Haberler

Olay otel kamulaştırıldı

Tarih: 24 Kasım 2010
37 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak Oteli 5.6 milyon TL'ye kamulaştırıldı.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te meydana gelen olaylarda 37 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak Oteli'nin kamulaştırılma bedelinin tespitiyle ilgili açılan davada, bilirkişi raporu doğrultusunda otelin 5 milyon 601 bin lira bedel ile kamulaştırılmasına karar verildi.

Madımak Oteli'nin kamulaştırma bedeliyle ilgili olarak taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık üzerine açılan davanın ikinci duruşması Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü.

Basın mensuplarının alınmadığı duruşma yaklaşık 50 dakika sürdü. Varislerin avukatları Oktay Özberk ve Nazif Acarlı ile İl Özel İdaresi'nin avukatı Makbule Ünal Baş'ın katıldığı duruşmada, Madımak Oteli'nin bilirkişi raporu doğrultusunda 5 milyon 601 bin lira bedel ile kamulaştırılmasına karar verildi.

Otelin varislerinin avukatı Oktay Özberk, duruşma sonunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, davanın bittiğini belirterek, arsa sahipleri olarak Yargıtay'da temyize gideceklerini söyledi.

Kararın şu an kesin olmadığını ifade eden Özberk, bilirkişi raporu doğrultusunda otelin kamulaştırma bedelinin belirlendiğini, her iki tarafın da temyiz hakkının bulunduğunu belirtti.

Düşündüğümüz rakamın altında
Bilirkişi raporu doğrultusunda 5 milyon 601 bin lira bedel ile kamulaştırılmasına karar verilen Madımak Oteli'nin varislerinden Mehmet Öğütçü, ''Düşündüğümüz rakamların çok altında bir rakam çıktı, üzgünüz'' dedi.

Mehmet Öğütçü, kararın ardından avukatı Oktay Özberk'in bürosunda yaptığı açıklamada, düşündüklerinin çok altında bir rakam çıktığını ifade etti.

Öğütçü, kendilerinin ne kadar bir bedel düşündüğünün sorulması üzerine, daha önce rakam olarak bir şey düşünmediklerini ancak bu rakamın çok düşük olduğunu, kararı temyiz edeceklerini ifade ederek ''İnşallah Yargıtay'dan iyi bir neticeyle döneriz'' dedi.

İnsan Gelişimi ve Toplumsal Eğitim Vakfı'nın daha önce otele 18 milyon liralık bir teklifte bulunduğunu söyleyen Öğütçü, ''Mahkemeden 5 milyon 601 bin lira gibi çok düşük bir rakam çıktı. Üzüntülüyüz'' dedi. Mağdur olduklarını savunan Öğütçü, sonuna kadar yasal haklarını kullanacaklarını bildirdi.

Otelin varislerinin avukatları ise, müvekkillerinin otelin kamulaştırması yönündeki karara herhangi bir itirazda bulunmadıklarını, ailenin itirazının belirlenen fiyata yönelik olduğunu ifade etti. Her iki tarafın da gerekçeli karar geldikten sonra 15 gün içinde temyiz hakkı olduğunu aktaran avukatlar, kararı bedelin azlığı yönünden temyiz edeceklerini söyledi.

Şu anda açıklanan kararın kısa karar olduğunu, gerekçeli kararın daha sonra açıklanacağını belirten avukatlar, otelin boşaltılmasıyla ilgili gerekçeli karar gelmeden herhangi bir şey söyleyemeyeceklerini kaydettiler.

Bu arada otelin kamulaştırılma bedeli olarak ilgili bankaya yatırılan miktarın 5 milyon 601 bin 225 lira 10 kuruş olduğu, istimlak kanunu gereği paranın bankaya yatırıldığına dair makbuzun ise dün mahkemeye sunulduğu öğrenildi.

Kamulaştırılma süreci
Devlet Bakanı Faruk Çelik, 24 Şubatta Sivas'ta ''Alevi Çalıştayı'' kapsamında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Madımak Oteli'nin kamu tarafından istimlak edilmesinin doğru olacağı kanaatine varıldığını açıklamıştı.

Sivas'taki toplantının ardından Bakanlık, Madımak Oteli'nin istimlak yoluyla kamulaştırılması için ayrılan ödeneği Sivas Özel İdaresi Genel Sekreterliği hesabına göndermişti.

Otelin kamulaştırılmasıyla ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında otelin bedelinin tespiti için oluşturulan uzlaştırma komisyonunun toplantılarından sonuç alınamamış, konu mahkemeye intikal etmişti.

Madımak Oteli'nin kamulaştırma bedeli konusunda daha önce taraflar arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmayınca Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açılmıştı. 12 Ekim'de yapılan ilk duruşmada kamulaştırma bedelini düşük bulan varisler, bilirkişi raporuna itiraz etmiş, duruşma bugüne ertelenmişti.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.