Tarih: 23 Kasım 2010 Kaynak: Türkiye


Çöllerden 6 saatte elde edilecek güneş enerjisinin, insanlığın 1 yıl içinde tükettiği enerjiden fazla olduğu ortaya çıktı. Çöllere kurulacak binlerce güneş paneli gelecekte dünyanın enerjiihtiyacını karşılayacak.

TÜRKİYE DE PASTADAN PAYINI ALACAK
Bu projeden ülkemizin de yararlanabilmesi planlanıyor. Türkiyemizin en fazla güneş enerjisi sağlanabilecek bölgelerinin başında G.Doğu Anadolu ile Akdeniz Bölgesi geliyor.

Sevgili okurlar, özellikle kalkınmakta olan ülkelerdeki hızlı nüfus artışı, enerji gereksiniminde yeni arayışları beraberinde getiriyor. Çöllerde kurulacak GÜNEŞ PANELLERİ geleceğin Yenilenebilir Doğal Enerji Kaynağı olarak dikkatleri üzerinde topluyor.

GÜNEŞ, yaşam için vazgeçilemeyecek en büyük ve en verimli enerji kaynağıdır. 150 milyon kilometre uzaklıktan gönderdiği ısının miktarı, insanoğlunun kullandığı enerjinin onbinlerce katına ulaşıyor. Güneş Enerjisinin daha en az 4.5 milyar yıl varlığını koruyacağı hesaplanıyor.

2050 yılına gelindiğinde, günümüzde 7.1 milyar olan dünya nüfusu 10 milyarı aşmış olacak. Bugün kullandığımız enerjinin büyük bölümünü sağlayan Doğalgaz, Petrol ve Kömür gibi yenilenemeyen kaynaklar daha da azalacağından, insanoğlu yeni kaynaklara yönelmek zorunda.

İşte bunlardan en ilgi çekici olanlardan biri DESERTEC Projesi.
Dünyanın en çok güneş alan kurak ÇÖL bölgeleri olarak şunlar göze çarpıyor:
* K.Amerika'da: CHİOAHUAN (Meksika), SONORA, MOJAWE ve GREAT BASIN (ABD)
* Güney Amerika'da: ATACAMA (Şili), NAZCA (Peru)
* Afrika'da: SAHRA (Kuzey Afrika'nın ortasında), KALAHARİ (Botswana), NAMİB (Namibia)
* Asya'da: GOBİ (Moğolistan ve Çin arasında), KARAKUM (Türkmenistan'da)
* Avustralya'da: BÜYÜK VİKTORYA (Güney Avustralya)
Görüldüğü gibi bu uçsuz bucaksız çöller, dünyamızın azımsanamayacak büyük bir bölümünü kapsamaktalar.

400 MİLYAR EUROLUK DEV PROJE
DESERTEC Projesi; Almanya, İtalya ve İspanya'nın başını çektiği AB ülkeleri tarafından desteklenen 400 milyar euroluk bütçesiyle yüzyılın yarısına gelindiğinde Avrupa kıtasının elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini güneydeki Sahra Çölü güneşinden elde edecek. Bu yüzyılın sonlarında ise, dünyanın birçok çölünde SOLAR Santrallerin kurulması planlanıyor. Sahra Çölüne yerleştirilecek yansıtıcıların projelendirme safhasının tamamlandığı, öncelikle denemelere başlanacağı ve tam kapasiteye 2040'lı yıllarda ulaşılacağı belirtiliyor. Bölgeye yerleştirilecek binlerce AYNA kuvvetli çöl güneşi etkisiyle suyun ısıtılmasını sağlayacak. Aşırı ısınan su, Buhar Türbinlerini çalıştırarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilecek.

Bu konuda çalışan bilim adamları, bu projeyi dünyanın en önemli Güneş Enerji projesi olarak tanımlıyor. Güneş Panelleri bu plan dahilinde Sahra Çölünün dışında Arap Yarımadasına da yerleştirilecek.

DAHA TEMİZ VE EKONOMİK ENERJİ
Bu proje aynı zamanda iklim değişikliğine sebep olan Karbondioksit, Metan gibi gazların atmosferde artmasına mani olarak, fosil yakıtlara olan bağımlılığı da azaltarak, enerji üretiminde yeni bir sayfa açacak. Solar Enerji, üzerinde çalışmaların halen sürdüğü FOTO VOLTAİK Güneş Pillerine nazaran daha ekonomik ve ucuz enerji sağlayabiliyor.

Projenin bazı düşündürücü tarafları da yok değil. Çöllerdeki şiddetli rüzgâr ve kum fırtınaları, bu bölgelerin bulunduğu ülkelerde oluşabilecek politik sorunlar, zihinlerde bazı soru işaretleri oluşturuyor. Projenin fikir babası bilim adamı Dr. Gerhard KNİES; "Dünyadaki bütün çöllerden 6 saatte elde edilebilecek Güneş Enerjisinin insanlığın bir yıl içinde tükettiği enerjiden fazla olduğunu" ifade ediyor.

Güneş Isı Santralleri, son senelerde özellikle İspanya'da "ANDASOL 1 ve 2", ABD'de "NEVADA SOLAR 1" ve Kaliforniya'da şu anda temeli atılan dünyanın en güçlü Solar Enerji Santralleriyle gündeme oturdu. Kuzey Afrika'da ilk etapta KUREİMAT (Mısır), HASSİ R'MEL (Cezayir) ve AİN-BEN-MATHAR (Fas)'ta kurulacak.
Bugün 1000 megawatt (MW) güç sınırına ulaşmış bulunan Güneş Isı Santrallerinin, önümüzdeki 5 yıl içinde kurulu kapasite olarak 7000 MW düzeyine çıkması bekleniyor.

DENİZ SUYU İÇİLEBİLECEK!
DESERTEC, Desert (çöl) ve Technology (Teknoloji) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir isimdir. Projenin çok ehemmiyet arz eden bir başka özelliği de, bu teknolojinin kullanımıyla gerçekleştirilen DESALİNİZASYON (deniz suyunun tuzdan arındırılması) sonucu içme suyu elde edilebiliyor olmasıdır. Bu yöntemle sağlanacak tatlı su, hiç şüphe yok ki, birçok ülke arasında çıkabilecek olumsuz hadiseleri de önleyecek ve geniş ekin alanlarının su ihtiyacını karşılayarak, besin üretimine olumlu katkıda bulunacak. Bu projeden ülkemizin de yararlanabilmesi planlanıyor. Türkiyemizin en fazla güneş enerjisi sağlanabilecek bölgelerinin başında Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz Bölgesi geliyor.

Yakın gelecekte, geliştirilecek sistemlerle bu bölgelere Solar Termal Santraller kurulabilir.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.